top of page

RONDLEIDING DOOR VILLA MANIN - CODROIPO 

De villa waar Napoleon de laatste Doge van Venetië weg stuurde
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN VILLLA MANIN?

 

DE LAATSTE DOGE VAN VENETIË

Wil je een kijkje nemen in een prachtige grote villa waarvan Napoleon zelf heeft gezegd “te klein voor een Keizer maar te groot en te luxe voor een Doge” kom dan naar het gehuchtje Passariano dichtbij Codroipo dan kun je met eigen ogen zien wat hij bedoelde.

 

De prachtige immense villa was van de belangrijke en gerenommeerde familie Manin waartoe ook de laatste Doge van Venetië behoorde. Napoleon Bonaparte heeft hier in 1797 tijdens zijn Italiaanse veldtocht twee maanden gewoond. Je kunt nog steeds de slaapkamer zien waar hij sliep.

 

HET VERDRAG VAN CAMPOFORMIDO

Het was hier dat in oktober van dat jaar het ‘Verdrag van Campoformido’ tussen Napoleon en Oostenrijk werd ondertekend waarbij de Republiek van Venetië officieel werd opgeheven en Friuli in handen van de Oostenrijker kwam. Het verdrag heet zo omdat de bijeenkomst eigenlijk had moeten plaats vinden in het dorpje Campoformido iets verderop gelegen.

De Villa werd in de 17e eeuw gebouwd als vakantie- en jachthuis voor de Venetiaanse adellijke familie Manin. In de loop van de 17e eeuw is de villa steeds vaker uitgebreid en verfraaid en werden de halfcirkelvormige bogen (exedra’s) aan de voorkant toegevoegd.

De oude stallen zijn omgetoverd tot een klein museum. 

In de privé kapel en in de villa zijn vele fresco’s te bewonderen van de Franse 18e eeuwse schilder Louis Dorigny.

EEN TUIN ALS HET PALEIS VAN VERSAILLE

 

Niet alleen de voorkant is indrukwekkend maar ook de achterkant mag er zijn. Hier bevindt zich een groot park die, mocht je het geluk hebben er in de lente te zijn, vol staat met allerlei soorten bloemen waaronder vele narcissen. Een gedeelte van het park is een botanische tuin en verder staan er her en der beelden die mythologische figuren voorstellen.  

De familie Manin was erg onder de indruk van de tuinen van het Paleis van Versaille en liet de tuinman van Versaille overkomen om een park in Franse stijl te creëren.

 

KUNSTTENTOONSTELLINGEN

 

Tegenwoordig is Villa Manin een museum en vinden er regelmatig kunsttentoonstellingen plaats. In de zomer worden er in het park concerten gehouden.

De villa is alle dagen geopend behalve op maandag. 

De highlights van villa Manin:
  • het park
  • het koetsen museum
  • de villa zelf
  • de privékapel
  • de vijvers waar ooit de vissen werden gekweekt
  • eventuele kunstvoorstelling
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
 
Pordenone

Pordenone

Palmanova

Palmanova

Palmanova

Palmanova

Outlet in Palmanova

Outlet in Palmanova

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Udine

Udine

Udine

Udine

Udine

Udine

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

bottom of page