top of page
Het veelbewogen verleden van Gorizia, die de Europese Culturele Hoofdstad van 2025 zal worden. 
De provincie Gorizia
De provincie Gorizia
De provincie Gorizia 
WAT TE BEKIJKEN IN DE PROVINCIE GORIZIA? 
 
RONDLEIDING DOOR GORIZIA - EUROPESE CULTURELE HOOFDSTAD IN 2025
 
De provincie Gorizia is pas sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog bij Italië gaan horen. Net zoals de provincie Triëste. Daarvoor was deze streek al sinds het jaar 1000 in handen van de Oostenrijkers. Eerst van graven en later vanaf 1500 van het Habsburgse Huis.

 

Gorizia behoorde samen met het dichtbij gelegen stadje Gradisca d'Isonzo tot het Oostenrijkse graafschap van Gorizia. Deze noordelijke invloeden zijn goed te zien in de bouwstijl. De provincie Gorizia biedt een heel veelzijdig landschap wat varieert van de Alpen Giulie (Julische Alpen) op de grens met Slovenië, tot aan het schiereiland Grado wat een geliefd kuuroord en badplaats is. 
 
Daar tussenin liggen de glooiende heuvels van het gerenommeerde Collio wijngebied met het dorp Cormòns in het hart ervan. 

 

De provincie wordt doorkruist door de Isonzo rivier, waarlangs zich maar liefst 11 veldslagen hebben afgespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Het indrukwekkende Nationale Monument en Heiligdom 'Sacrario di Redipuglia' is daar een triest overblijfsel van. Hier rusten de stoffelijke overschotten van maar liefst 100.000 gesneuvelde soldaten en is voor de geïnteresseerden in de Eerste Wereldoorlog een ware must. Aan de top van het Heiligdom kun je op Monte Sei Busi en Monte San Michele nog steeds de restanten van loopgraven en bunkers bezoeken. 

WAT DACHT JE VAN:
Gids in Gorizia

RONDLEIDING DOOR GORIZIA 

 
Gorizia is zoals de naam al aangeeft de hoofdstad van deze provincie en heeft tien eeuwen lang deel uitgemaakt van Oostenrijk. Eerst woonden hier de Oostenrijkse graven met hun zelfstandige graafschappen maar vanaf 1500 kwam alles in handen van het Habsburgse Huis. Deze noordelijke invloeden zijn te zien in de bouwstijl. Gorizia werd ooit door de Oostenrijkse adel die hier hun tweede vakantiehuis hadden, het "Nice van Oostenrijk" genoemd door zijn zachte klimaat en misschien ook wel door het niet te ver gelegen kuuroord Grado. In 2025 wordt Gorizia samen met haar Sloveense buurtstad Nova Gorica, de Europese Culture Hoofdstad!

Lees verder 

Gids in Gorizia

RONDLEIDING DOOR GRADISCA D'ISONZO

Gradisca wordt voor het eerst in een document uit 1160 vernoemd maar pas in de 15e eeuw komt de stad onder het graafschap van Gorizia en wordt het een vestingstad, Het was de eeuw van de Turkse invasies en plunderingen waarbij ook het buurtland Friuli bestuurd door de Republiek van Venetië gevaar liep. 

 

Venetië besloot tot actie over te gaan, bestorm Gradisca, nam de stad in handen en bouwde er een groot fort. Niet vele jaren later zullen de Oostenrijkers Gradisca en dus ook het fort terug veroveren.

Lees verder

Gids in Gorizia
cormons
Gids in Grado

WIJNTOUR DOOR HET COLLIO WIJNGEBIED

Meer dan de helft van de regio bestaat uit wijngebieden. In totaal zijn het er tien. Elk gebied heeft zijn eigen unieke bodemsoort (kiezelstenen, zand, aarde, kleigrond en zelfs Karst-gesteente) en elk wijngebied heeft zijn eigen unieke ligging (vlakke land, heuvelachtig gebied, dichtbij de zee en dichtbij de rivier).

De meest bekende gebieden zijn het Collio en de aangrenzende Colli Orientali.

 

Je waant je hier echt op vakantie. De glooiende heuvels zijn bezaaid met prachtige karakteristieke cipressen waardoor je bijna het gevoel hebt in Toscane of Umbrië te zijn. Kom je in de lente dan wordt het landschap her en der roze gekleurd door de kersenbomen die in bloei staan. Maak een autoritje over de bochtige landweggetjes en je zult met telkens weer een prachtig nieuw uitzicht verrast worden. Er zijn uiteraard ook verschillende wijnhuizen waar je kunt stoppen om de heerlijke wijnen zelf te proeven. Bezoek ook even Cormons, een klein stadje in het hart van deze wijnstreek waar je bij de lokale enoteca - wijnwinkel, alle merken van wijnen uit deze streek kunt uitproberen en kopen. 

Lees verder

RONDLEIDING DOOR GRADO

Grado is een schiereiland wat met het vaste land verbonden is door een lange dijk. Het ligt ingeklemd tussen de laguna en de Adriatische zee. Dit vissersdorpje werd in de 19e eeuw een belangrijk badplaats en kuuroord waar vele rijke en met name Oostenrijkse families op vakantie gingen. In het hart van Grado bevinden zich de overblijfselen uit de Romeinse tijd . Grado was toen een belangrijke haven maar ook militaire legerplaats voor het dichtbij, op het vasteland, gelegen Aquileia. 

Grado kreeg de bijnaam "Isola del sole" - zonne eiland, omdat de stranden nooit in de schaduw liggen en de zon hier bijna altijd schijnt. Tegenwoordig gaan hier allerlei nationaliteiten op vakantie.

Lees verder

Gids in Redipuglia

RONDLEIDING DOOR SACRARIO DI REDIPUGLIA 

Indrukwekkend, en overdonderend, anders kan ik het niet uitdrukken. Il Sacrario Militare di Redipuglia – Het Militaire Herdenkings Monument van Redipuglia – is een ontzettend groot van witte Istria-steen gemaakt monument, gebouwd tegen de flank van de heuvel Monte Sei Busi.
Het monument is in 1938 ingewijd door niemand minder dan Mussolini. Het is de laatste rustplaats van maar liefst 100.000 gesneuvelden soldaten die in deze omgeving tot hun einde kwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Lees verder

Welke plaatsen zijn goed te combineren in één dag?
  • Gorizia & Sacrario di Redipuglia
  • Gorizia & wijngebied Collio
  • Gorizia & Cormòns
  • Gorizia & Gradisca d'Isonzo 
  • Gorizia & Grado 
bottom of page