top of page

DE FIETSROUTE 'CICLOVIA ALPE ADRIA RADWEG'

Een prachtige fietsroute dwars door de regio Friuli Venezia Giulia, van de Alpen naar de Adriatische zee. Waar natuur en cultuur samen komen. 

Ciclovia Alpe Adria Radweg
Klik op deze link voor meer info over de Alpe Adria Cycle Trail 
WAT IS DE CAAR - CICLOVIA ALPE ADRIA RADWEG?

De CAAR (Ciclovia Alpe Adria Radweg) is in 2015 op de Fiets. & Wandelbeurs gekozen tot Fietsroute van het jaar. De route van 410 kilometer lang is geheel bewegwijzerd en begint in de Mozartstad Salzburg in Oostenrijk en loopt via Karinthië de regio Friuli Venezia Giulia binnen waarbij de eindbestemming het mooie oude havenstadje en tevens badplaats Grado is aan Adriatische zee.

VERDEELD OVER DRIE ROUTES DIE DOOR DE REGIO LOPEN

De route is opgedeeld in 8 etappes waarvan de langste 64 km en de kortste 37 km is. De laatste etappes lopen door deze Italiaanse regio. Langs de route zijn meerdere hotels, b&b en pensions te vinden.

Mocht je soms niet willen fietsen dan kun je voor weinig geld de fiets meenemen op de bus of in de trein waarvan de haltes of stations nooit ver weg zijn. De fietsroute gaat soms omhoog of omlaag en dan moet je dus klimmen of dalen maar echt intensief wordt het nooit.

 

EERSTE ROUTE VAN TARVISIO NAAR VENZONE - 60 KM.

De eerste route die door deze regio gaat is de prachtige route Tarvisio – Venzone waarvan het eerste deel tot aan Venzone gedeeltelijk over een oude tot fietspad verbouwde spoorlijn loopt dwars door de bergvalleien en tunneltjes heen. Je komt ogen te kort zo mooi is de omgeving.

Venzone is een door een stadsmuur omhelst middeleeuws stadje beroemd van de aardbeving van 1976. Het stadje werd compleet verwoest maar is weer helemaal zoals het was opgebouwd. Ze noemen het ook wel het stadje van de lavendel door de vele lavendelwinkeltjes die hier huisvesten.

 

DE TWEEDE ROUTE VAN VENZONE NAAR UDINE - 55 KM.

De tweede route loopt langs de bedding van de grootste rivier van de regio, het Tagliamento, vervolgens naar Monte San Simeone (1504 m) en daarna naar Osoppo. Hier laat je de Alpen achter je. De bergen maken plaats voor wijngaarden, velden vol zonnebloemen en kleine dorpjes met als eindpunt Udine de hoofdstad van Friuli, ook wel de stad van de Venetiaanse schilder Tiepolo genoemd, die hier in de 18e eeuw meerdere keren is verbleven om her en der in paleizen en kerken zijn fresco’s achter te laten. Het historische centrum staat vol met mooie gebouwen en pleinen en op de heuvel waar de stad omheen gebouwd is pronkt een echt kasteel. Udine is zeker een bezoek waard.

 

DE DERDE ROUTE VAN UDINE NAAR GRADO - 59 KM.

De derde route gaat langs het in een 9-puntige stervorm vestingstadje Palmanova, Gebouwd door de Venetianen in de 16e eeuw als bolwerk tegen de invasies van de Turken maar ook om de Oostenrijkers tegen te houden die hun overwonnen gebieden steeds verder wilden uitbreiden.

Bijna 20 kilometer verderop fiets je door Aquileia, ooit de vierde belangrijkste stad van het Romeinse Imperium in Italië zelf. Hier staat een mooie Basiliek waarvan de 750 m2 aan mozaïekvloer uit de vierde (!) eeuw n.C tot de grootste en mooiste van Europa toebehoort. Het is niet voor niks da Aquileia met zijn vele opgravingen, musea en oude Basiliek op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Na Aquileia hoef je nog maar 8 km. te fietsen en ben je op de eindbestemming, Grado aan zee! De geschiedenis van Grado is al even interessant als die van Aquileia. Gesticht als haven om de goederen over te lossen op kleinere bootjes die naar Aquileia voerden, was dit eilandje tevens een toevluchtsoord voor de bevolking van het vaste land die door de invasies van bijv. de Hunnen en Gothen zich op het eiland moesten verschuilen. In de 19e eeuw werd Grado beroemd als het ‘zonnen eiland’ omdat de Oostenrijkse Keizer Frans Jozef hier de eerste luxe kuuroorden en badplaatsen opende en vele welgestelde Oostenrijkers hier hun vakantie doorbrachten. In het historische centrum moet je zeker een bezoek brengen aan het oude Romeinse Castrum waar de kerken Sant’Eufemia en Maria delle Grazie al sinds de 4e eeuw staan en waar je zeker even moet binnenlopen.  

WIL JE EEN RONDLEIDING MAKEN DOOR ÉÉN VAN DE STEDEN OP DEZE ROUTE ? DAT KAN!

Mocht je stoppen in één van de stadjes op deze route, zoals Venzone, Udine, Palmanova, Aquileia en Grado, om ze wat langer te bekijken en zou je het leuk vinden meer te weten te komen over de geschiedenis, dan kun je me boeken als gids. Ik organiseer ook rondleidingen op de fiets in Udine en omgeving.  Voor meer info of reserveringen voor deze rondleidingen klik hier. 

Bekijk de promotievideo van Promo Turismo FVG over de Alpe Adria cycletrail 
De etappes:
 
Tarvisio - Venzone - 60 km.
Venzone - Osoppo - 15 km.
Osoppo - Udine - 40 km.
Udine - Palmanova  - 30 km.
Palmanova - Aquileia - 20 km.
Aquileia - Grado - 8 km.
Dit zijn de dorpjes waar je langs komt:
Tarvisio

Tarvisio

Venzone

Venzone

Venzone

Venzone

Venzone

Venzone

Tagliamento

Tagliamento

Udine

Udine

Palmanova

Palmanova

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Grado

Grado

Grado

Grado

PHOTO-2019-04-14-15-54-38.jpg
bottom of page