top of page

WANDEL OVER DE WANDELROUTE 'ALPE ADRIA TRAIL'

Je loopt door prachtige landschappen en komt langs historische dorpjes
met als beloning de Adriatische zee
alpe adria trail.jpg
Voor meer info over de Alpe Adria Trail, klik op deze link:
WAT IS DE ALPE ADRIA TRAIL?:

De Alpe Adria Trail is een volledig bewegwijzerde wandelpad van 750 km. lang , verdeeld over 43 etappes van ieder ongeveer 20 km. die drie verschillende landen aandoet namelijk Oostenrijk, Slovenië en Italië. Hij begint in Oostenrijk vanaf de top van de hoogste berg in Karinthië, de Großglockner. Daarna loopt hij via Slovenië in het noord-oosten van Friuli Venezia Giulia de grens over Italië in. Al wandelend kom je langs de mooiste plekjes. 
 
OOG IN OOG MET JULIUS CAESAR IN CIVIDALE
Deze hele route laat je niet alleen de prachtige natuur zien maar je komt ook langs hele interessante historische dorpjes. Zoals Cividale, ooit opgericht door de kelten maar vervolgens door niemand minder dan keizer Julius Caesar veroverd en nu deel uitmakend van het Werelderfgoed van Unesco om zijn schatten uit de Longobarden tijd. Leuk weetje: Julius Caesar gaf de naam "Forum Julii" aan dit dorpje en het was niemand minder dan Karel de Grote die besloot Forum Julii te gebruiken als naam voor het gebied eromheen, inderdaad Friuli. De stad zelf noemde hij Civitas Austriae (stad in het Oosten) wat door de loop der eeuwen Cividale werd. 
 
WIJN PROEVEN IN HET COLLIO WIJNGEBIED
Vanaf hier begint de reis door een gebied beroemd om zijn wijnen en keuken; il Collio. Vele lokale wijnproducenten bieden de mogelijkheid hun wijnen te proeven die beroemd zijn om hun uitstekende kwaliteit en in de verschillende "agriturismi" of "osmize"  (zie de tip op deze pagina) kun je lokale gerechten uitproberen.  Het meest belangrijke dorp in dit gebied is “Cormòns”, een idyllisch klein stadje in Habsburgse stijl gebouwd, waar het zeker de moeite waard is om even te stoppen en enkele kerkjes en wijnhuizen te bezoeken.
 
LOPEN DOOR HET RUIGE KARST GESTEENTE EINDIGEND MET EEN DUIK IN ZEE
Vervolgens loop je door il Carso het ruige en fascinerende Karstlandschap gemaakt uit kalksteen. Je komt langs Duino waar in het gelijknamige kasteel de Praagse dichter Rainer Maria Rilke zijn beroemde werk 'De elegieën van Duino' schreef, geïnspireerd door al dat moois om hem heen. Het eindpunt is de Adriatische zee waar je lopend door het natuurreservaat Val Rosandra uiteindelijk uitkomt bij het dorpje Muggia, een klein juweeltje nog net op de grens van Italië en gebouwd in Venetiaanse stijl. Je ruikt hier al de zilte lucht van de Adriatische zee en na zo’n lange wandeling wil je niets liever dan een duik erin nemen.   
MEER WETEN OVER DE ALPE ADRIA TRAIL?
Je kunt me boeken wil je een rondleiding krijgen in een van de culturele plaatsen waar het wandelpad langs komt. Ik functioneer echter niet als touroperator of reisbureau. Wil je meer informatie over accommodatie, bagage mogelijkheden tijdens het wandelen enz? Neem dan contact op met het reisbureau Alpenreizen. Lees meer hierover op hun site  Alpenreizen.nl
Alle etappes in Friuli Venezia Giulia op een rij:
 • Slovenië - Castelmonte

 • Castelmonte - Cividale

 • Cividale - Cormons

 • Cormons - Gradisca d'Isonzo

 • Gradisca d'Isonzo - Duino

 • Duino - Prosecco

 • Prosecco - Lipica (Slovenië)

 • Lipica - Val Rosandra

 • Val Rosandra - Muggia

Tip: eten in een Osmize.
In het ruige "carso" gebied in de provincie Triëst vind je meerdere agrarische producenten van lokale producten die je direct kunt eten in hun restaurants. De zogenaamde  Osmize. De naam komt van nummer acht in het Sloveens. De Habsburgse aartshertogin Maria Theresa van Oostenrijk gaf toestemming aan de boeren hun wijnen en agrarische producten 8 keer per jaar direct aan de bevolking te verkopen. Nu zijn de Osmize veel vaker open maar niet altijd. Op deze link vind je de openingsdagen. 
Met de video hieronder heb je alvast een klein voorproefje van wat je te wachten staat bij de Alpe Adria Trail
Volg me bij mijn wandelingen via mijn "hiking" blogs

Ik ben zelf ook een enthousiaste wandelaarster. Regelmatig trek ik er met mijn gezin en honden, of alleen met de honden, erop uit. Ik combineer dan mijn hobby's wandelen, fotografie en schrijven om er een mooi blog over te maken. Via het hoofdstuk "hiking" op mijn blog pagina kun je me volgen en wellicht ooit zelf deze wandelingen maken! Klik op de blogs hieronder of direct op deze link. Veel lees- en wandel plezier!

 • Twitter Basic Black
 • Facebook Basic Black
bottom of page