top of page

"NATURE ALWAYS WEARS THE COLORS 

OF THE SPIRIT."

RALPH WALDO EMERSON

FRIULI VENEZIA GIULIA HEEFT TWEE IN DE BERGEN GELEGEN NATIONALE PARKEN EN MEERDERE NATUURRESERVATEN.

HIER EEN KLEINE GREEP UIT DE BEKENDSTE.

PARCO NATURALE DOLOMITI FRIULANE - PROVINCIE UDINE EN PORDENONE

Het Parco Naturale Dolomiti Friulane ligt uitgestrekt over de toppen van de bergketens van de Dolomieten tussen de rivieren Tagliamento en Piave in en kijkt uit over het westelijke vlaktes van de regio Friuli.

Het omvat 36.950 hectare grond liggend in wat je eigenlijk wel de mooiste natuur van de hele regio kunt noemen. De toppen van de Dolomieten behoren tot het UNESCO-erfgoed. Het park is de ideale plek om te wandelen en aan bergklimmen te doen.  

 

De afwezigheid van verharde wegen en steden zorgt ervoor dat het voelt alsof je door de wildernis loopt. Met een beetje geluk loop je op tegen een kudde herten of gemzen. Je ziet misschien zelfs korhoenders die voor je op de vlucht slaan of marmotten die achter elkaar aanjagen.

 

Hier woonden ooit zelfs de dinosaurussen. Hun voetafdrukken zijn gevonden en kunnen nu bekeken worden in het museum in Casavento. Wil je daarentegen het zeldzame fenomeen zien van de ‘boeken van San Daniele’ dan moet je tot een hoogte van 2200 meter klimmen bovenop de Monte Borgà.

 

Het park is zo groot dat één ingang niet voldoende is. In de volgende dorpjes kun je het park betreden en informatie opvragen bij het lokale toeristenbureau. Die bevinden zich in:

Cimolais, Claut , Andreis, Barcis, Erto e Casso, Forni di Sopra, Forni di Sotto, Frisanco, Tramonti di Sopra.

 

Voor meer informatie klik op de link.

Het Parco naturale regionale delle Prealpi Giulie (natuurpark in het Julische voorgebergte van de Alpen) bestaat sinds 1996 en spreidt zich uit over 100 km².

Het speciale aan dit park is dat het deel uitmaakt van twee verschillende biografische gebieden; het Middellandse Zeegebied en de Alpen die samen zorgen voor een buitengewone biodiversiteit. Het park is interessant om te bezoeken omdat het niet alleen mooi is qua natuur en landschap maar ook omdat het historisch en cultureel gezien veel te bieden heeft.

 

De vele paden die het park doorkruizen bieden de bezoeker in alle jaargetijden een spectaculair uitzicht en vermaak. In de zomer zoek je hier de koelte op en kun je vele soorten bloemen zien. In de winter wordt het landschap door de sneeuw sprookjesachtig en kun je met de ciasopele (soort sneeuwschoenen) aan je voeten mooie wandelingen maken al zoekende naar sporen van de verschillende dieren die hier wonen.

 

Het park biedt wandelingen aan van verschillende niveaus en moeilijkheidsgraden.

In de buurt van het infopoint ‘Pian dei Ciclami’ in Luserva begint een pad die goed te doen is voor iedereen. Het is 600 meter lang en zelfs met een rolstoel begaanbaar. Er staan hier ook educatieve borden met informatie en enkelen zijn zelfs in braille.

 

In 2013 heeft dit park een belangrijke erkenning gekregen van de Europese Gemeenschap met betrekking tot het project ‘Eden’ – European Destination of Excellence. Dit omdat het park ontwikkelingsmodellen biedt op het gebied van duurzaam toerisme en toegankelijk is voor iedereen met of zonder handicap.  

 

Uiteraard zijn er vele wandelingen mogelijk in dit park.

Het Park is toegankelijk vanuit de volgende locaties: Chiusaforte, Lusevera, Poggio Udinese, Resia, Resista  en Venzone.

Voor  meer informatie daarover raad ik je aan contact op te nemen met het infopoint waarvan je de gegevens via de volgende link kunt vinden. 

 

PARCO NATURALE PREALPI GIULIE - PROVINCIE UDINE
RISERVA NATURALE VAL ROSANDRA - DICHTBIJ TRIËST

Wil even weg uit de drukte van de stad en ben je op vakantie in Triëst? Nou dat kan, op nog geen paar kilometer rijden van Triëst bevindt zich de vallei 'Val Rosandra' op de grens met Slovenië. Het is een prachtig mooi natuurgebied waar je kunt wandelen en fietsen (over de oude spoorrails verbouwd tot fietspad). Met een beetje geluk sta je oog in oog met een kudde steenbokken.

 

Door de vallei loopt de rivier Rosandra welke de enige rivier in de provincie Triëst is die boven de grond loopt. Alle andere gaan door het poreuze kalkgesteente heen en zijn ondergronds. Er is zelfs een waterval! De Romeinen wisten deze rivier al goed te vinden en bouwden vanaf hier hun aquaduct die naar de romeinse stad Tergeste (huidige Triëst) liep. 

 

De wandeling is goed te doen voor klein en oud en je kunt af en toe stoppen om wat te eten in de typische -klein beetje provisorische- 'agriturismi' waar je alleen gerechten vindt die door hun zelf verbouwd of gefokt zijn. 

RISERVA NATURALE VALLE CAVANATA - DICHTBIJ GRADO. 
EEN PARADIJS VOOR BIRDWATCHING

De Riserva naturale della Valle Cavanata bevindt zich in de meest oostelijke richting vanaf de Lagune van Grado, je kunt ernaar toe rijden met de auto maar het is nog veel leuker om ernaar toe te fietsen. Het speciaal daarvoor aangelegde fietspad loopt dwars door de natuurgebieden en langs de Adriatische zee. Voor meer foto’s en informatie daarvoor ga dan naar het stuk dat ik geschreven heb over Grado.

 

Vroeger werd dit natuurreservaat gebruikt om te vissen maar het is ook een echt paradijs voor wie van birdwatching houdt.  Er is hier een overvloed aan verschillende soorten watervogels die op de strandjes en zandbanken hun ideale woonomgeving hebben gevonden. Ze stoppen hier om te rusten of te broeden.

 

Vanaf speciale paden en uitkijkpunten kun je de watervogels in hun natuurlijke leefomgeving observeren.

Het reservaat staat in directe verbinding met de open zee waarvan de toevoer van het zeewater geregeld wordt door sluizen. Het reservaat is rijkelijk begroeid met verschillende soorten bomen, struiken en planten die de ideale schuilplek vormen voor niet alleen de vogels maar ook andere dieren.

 

Voor meer informatie klik op de link. 

RISERVA NATURALE FOCE DELL'ISONZO -
ISOLA DELLA CONA. DICHTBIJ GRADO

Het Park bevindt zich in Staranzano dichtbij Grado in de provincie van Gorizia.

 

Het bestaat uit grote delen zoetwatermoeras maar ook stukken wetlands afkomstig van zoutwater, aangevuld met rietvelden, bossen en graslanden.

 

Het natuurreservaat Foce dell’Isonzo (wat letterlijk uitmonding van de rivier Isonzo betekent) is de ideale woonomgeving voor vele soorten dieren en met name voor watervogels, zowel voor de migratie vogels als de vogels die hier het hele jaar door wonen.  Het is dus ook geen toeval dat dit reservaat is uitgeroepen tot het beste birdwatching gebied in Italië. Het hart van dit reservaat, het eiland Cona, waar zich het bezoekerscentrum bevindt, is een van de meest bezochte attracties op educatief, wetenschappelijk en naturalistisch gebied.

 

De integriteit van dit gebied wordt gegarandeerd door de constante omgevingsinterventies die in sommige gevallen door de dieren zelf worden uitgevoerd. Zoals de prachtige witte Camargue paarden die hier vrij rond lopen en ervoor zorgen dat de weiden en velden onder controle blijven door hun grazen.

 

Het reservaat heeft in 1996 zijn deuren voor het eerst geopend en sindsdien houdt het zich o.a. bezig met het aanbieden van goede wandel- en fietspaden zodat de bezoeker de mooiste uitkijkpunten makkelijk kan bereiken en kan genieten van het spectaculaire uitzicht over de Golf van Triëst.

 

Het reservaat is vanuit Grado goed per fiets te bereiken. Lees daarover meer in het hoofdstuk over Grado.  

 

Voor meer informatie over het reservaat klik op de link.

RISERVA LAGO DI CORNINO - DICHTBIJ UDINE

Het kleine maar wonderschone meertje Cornino ligt in een natuurreservaat tussen de dorpjes Forgaria en Trasaghis in. De brede rivierbedding van de dichtbij gelegen rivier Tagliamento en de rotsige wanden van de Karnische voorlopers van de Alpen zorgen voor een prachtige woonomgeving voor verschillende soorten flora en fauna. Het water van het meertje wordt ondergronds aangevoerd door deze rivier. De Tagliamento is voor de plaatselijke inwoners met name in de zomer een ideale plek om verkoeling te zoeken. Lees daarover meer in het hoofdstuk ‘niet te missen’.

 

Sinds 20 jaar is in dit reservaat een park geopend waar gewonde roofvogels worden verzorgd maar ook worden voortgeplant met de bedoeling ze weer vrij rond te laten vliegen.

Het is de ideale plek voor wie van birdwatching houdt en ook menig schoolreisje gaat hier naartoe.

 

Je kunt een rondje lopen om het meer maar wil je wat intensiever klimmen en wandelen dan leidt een ander pad je naar de top van de Monte Prât bekend om zijn ‘terras over Friuli’ oftewel een plateau vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over Friuli. 

bottom of page