The meanders of the Tagliamento
Zonsondergang in Mountain
Italian Countryside
bergketen
Paar dat landschap
Natuur reflecteert op kristalglas
Wandering reizigers
Abbazia di Rosazzo

"ONCE A YEAR, GO SOMEPLACE

YOU'VE NEVER BEEN BEFORE."

Dalai Lama

NIET TE MISSEN

MOE VAN DE STEDEN BEZOEKEN?

HIER VIND JE LEUKE TIPS OM TE DOEN IN

FRIULI VENEZIA GIULIA

Reuzen grot in Sgonico
1
BEZOEK FRIULI ONDER DE GROND! EXPLOREER  DE 'GROTTA GIGANTE' IN SGONICO - TRIËST. ZO GROOT DAT HIJ ZELFS OP DE GUINNESS WORLD OF RECORDS LIJST STAAT.

Friuli Venezia Giulia is niet alleen boven de grond mooi en interessant maar ook onder! Er zijn vele grotten,van klein naar groot. Vooral in de omgeving van Triëst, hier is het landschap gemaakt van karstgesteente (rijk aan kalksteen) ook wel 'il carso' genoemd. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk water doorlaat en grotten ontstaan. 

 

De beroemdste grot is de reuzen grot, "La Grotte Gigante" in Sgonico, dichtbij Triêst. De grote zaal is zo gigantisch groot dat men wel grapt dat de koepel van de Sint Pieterskerk van Rome erin past. Hij staat zelfs op de Guinness world of records lijst. Klik voor meer info op de link naar de site van de grot.

Wil je even weg uit de drukte van de stad en ben je op vakantie in Triëst? Nou dat kan, op nog geen paar kilometer rijden bevindt zich de vallei 'Val Rosandra' op de grens met Slovenië. Het is een prachtig mooi natuurgebied waar je kunt wandelen en fietsen (over de oude spoorrails verbouwd tot fietspad). Met een beetje geluk sta je oog in oog met een kudde steenbokken.

 

Door de vallei loopt de rivier Rosandra welke de enige rivier in de provincie Triëst is die boven de grond loopt. Alle andere gaan door het poreuze kalkgesteente heen en zijn ondergronds. Er is zelfs een waterval! De Romeinen wisten deze rivier al goed te vinden en bouwden vanaf hier hun aquaduct die naar de romeinse stad Tergeste (huidige Triëst) liep. 

 

De wandeling is goed te doen voor klein en oud en je kunt af en toe stoppen om wat te eten in de typische -klein beetje provisorische- "Osmize" waar je alleen gerechten vindt die door hun zelf verbouwd of gefokt zijn.  Klik hier om te weten welke geopend zijn. 

WANDEL DOOR HET NATUURGEBIED 'VAL ROSANDRA' OP EEN STEENWORP AFSTAND VAN TRIËST
2
Val Rosandra Natuurgebied
Huur een vespa in Collio wijngebied
3
HUUR EEN KNALGELE 'VESPA' EN GA WIJNEN PROEVEN BIJ DE WIJNBOEREN IN HET WIJNGEBIED 'COLLIO'.

Ben je niet vies van een wijntje en lijkt het je leuk om met zo'n echte Italiaanse scooter door een prachtig heuvelachtig gebied te rijden op zoek naar nog mooiere plekjes en nog lekkerdere wijnen? Aarzel dan niet en huur zo'n vespa.

 

In het wijngebied Collio, met als cultureel hart het stadje Cormòns, zijn er wel zo'n twintigtal wijnboeren die zo'n vespa ter beschikking stellen. Huur je hem liever direct in Cormòns neem dan contact op met het verhuurbedrijf Zorgniotti. Voor meer info klik op de link.

Sentiero Rilke
Sentiero Rilke

press to zoom
Sentiero Rilke
Sentiero Rilke

press to zoom
Kasteel van Duino
Kasteel van Duino

press to zoom
Sentiero Rilke
Sentiero Rilke

press to zoom
1/4
 4
BEWANDEL HET 'SENTIERO RILKE' WANDELPAD NIET VER VAN TRIËST. GENIET VAN HET WAANZINNIGE MOOIE UITZICHT OVER DE ADRIATISCHE ZEE HOOG BOVENOP DE KLIPPEN EN BEZOEK DAARNA HET KASTEEL IN DUINO

Laten we eerlijk zijn. Waar vind je zo'n mooi wandelpad die strak langs de kustlijn loopt hoog bovenop de klippen met uitkijk over de Adriatische zee?

 

Het 'sentiero Rilke' ligt tussen het stadje Sistiana en Duino in, in de provincie van Triëst. De wandeling is goed te doen en 2 km. lang. Vooral in de herfst is het prachtig door al zijn kleurschakeringen van de flora om je heen. Je kunt in beide stadjes beginnen.

 

Combineer de wandeling met een bezoek aan het kasteel van Duino (dinsdag gesloten). het pad heeft zijn naam te danken aan de Praagse schrijver Rainer Maria Rilke die begin 20e eeuw te gast was in het kasteel en zich door het overweldigende uitzicht liet inspireren tot het schrijven van zijn meesterwerk 'De Elegieën van Duino'. Tip: doe wel goede gym-/berg schoenen aan en neem een flesje water mee!

Tagliamento rivier
Tagliamento rivier

press to zoom
Tagliamento rivier
Tagliamento rivier

press to zoom
Tagliamento rivier
Tagliamento rivier

press to zoom
Tagliamento rivier
Tagliamento rivier

press to zoom
1/5
 5
GA POOTJE BADEN IN HET 'TAGLIAMENTO' DE LANGSTE EN BREEDSTE GLETSJERRIVIER VAN FRIULI. LOOP DAARNA  EEN RONDJE OM HET MEER VAN CORNINO TE MIDDEN VAN EEN NATUURRESERVAAT WAAR JE ROOFVOGELS VAN DICHTBIJ KUNT BEKIJKEN

De hele regio Friuli Venezia Giulia wordt in tweeën gedeeld door de 170 km. lange gletsjerrivier Tagliamento.

Het werkwoord 'tagliare' zegt al genoeg; het staat voor 'in tweeën delen'.

Bij het maken van een uitstapje zegt men zelfs "we gaan naar de rechter- of linkerkant van het Tagliamento".

 

Zijn parcours is totaal natuurlijk en niet door de mensen beinvloedt. Hij wordt wel de Koning der Alpenrivieren genoemd en elke keer ziet hij er weer anders uit of kronkelt hij anders, afhangend van de regenval. 

 

Vooral gedurende de hete lange vochtige zomers zijn de Friulanen heel erg blij met deze rivier. Soms heb je gewoon geen zin om die 45 minuten in de auto te zitten om naar een druk strand te gaan. Je wilt gewoon even lekker pootje baden en wat poedelen in deze ijskoude rivier die ontstaat in de Alpen en uitkomt in de Adriatische zee. Dat alles vlakbij huis zonder in de file te hoeven staan. Ideaal. Soms nemen de mensen hele barbecues mee en zitten of beter gezegd liggen ze er de hele dag op hun stretcher. Een beetje babbelen, kaartje leggen, hapje eten en af en toe wat opfrissen. De honden mogen mee en de kinderen bouwen samen dijkjes met de grote kiezelstenen. Geen gedoe met zand tussen je kleren of in je broodje...

 

Waar kun je langs de rivier zonnen en baden? Eigenlijk overal. Let wel op. Op sommige plekken kan het water diep zijn en een erg sterke stroming hebben. Het is dan ook niet bedoeld om in te zwemmen want dat kan gevaarlijk zijn.

 

Mijn favoriete stekje is onder de brug die richting Forgaria gaat. Als je daar dan toch bent neem dan ook een kijkje bij het prachtige meertje van Cornino met zijn mooie groene / turquoise kleur. Je kunt er een wandeling omheen maken en het aanliggende roofvogels reservaat bezoeken. Klik voor meer informatie op de knop.

Parco Avventura Sella Nevea
Parco Avventura Sella Nevea

press to zoom
Parco Avventura Sella Nevea
Parco Avventura Sella Nevea

press to zoom
Parco Avventura Sella Nevea
Parco Avventura Sella Nevea

press to zoom
Parco Avventura Sella Nevea
Parco Avventura Sella Nevea

press to zoom
1/3
 6
KOM KLAUTEREN IN HET 'PARCO AVVENTURA SELLA NEVEA' EN SLUIT DE DAG AF MET EEN WANDELING DOOR DE BERGEN VAN MONTASIO (BEROEMD OM DE KAAS DIE HIER GEMAAKT WORDT)

Ben je met kinderen op vakantie en heb je zin om iets leuks en actiefs met ze te doen in een prachtige omgeving? Ga dan naar  het 'Paro Avventura Sella Nevea' aan de voet van de berg Montasio (beroemd van de heerlijk kaas die hier gemaakt wordt) in het dorpje Sella Nevea in de gemeente Chiusaforte in de Alpen Giulie. Ongeveer 1,5 uur rijden ten noorden van Udine.  

 

Hier kan jong en oud (kinderen vanaf 3 jaar) tussen de bomen klauteren en klimmen met het gebruik van een speciale uitrusting daarvoor. Aan de hand van de leeftijd en ervaring zijn er verschillende parcours te doen, ieder met zijn eigen niveau en hoogte. De kinderen worden daarbij geholpen door gespecialiseerde instructeurs. Voor de openingstijden en tarieven klik op de 'meer info' knop. 

Ben je klaar met het klimmen en klauteren en heb je nog energie over? Pak dan de auto en volg de borden Montasio. Op een kwartier rijden vind je een parkeerplaats vanaf waar verschillende wandelingen door het Montasio gebergte beginnen. Je hoeft niet al te lang te lopen voordat je bij de typische 'Malga' uitkomt. Dit zijn kleine boerderijen waar de Montasio kaas gemaakt wordt met de melk van de loslopende grazende koeien. Je kunt hier typische gerechten proberen zoals frico, frittata, gnocchi en uiteraard de kaas Montasio. Voor meer info over deze gerechten ga naar het hoofdstuk culinair. 

Veel plezier!

Het Montasio gebergte
Het Montasio gebergte

press to zoom
Uitzicht over Montasio gebergte
Uitzicht over Montasio gebergte

press to zoom
De Montasio kaas
De Montasio kaas

press to zoom
Het Montasio gebergte
Het Montasio gebergte

press to zoom
1/3
 7
MAAK EEN WANDELING DOOR DE BERGEN VAN MONTASIO (BEROEMD OM DE KAAS DIE HIER GEMAAKT WORDT)

Op een kwartier rijden van Sella Nevea, de borden Jof Montasio volgend vind je een parkeerplaats vanaf waar verschillende wandelingen door het Montasio gebergte beginnen. De wandelingen zijn goed te doen en je kunt kiezen uit verschillende afstanden. Je hoeft niet al te lang te lopen voordat je bij de eerste van een reeks typische 'Malga's' uitkomt. Dit zijn kleine boerderijen waar de Montasio kaas gemaakt wordt met de melk van de loslopende grazende koeien. Je kunt hier typische gerechten proberen zoals frico, frittata, gnocchi en uiteraard de kaas Montasio. Voor meer info over deze gerechten ga naar het hoofdstuk culinair. 

bmc-logo.png
You can offer me a coffee!