top of page
Ontdek de schatten van de kleinste provincie van de regio
De provincie Triëste
De provincie Triëste Trieste
De provincie Triëst
WAT TE BEKIJKEN IN DE PROVINCIE TRIËST?
 
RONDLEIDING DOOR TRIËST
De provincie Triëst is niet alleen de kleinste provincie van de regio maar tevens de kleinste provincie van heel Italië! Dit is niet altijd zo geweest. Trieste is pas bij Italië gaan horen na de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor maakte het eeuwenlang deel uit van het Habsburgse Rijk. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog was Istrië Italiaans grondgebied  en behoorde tot de provincie van Trieste. Echter na de Tweede Wereldoorlog moest dit deel aan het toenmalige Joegoslavië teruggegeven worden.

 

Wat erover bleef is  ‘klein maar fijn’ en zeker een bezoek waard! Trieste ligt ingeklemd tussen het Karst-gebergte en de Adriatische zee. Karst - carso op zijn Italiaans, is hele kalkrijke steen wat ervoor zorgt dat er hier geen bovengrondse rivieren stromen en de vegetatie niet al te diepe wortels kan hebben. 

Dit zorgt voor een unieke flora en fauna wat heel goed te zien is in het mooie 

Natuurreservaat Val Rosandra. 

 

Door het Karst fenomeen, hebben zich rondom Trieste meerdere grotten gevormd, waarvan de reuzengrot, la Grotta Gigante de meest beroemde is. .

 

Een wandeling door het Karst-gebergte boven de stad Trieste staat garant voor spectaculaire uitzichten over de baai, de zee en de stad Trieste. Je kunt het panoramische pad Strada Napoleonica bewandelen. Parkeer je auto in Opicina waar het pad begint. 

 

De grootste trekpleister is uiteraard Trieste, de hoofdstad en tevens havenstad van Friuli Venezia Giulia, haar bijnaam is "het kleine Wenen aan zee" vanwege de duidelijke Oostenrijkse invloeden. Bezoek ook zeker de kastelen Duino en Miramare, die beiden op een  rots gebouwd zijn met een spectaculair uitzicht over de Adriatische zee, het uitzicht zal je niet teleurstellen.

 

Vanaf Duino kun je een prachtige 2 km. lange wandeling maken die over de kliffen loopt en Duino verbindt met Sistiana.  Het gaat om het 'Sentiero di Rilke' die zorgt voor geweldige vergezichten over de zee.  

 

Wat nog overblijft te bezoeken is het havenstadje Muggia met de bijnaam - ‘het zusje van Venetië’.  De laatste stad in Italië voordat je Slovenië binnenrijdt en waar het net lijkt of je door de steegjes van Venetië wandelt. 

KIES MAAR UIT: 
Gids in Triëst / Trieste

TRIËST 

Ik schreef het al eerder, Triëst wordt ook wel het ‘kleine Wenen aan zee’ genoemd, Dit komt door de goed zichtbare eind 18e / begin 19e eeuwse Weense invloeden in de Neoklassieke bouwstijl van het nieuwste gedeelte van de stad, la città nuova. Triëst behoorde dan ook van de 14e eeuw tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het Habsburgse Rijk.

Pas in de 18e eeuw werd Trieste een belangrijke havenstad. In deze eeuw verloor Venetië steeds meer aan macht zowel op zee als op het land en besloot de Habsburgse Keizer, Karel VI, zijn kans te grijpen door de vrijhaven, Porto Franco, te openen. Zo werd het financieel wel heel aantrekkelijk om je in Triëst te vestigen en in razendsnel tempo begon de stad te groeien.

Lees verder

Gids in Triëst / Trieste

CASTELLO MIRAMARE 

Het witte sprookjesachtige kasteel dankt zijn naam aan zijn ligging.
Miramare - uitkijkend o
ver de zee. 
Het werd midden 19e eeuw gebouwd in opdracht van de Habsburgse aartshertog Maximiliaan.  Hij heeft hier in de beginjaren van zijn huwelijk met de Belgische prinses Charlotte gelukkige jaren gekend voordat hij uitgezonden werd naar Mexico om daar Keizer te worden en waar hij enkele jaren later op een dramatische manier aan zijn einde kwam. Zijn schoonzus en Keizerin Sissi kwam hier regelmatig op bezoek.

Lees verder

Gids in Triëst / Trieste
CASTELLO DI DUINO &  EN HET RILKE PAD
 

Eigenlijk vind je in het dorpje Duino maar liefst twee kastelen. Beiden zijn ze bovenop een klif gebouwd uitkijkend over de zee maar daar houdt de gelijkenis dan ook mee op.  De 'jongste' stamt uit de 15e eeuw terwijl zijn oudere broertje, ongeveer 400 jaar eerder werd gebouwd. Van die laatste is alleen nog maar een ruïne over. 

Begin 20e eeuw waren in het 'jongste' kasteel bekende personages uit de kunst- en literaire wereld te gast toen de Thurn und Taxis familie al de eigenaren waren. Één van de beroemdste was de schrijver Rainer Rilke die zich door het kasteel en omgeving in zijn werk liet inspireren. Het naar hem vernoemde wandelpad Sentiero Rilke, is een prachtig mooi pad van 2 km. lang die direct over de kliffen langs de kustlijn loopt. Al wandelend geniet je van het uitzicht over de Adriatische zee en zie je bij helder weer zelfs de kustlijk van Slovenië. Je wordt omringd door de  veelzijdige flora en fauna wat alleen in het Karst-gebied groeit en leeft. Lees verder

Gids in Triëst / Trieste
MUGGIA
 

Muggia is het laatste havenstadje in noordoost Italië. Als je nog even doorrijdt dan ben je in Slovenië. Al slenterend door de calli - steegjes van Muggia, waan je je net in Venetië. Dit is geen toeval.  In 1420 heeft de Republiek van Venetië, besloten Muggia onder de vleugel van de San Marco Leeuw te nemen! Muggia werd door zijn positie aan zee erg geteisterd door piraten en haar buurtstad Triëst die van haar haven en zoutpannen gebruik wilde maken. Daarom besloot Muggia zich over te geven aan Venetië in ruil voor bescherming.

Lees verder

Welke bezienswaardigheden zijn goed te combineren in één dag?
  • Triëst & Castello Miramare
  • Triëst & Castello Duino
  • Triëst & wandeling over het 'Sentiero Rilke' pad tussen Duino en Sistiana
  • Triëst & strand in Sistiana 
  • Triëst &  wandeling door natuurgebied Val Rosandra 
  • Triëst & Muggia (ook met de veerboot) 
  • Triëst & wandeling over de Strada Napoleonica vanaf Opicina
  • Trieste & bezoek aan de grot Grotta Gigante
bottom of page