top of page
De jongste provincie op de grens van Veneto.
Beroemd om de Renaissance schilder "Il Pordenone".
De provincie Pordenone
De provincie Pordenone
De provincie Pordenone 
Gids in Pordenone
Gids in Sacile
Gids in Sesto al Reghena
Gids in Spilimbergo
Gids in Valvasone
rondleiding door San Vito al Tagliamento
WAT TE BEKIJKEN IN DE PROVINCIE PORDENONE?
RONDLEIDING DOOR PORDENONE
 
De provincie Pordenone is eigenlijk de minst bekende en dat is onterecht want er is hier genoeg te beleven en te zien. Pordenone grenst aan de regio Veneto wellicht wat bekender bij de Nederlanders.

De rivier die door de hoofdstad Pordenone loopt is de rivier Noncello en zorgde er in het verleden voor dat Pordenone een bloeiende rivierhavenstad was toen nog Portus Naonis genoemd (haven van de rivier Noncello).  

 

De provincie grenst in het noordwesten aan het voorgebergte van de Alpen en Dolomieten en heeft ook een eigen skigebied genaamd Piancavallo. Het is een provincie rijk aan meren zoals het mooie Lago di Barcis maar ook rijk aan cultuur met her en der echte parels qua culturele steden. Te beginnen met de hoofdstad 

 

Pordenone, geboortestad van de beroemde Renaissanceschilder Giovanni Antonio de Sacchis, ook wel ‘Il Pordenone’ genoemd. In de Dom en het Kunstmuseum zijn verschillende werken van hem te zien. Of wat dacht je van Valvasone waar je in de Dom een 15e eeuwse orgel kunt zien die tot op heden nog bespeeld wordt.

  

Zeldzame fresco’s uit maar liefst de 14e eeuw zijn te bewonderen in de Abdij Santa Maria in Sylvis, in Sesto al Reghena. De kenners zeggen dat het hier zelfs gaat om leerlingen van de grote Italiaanse schilder ‘Giotto’. De Abdij is gebouwd bovenop de restanten van een klooster uit de 8e eeuw uit de tijd van de Longobarden.

 

Wil je de ‘Tuin van de Serenissima’ bezoeken ga dan naar Sacile. Sacile ligt aan de rivier Livenza en werd in de 16e eeuw zeer geliefd onder de Venetiaanse rijke kooplieden en adel omdat ze hier hun tweede huis langs de oever van de rivier lieten bouwen. Enkele van deze villa’s zijn nog steeds te bezichtigen.

 

Een bezoek aan de provincie van Pordenone is niet compleet zonder een bezoek aan de Mozaïekstad Spilimbergo. De stad alleen al is prachtig. De dom en het ‘beschilderde huis’ – la casa dipinta – zijn een lust voor het oog. De fresco’s op de gebouwen en middeleeuwse stadspoorten en huizen in het centrum doen je teruggaan in de tijd. Tevens bevindt zich hier de belangrijkste mozaïekschool van Italië. Uit heel de wereld komen de studenten hier naartoe om in drie jaar het vak te leren. De stenen komen uit de dichtbij gelegen rivier Tagliamento. De grootste en breedste rivier van de regio die de regio letterlijk in tweeën deelt.  

 
PORDENONE
 

Pordenone is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Met ongeveer 50.000 inwoners is het geen grote stad maar dat maakt het juist toegankelijker en gezelliger. Het oude centrum met zijn mooie palazzi en kerken en gemeentehuis zorgt voor een knusse intieme sfeer en is prima in een halve dag te bezoeken.

De stad is langs de oevers van de rivier Noncello gebouwd en was al vanaf de Romeinse tijd een belangrijke rivierhavenstad welke toen nog Portus Naonis (de haven van de rivier Naone - het huidige Noncello) heette.

Lees verder

 

 

 

SACILE

 

 

Il ‘Giardino della Serenissima’ oftewel de ‘Tuin van de Serenissima / Republiek van Venetië’ zo wordt Sacile ook wel genoemd, dankzij de Venetiaanse sfeer die je hier proeft in de vele kleine straatjes en pleintjes verspreid door de stad. Vanaf de 16e eeuw begonnen de rijke Venetiaanse families hun geld te investeren in mooie villa’s en landgoederen op het vaste land. Via de rivier Livenza die door Sacile loopt konden ze makkelijk dit gebied per boot bereiken en vandaar dat het stadje al gauw deze benaming kreeg. Mooie tuinen en parken die in Venetië zelf door gebrek aan ruimte niet te aan te leggen waren.

Lees verder

 

 

SESTO AL REGHENA

 

Sesto al Reghena is een klein dorpje in de provincie Pordenone met een naam die zijn herkomst heeft uit de Romeinse tijd. Sesto komt van de zes Romeinse mijlen waarop het dorpje ligt tussen de belangrijke Romeinse stad Iulia Concordia (in Veneto) en de oude weg richting Oostenrijk.  Reghena is de naam van het riviertje die erdoorheen loopt.

De trekpleister van dit dorpje is de prachtige uit de elfde eeuw afkomstige Abdij Santa Maria in Sylvis beroemd om zijn vele kleurrijke fresco's die dateren uit de 14e en 15e eeuw.

Lees verder 

 

 

SPILIMBERGO

 

Het stadje Spilimbergo is in alle opzichten kleurrijk te noemen. Lopend door de hoofdstraat Corso Roma zie je links en rechts met fresco’s beschilderde palazzi (mooie huizen) waaronder zich leuke winkeltjes en restaurants en barretjes bevinden. De straat komt uit op het grote plein waar de Dom aan ligt en ook de wanden van de Dom zijn beschilderd met een grote heilige, Santo Cristofero. Loop nog even door en steek de ophaalbrug over en je staat oog in oog met hét mooiste beschilderde palazzo van Spilimbergo die, hoe kan het ook anders, ‘palazzo dipinto’ heet. Het beschilderde paleis.  Deze kleurrijke traditie wordt voorgezet in de vele mozaïeken beelden die her en der door de stad verspreid staan. Deze zijn gemaakt door de lokale mozaïekschool.

Lees verder

 

 

VALVASONE

 

Het dorpje is in vroegere tijden gebouwd op de plek dichtbij een doorwaadbare plaats die het mogelijk maakte de rivier Tagliamento en Meduna over te steken. Vroeger was het omringd door stadsmuren en bood bescherming aan de vele Pelgrims die hier enkele dagen verbleven om te rusten of medische hulp te krijgen in het kleine ziekenhuisje, tegenwoordig omgebouwd tot kerk. In het kerkje SS Paolo en Pietro zie je aan de vele fresco’s dat dit ooit een ziekenhuis was, de verschillende Santi (heiligen) hebben allemaal wat met genezing te maken.

In het centrum staat de imposante Dom Santissimo Corpo di Cristo. Prachtig gebouwd met twee verschillende kleuren marmer die de kerk roze en wit doen kleuren. Aan de bouw van de Dom is een mooie legende verbonden.Binnen kun je het originele 16e eeuwse orgel zien.

Lees verder

SAN VITO AL TAGLIAMENTO

 

San Vito al Tagliamento is een charmante en elegante middeleeuwse stad met in het centrum een rijk beschilderd kasteel wat ooit de Patriarch van Aquileia zijn tweede woning was, Het oude stadscentrum van San Vito al Tagliamento is nog steeds omringd met de middeleeuwse slotgracht en ook de drie toegangspoorten staan al eeuwenlang trots op de bezoekers te wachten.

 

Het kloppende hart is het plein Piazza del Popolo omgeven door opvallend mooie en kleurrijke gebouwen met elegante architectuur.

Lees verder

 
Welke plaatsen zijn goed te combineren in één dag?
Pordenone & Sacile
Pordenone & Sesto al Reghena
Pordenone & Spilimbergo
Pordenone & Valvasone
bottom of page