top of page
De kleinste provincie maar zeker niet de onbelangrijkste. 
De provincie Triëste
De provincie Triëste Trieste
De provincie Triëst
Gids in Triëst / Trieste
Gids in Triëst / Trieste
Gids in Triëst / Trieste
Gids in Triëst / Trieste
WAT TE BEKIJKEN IN DE PROVINCIE TRIËST?
RONDLEIDING DOOR TRIËST
De provincie Triëst is niet alleen de kleinste provincie van de regio maar ook de kleinste provincie van heel Italië! Dit is niet altijd zo geweest. Triëst is pas bij Italië gaan horen na de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor maakte het vanaf de helft van de 14e eeuw deel uit van het Habsburgse Rijk (later Habsburgse– Hongaarse Rijk). Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog behoorde ook een groot deel van het huidige Istrië toe aan de provincie van Triëst.

Echter na de Tweede Wereldoorlog moest dit deel aan het toenmalig Joegoslavië teruggegeven worden.

 

Wat erover bleef is laten we zeggen ‘klein maar fijn’ en zeker de moeite waard om te bezoeken al was het alleen al om met eigen ogen te zien hoe het Karst-gesteente eruitziet. Deze provincie heeft namelijk een zeer kalkrijke bodem wat ervoor zorgt dat hier geen bovengrondse rivieren bestaan (op de rivier Rosandra na, te zien in het natuurreservaat Val Rosandra en er zich meerder grotten gevormd hebben waarvan de reuze grot ‘Grotta Gigante’ de meest beroemde is. Het zorgt voor een ruig landschap met witte rotsen en kliffen die ook het soort flora en fauna beïnvloed heeft omdat niet alle planten en dieren hier kunnen aarden. Vooral langs de kustlijn zorgt dit voor spectaculaire beelden omdat de provincie geen zandstranden kent en je dus al rijdend direct over de kliffen rijdt wat voor prachtige uitzichten zorgt.

 

De grootste trekpleister is uiteraard de hoofdstad van de regio Friuli Venezia Giulia, namelijk Triëst, ook wel het Wenen aan zee genoemd. Daarnaast zijn de kastelen Duino en Miramare, beiden gebouwd op een rots met uitzicht over de Adriatische zee, zeker een bezoek waard. Vanaf Duino kun je een prachtige wandeling maken over het 2 km. direct langs de kustlijn lopen pad 'Sentiero di Rilke' die zorgt voor geweldige vergezichten over de zee.  Als laatste blijft nog het ‘zusje van Venetië’ over, het havenstadje Muggia. De laatste stad in Italië voordat je Slovenië inrijdt en waar het net lijkt of je door de steegjes van Venetië wandelt. 

 

 

TRIËST 

 

Ik schreef het al eerder, Triëst wordt ook wel het ‘Wenen aan Zee’ genoemd,je ziet hier zeer goed de invloeden van de Weense Neoklassieke bouwstijl die in Oostenrijk in de 18e eeuw zo geliefd was. Dit komt omdat Triëst van eind 14e eeuw tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het Habsburgse Rijk behoorde.

Pas in de 18e eeuw begon de stad een echt belangrijke rol te spelen. In deze eeuw verloor Venetië steeds meer aan macht zowel op zee als op het land en besloot de toenmalige Habsburgse Keizer, Karel VI, zijn kans te grijpen door in 1719 in Triëst een vrijhaven, porto franco, op te richten. Dit betekende dat men geen belasting hoefde te betalen over de geïmporteerde goederen. Zo werd het financieel wel heel aantrekkelijk om je in Triëst te vestigen. In razendsnel tempo begon te stad te groeien.

Lees verder

 

CASTELLO MIRAMARE BIJ GRIGNANO

 

Het witte sprookjesachtige kasteel dankt zijn naam aan zijn ligging. Miramare - uitkijkend over de zee.

Het werd midden 18e eeuw gebouwd in opdracht van de Habsburgse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk. Hij heeft hier in de beginjaren van zijn huwelijk met de Belgische prinses Charlotte gelukkige jaren gekend voordat hij uitgezonden werd naar Mexico om daar Keizer te worden waar hij enkele jaren later helaas triest tot zijn einde kwam. Zijn schoonzus Sissi, vrouw van Keizer Frans Jozef, kwam hier regelmatig op bezoek.

Lees verder

 

 
CASTELLO DI DUINO &  EN HET KARSTGESTEENTE GEBIED 'IL CARSO'
 

Eigenlijk vind je in het dorpje Duino maar liefst twee kastelen. Beiden zijn ze bovenop een klif gebouwd uitkijkend over de zee maar daar houdt de gelijkenis dan ook mee op.  De 'jongste' stamt uit de 15e eeuw terwijl zijn oudere broertje, ongeveer 400 jaar eerder werd gebouwd. Van die laatste is alleen nog maar een ruïne over en de legende van 'la dama bianca' - de witte dame.

Begin 20e eeuw waren in het 'jongste' kasteel bekende personages uit de kunst- en literaire wereld te gast. De beroemdste was de schrijver Rainer Rilke die zich door het kasteel in zijn werk liet inspireren. Sentiero Rilke, een prachtig mooi wandelpad van 2 km. die direct langs de kustlijn loopt is naar hem vernoemd en een wandeling meer dan waard. Al lopend geniet je van het uitzicht over de Adriatische zee en zie je bij helder weer zelfs de kustlijk van Slovenië. Je wordt omringd door de  veelzijdige flora en fauna die dit gebied gemaakt van karst-gesteente rijk is. Lees verder

 

 
MUGGIA
 

Muggia is het laatste havenstadje in noord-oost Italië. Als je nog even doorrijdt dan ben je in Slovenië. Als je door het stadje slentert dan denk je eerder echter dat je in Venetië wandelt. Hoe komt dat? Nou omdat in 1420 de Republiek van Venetië besloot dit stadje in beslag te nemen. Ze hadden Friuli al ingenomen maar konden door de machtige positie van de Oostenrijkse graven en het Habsburgse Huis geen grip krijgen op het tegenwoordige ‘Venezia Giulia’ deel van de regio. Zoals de steden als Triëst en het graafschap van Gorizia. Muggia werd door zijn positie aan zee erg geteisterd door piraten en zijn buurtstad Triëst die van zijn haven en zoutpannen gebruik wilde maken. Daarom besloot Muggia zich over te geven aan Venetië in ruil voor bescherming.

Lees verder

Welke bezienswaardigheden zijn goed te combineren in één dag?
  • Triëst & Castello Miramare
  • Triëst & Castello di Duino
  • Triëst & wandeling 'Sentiero Rilke' beginnend in Duino of Sistiana. 
  • Triëst & strand in Sistiana 
  • Triëst & Porto Piccolo in Sistiana
  • Triëst &  wandeling door Val Rosandra 
  • Triëst & Muggia
  • Triëst & tram Opicina 
bottom of page