top of page

DE FIETSROUTE 'CICLOVIA ALPE ADRIA RADWEG'

Dwars door de regio op de fiets, van de Alpen naar de Adriatische zee.
Een fietsroute waar natuur en cultuur samen komen. 

Ciclovia Alpe Adria Radweg
Klik op deze link voor meer info over de Alpe Adria Cycle Trail 
CAAR - CICLOVIA ALPE ADRIA RADWEG

De CAAR (Ciclovia Alpe Adria Radweg) is in 2015 op de Fiets- & Wandelbeurs uitverkozen tot fietsroute van het jaar! HET 410 km. lange fietspad begint in de Mozartstad Salzburg in Oostenrijk en loopt via Karinthië de regio Friuli Venezia Giulia binnen. Eindbestemming is het schiereiland Grado welke ligt ingeklemd tussen de laguna en de Adriatische zee.

IN DRIE DAGEN FIETS JE VAN DE ALPEN NAAR DE ADRIA

De gehele route - van Salzburg naar Grado - is opgedeeld in 8 etappes waarvan de laatste 6 door Friuli lopen en goed zijn voor 180 km. De route gaat vooral bergafwaarts en volgt voor een deel een oude spoorlijn welke begint in de Alpen en eindigt aan de Adria.

Als je elke dag niet meer als 60 km . wilt fietsen, is het in drie dagen goed te doen de route te voltooien. 

Langs het fietspad zijn meerdere hotels, b&b en pensions te vinden waar je de e-bike kan opladen en indien nodig wat fietsreparaties kunt uitvoeren. 

 

EERSTE ROUTE: VAN TARVISIO NAAR VENZONE - 60 KM.

De eerste route is volgens mij ook meteen de mooiste. Je fietst van Tarvisio naar Venzone dwars door bergvalleien, tunneltjes en over rivieren.  Je komt ogen te kort zo mooi is de omgeving.

Venzone is het enige stadje in de Friuli welke nog omhelst is door de oude stadsmuur. Het middeleeuws stadje is beroemd geworden door de aardbeving van 1976. Het compleet verwoeste stadje werd weer helemaal zoals het was herbouwd gebruik makend van de originele  bouwmaterialen. In 2017 werd Venzone verkozen tot mooiste "borgo" - dorpje van Italië!

 

TWEEDE ROUTE: VAN VENZONE NAAR UDINE - 55 KM.

De tweede route loopt langs de oever van de Tagliamento rivier, vervolgens naar Monte San Simeone (1504 m) en daarna naar Osoppo. Hier laat je de Alpen achter je. De bergen maken plaats voor wijngaarden, velden vol zonnebloemen en kleine dorpjes met als eindpunt Udine de hoofdstad van Friuli. De Venetiaanse Flair komt je hier tegemoet want Udine werd bijna 4 eeuwen lang door Venetië bestuurd en dat zie je goed terug in de architectuur.

 

DERDE ROUTE: VAN UDINE NAAR GRADO - 60 KM.

De derde route loopt dwars door de 16e eeuwse Venetiaanse vestingstad PalmanovaUnesco site sinds 2017, Gebouwd als militair bolwerk tegen de Turkse - en Oostenrijkse invasies. 

Twintig kilometer verderop fiets je door Aquileia, wat ooit de vierde belangrijkste stad van het Romeinse Imperium  op Italiaanse bodem was. De vele opgravingen doen het romeinse verleden herleven. Bezoek als het kan de prachtige vroeg-christelijke Basiliek met maar liefst een 750 m2 grote mozaïekvloer uit de vierde (!) eeuw n.C. Reden waarom Aquileia sinds 1998 Unesco site is geworden. 

Na Aquileia hoef je nog maar 10 km. te fietsen en arriveer je op het schiereiland Grado, eindbestemming van deze fietstocht! De geschiedenis van Grado is al even interessant als die van Aquileia. Het historische hart is klein maar doet erg denken aan Venetië waar het dan ook eeuwen door is bestuurd. 

 

Beroemd geworden met de bijnaam "het ‘zonnen eiland" werd Grado tijdens haar Oostenrijkse overheersing een belangrijk kuuroord. Twee zandstranden nodigen je uit om bij te komen van deze prachtige fietstocht! 

Bekijk de promotievideo van Promo Turismo FVG over de Alpe Adria cycletrail 
De etappes:
 
Tarvisio - Venzone - 60 km.
Venzone - Osoppo - 15 km.
Osoppo - Udine - 40 km.
Udine - Palmanova  - 30 km.
Palmanova - Aquileia - 20 km.
Aquileia - Grado - 8 km.
Dit zijn de dorpjes waar je langs komt:
Tarvisio

Tarvisio

Venzone

Venzone

Venzone

Venzone

Venzone

Venzone

Tagliamento

Tagliamento

Udine

Udine

Palmanova

Palmanova

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Grado

Grado

Grado

Grado

WIL JE EEN RONDLEIDING MAKEN DOOR ÉÉN VAN DE STEDEN OP DEZE ROUTE ? DAT KAN!

Zou je wel een privé rondleiding willen maken tijdens een tussenstop in bijv. Venzone, Udine, Palmanova, Aquileia of Grado, neem dan contact met me op. 

 

Ik organiseer zelf ook fietstochten in Udine en omgeving. Voor meer informatie, klik op de knop " Fietstochten met Elbrich". 

PHOTO-2019-04-14-15-54-38.jpg
bottom of page