top of page
Lignano

Lignano

Grado

Grado

Sistiana

Sistiana

Lignano

Lignano

"TOGETHER WE CAN FACE ANY CHALLENGES AS

DEEP AS THE OCEAN AND AS HIGH AS THE SKY."

SONIA GANDHI

BADPLAATSEN

FRIULI VENEZIA GIULIA LIGT AAN DE ADRIATISCHE ZEE.

JE KUNT KIEZEN UIT BREDE ZANDSTRADEN MET DE BADPLAATS LIGNANO, HET EILAND GRADO OF ROTSSTRANDEN MET O.A. DE BADPLAATS SISTIANA

De badplaats Grado
1
GRADO IS EEN EILAND VERBONDEN AAN HET VASTELAND DOOR EEN LANGE BRUG. HET BIEDT  BREDE ZANDSTRANDEN MET ERG LANG ONDIEP WATER (IDEAAL VOOR KLEINE KINDEREN) EN IS TEVENS EEN  KUUROORD

Het eiland Grado is een prachtig historisch havenstadje met een mooi oud centrum daterend uit de vierde eeuw n.C! In en rondom zijn er vele campings, hotels en appartementen om te verblijven. De stranden zijn van fijne zandkorrels en erg breed. Je kunt er zit- en ligstoelen en parasols huren. Het is ideaal voor kinderen omdat het zeewater lange tijd ondiep is. Op de speciale doggy beaches zijn onze viervoeters van harte welkom. 

Grado was in de 19e eeuw onder de Oostenrijkers een zeer geliefde vakantieplek maar vooral kuuroord. De toenmalige keizer Frans Jozef heeft hier de eerste thermen geopend die plaats hebben gemaakt voor moderne wellness center

 

In de omgeving zijn interessante culturele steden zoals Aquileia, Palmanova en Udine te bezoeken maar ook verschillende natuurreservaten.

 

Voor fietsliefhebbers is het een waar paradijs. Er zijn vele fietspaden langs de kust maar ook het binnenland in en Grado is tevens de eindbestemming van de bekende Alpe Adria fietsroute die van Salzburg dwars door Friuli in Grado uitkomt. 

Het begon allemaal in de jaren '50. Friuli Venezia Giulia was bezig met de wederopbouw van alle schade die de oorlog had aangericht en daar hoorde ook een moderne badplaats bij. Zo gezegd zo gedaan. Uit het niets ontstond Lignano.

 

Niemand minder dan de beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway kwam hier regelmatig op vakantie en noemde Lignano 'het Florida van Italië'.

 

De badplaats heeft 3 verschillende brede zandstranden opgedeeld in Sabbadioro, Pineta (gelegen aan een pijnbomenbos) en Riviera. Er is zelfs een doggy beach!

 

De stranden zijn voorzien van comfortabele zit- en ligstoelen en parasols, te huren via het hotel of camping of direct aan het strand. Elk strandpaviljoen is voorzien van een bar, toiletten, douches en speeltuin.

 

​Er is genoeg te doen in en rondom Lignano. Er zijn voor de jongelui discotheken en voor alle leeftijden verschillende pretparken en acquaparks. Er is zelfs een dierentuin. Je hebt een rijkelijke keuze uit vele hotels, campings en appartementen. Mocht je op 15 Augustus in Lignano zijn dan heb je geluk! Dan geven namelijk altijd de stuntpiloten van de 'frecce tricolori' een luchtshow met hun straaljagers boven de stranden van Lignano.

 

Het gebied rondom Lignano is vlak en ideaal voor lange fietstochten. Mocht je een elektrische fiets of mountainbike willen huren geen probleem dat kan bij een van de vele fietsverhuur winkels. Ze helpen je graag verder om te kiezen uit verschillende fietsroutes. 

 

​Houd je van golfen dan bof je want er is een prachtige mooie golfbaan met 18 holes en uitstekend restaurant. Met de auto ben je in no time in de grotere plaatsen zoals Venetië, Udine en Triëst. Voor meer info klik op de link

LIGNANO, DE GROOTSTE BADPLAATS VAN DE REGIO MET VERTIER VOOR JONG EN OUD. DOOR DE SCHRIJVER ERNEST HEMINGWAY 'HET FLORIDA VAN ITALIË' GENOEMD.
2
Lignano

3

SISTIANA, EEN KIEZELSTRAND MET WAANZINNIG UITZICHT OVER DE BAAI VAN TRIËST EN HET KASTEEL DUINO

Het kiezelstrand van Sistiana, ligt in de gemeente Duino - Aurisina, het is een rustig klein kustplaatsje die een geweldig mooi uitzicht biedt over de Adriatische zee.

Het ligt in een baai waar je via een kronkelende weg vanaf het hoger gelegen deel van het dorpje terecht komt. Veel bewoners gaan hier in de zomer in het weekend naar het strand dus het kan dan al gauw snel vollopen. Heb je de kans ga dan doordeweeks.

 

Sistiana ligt in het Venezia Giulia gedeelte van de regio waar de kustlijn wordt gevormd door hoge rotsen en kliffen gevormd door karst gesteente ook wel 'carso' genoemd. Her en der liggen kleine badplaatsen waarvan het luxe vakantieoord Porto Piccolo een prachtig voorbeeld is, het ligt pal naast Sistiana. 

Sistiana ligt in een baai en heeft een kleine haven en meerdere restaurants waar de verse vis nooit op het menu ontbreekt. 

 

Het kiezelstrand zorgt ervoor dat het zeewater erg helder is en het water turquoise kleurt. Ideaal om te snorkelen! Uitkijkend over de zee heb je rechts een prachtig uitzicht over het kasteel van Duino en links over de baai van Triëst. Tussen Sistiana en Triest in ligt de toeristische trekpleister het kasteel Miramare. Vanaf het kasteel van Duino loopt een mooi hoog gelegen wandelpad het 'Sentiero Rilke' genoemd die dwars door de natuur in 2 km. over de kliffen naar Sistiana loopt. Zeker de moeite waard om te doen. 

bottom of page