top of page
De jongste provincie van Friuli, dichtbij Veneto.
Beroemd om de Renaissance schilder "Il Pordenone".
De provincie Pordenone
De provincie Pordenone
De provincie Pordenone 
WAT TE BEKIJKEN IN DE PROVINCIE PORDENONE?
 
RONDLEIDING DOOR PORDENONE
 
De provincie Pordenone is eigenlijk de minst bekende en dat is onterecht want er is hier genoeg te beleven en te zien. Pordenone grenst aan de regio Veneto wellicht wat bekender bij de Nederlanders.

De rivier Noncello stroomt door de hoofdstad Pordenone en zorgde er in het verleden voor dat Pordenone een bloeiende rivierhavenstad was toen nog Portus Naonis genoemd (haven van de rivier Noncello).  

 

De provincie grenst in het noordwesten aan het voorgebergte van de Alpen en Dolomieten en heeft ook een eigen skigebied genaamd Piancavallo. De provincie is rijk aan meren zoals het mooie Lago di Barcis maar ook rijk aan cultuur met her en der nog echte verborgen parels qua culturele steden. Te beginnen met de hoofdstad.

 

Pordenone, geboortestad van de beroemde Renaissanceschilder Giovanni Antonio de Sacchis, ook wel ‘Il Pordenone’ genoemd. In de Dom en het Kunstmuseum zijn verschillende werken van hem te zien. Of wat dacht je van Valvasone waar je in de Dom een prachtig beschilderde 15e eeuwse orgel kunt bewonderen die tot vandaag de dag nog bespeeld wordt.

  

Zeldzame 14e eeuwse fresco’s zijn te bewonderen in de Abdij Santa Maria in Sylvis, in Sesto al Reghena. De kenners zeggen dat de schilderingen zijn gemaakt door leerlingen van de beroemde Italiaanse schilder ‘Giotto’. De Abdij is gebouwd bovenop de restanten van een 8e eeuwse klooster uit de Langobardische tijd.

 

Wil je de ‘Tuin van de Serenissima’ bezoeken ga dan naar Sacile. Sacile ligt aan de Livenza rivier en werd in de 16e eeuw zeer geliefd onder de Venetiaanse rijke kooplieden en adel omdat ze hier hun tweede huis - vaak prachtige villa's - langs de oevers lieten bouwen. Enkele van deze Veneto Villa’s zijn nog steeds te bezichtigen.

 

Een bezoek aan de provincie van Pordenone is niet compleet zonder een bezoek aan de Mozaïekstad Spilimbergo. De stad alleen al is prachtig. De Dom en het ‘beschilderde paleis’ – il palazzo dipinto – zijn een lust voor het oog. De vele fresco’s op de gebouwen, middeleeuwse stadspoorten en paleisen in het historische centrum doen je teruggaan in de tijd. In Spilimbergo kun je ook de belangrijkste mozaïekschool van Italië bezoeken. Uit heel de wereld komen studenten hier naartoe om in drie jaar tijd het "mozaïek meester" vak te leren. De kiezelstenen waarmee de mozaïeken gemaakt worden, komen direct van het brede rivierbed van de Tagliamento rivier die vlakbij stroomt. De grootste en breedste rivier van de regio die de regio letterlijk in tweeën snijdt.  

WAT DACHT JE VAN: 
Gids in Pordenone
RONDLEIDING DOOR PORDENONE
 

Pordenone is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Met ongeveer 50.000 inwoners is het geen grote stad maar dat maakt het juist toegankelijker en gezelliger. Het oude centrum met zijn mooie palazzi en kerken en gemeentehuis straalt  een knusse intieme sfeer uit en is prima in een halve dag te bezoeken.

De stad is langs de oevers van de rivier Noncello gebouwd en was al vanaf de Romeinse tijd een belangrijke rivierhavenstad welke toen nog Portus Naonis (de haven van de rivier Naone - het huidige Noncello) heette.

Lees verder

Gids in Sacile

RONDLEIDING DOOR SACILE

 

Il ‘Giardino della Serenissima’ oftewel de ‘Tuin van de Serenissima / Republiek van Venetië’ zo wordt Sacile ook wel genoemd. Deze Venetiaanse sfeer proef je nog steeds al wandelend door de vele kleine straatjes en over mooie pleintjes. Vanaf de 16e eeuw begonnen de rijke Venetiaanse families hun geld te investeren in de bouw van villa’s en landgoederen op het vaste land. Dankzij de Livenza rivier konden ze makkelijk dit gebied per boot bereiken, vandaar dat Sacile al gauw deze bijnaam kreeg. Mooie tuinen en parken die in Venetië zelf door gebrek aan ruimte niet te aan te leggen waren.

Lees verder

Gids in Sesto al Reghena

RONDLEIDING DOOR SESTO AL REGHENA

Sesto al Reghena is een klein dorpje die zijn naam te danken heeft aan het latijn. Sesto betekent dat de stad zes Romeinse mijlen vanaf de belangrijke Romeinse stad Iulia Concordia aflag.   Reghena is de naam van het riviertje dat door het stadje stroomt.  De trekpleister van dit dorpje is de prachtige uit de elfde eeuw afkomstige Abdij Santa Maria in Sylvis beroemd om zijn vele kleurrijke en bijzondere fresco's die dateren uit de 14e en 15e eeuw.

Lees verder 

Gids in Spilimbergo

RONDLEIDING DOOR SPILIMBERGO

De bijnaam van Spilimbergo is de gekleurde stad - città colorata. Lopend door de hoofdstraat Corso Roma wordt je verrast door vele beschilderde palazzi en leuke winkeltjes,  restaurants en barretjes. Aan het einde van de hoofdstraat loop je onder de middeleeuwse stadspoort door en kom je uit op het grote Domplein, het oudste gedeelte van de stad waar een prachtige 13e eeuwse kerk echt de moeite waard is even binnen te gaan. Loop nog even door richting het kasteel en je staat oog in oog met het palazzo dipinto, het mooiste beschilderde paleis van Spilimbergo.  De kleurrijke traditie van Spilimbergo wordt voorgezet in de vele mozaïeken beelden die her en der door de stad verspreid staan en gemaakt zijn door de beroemde lokale mozaïekschool waar ik ook rondleidingen organiseer

Lees verder

Gids in Valvasone

RONDLEIDING DOOR VALVASONE

Het dorpje is in vroegere tijden gebouwd dichtbij een doorwaadbare plaats om Tagliamento en Meduna rivieren over te kunnen steken. In de middeleeuwen was Valvasone omringd door stadsmuren en bood bescherming aan de vele bedevaartgangers die op medische hulp en een warme maaltijd konden rekenen in het kleine ziekenhuisje - ospizio genaamd, Tegenwoordig is het de SS Paolo en Pietro kerk. Aan de vele fresco’s van verschillende Santi (heiligen) zie je direct dat dit ooit een ziekenhuis was. Ze hebben allemaal wat met genezing te maken.

In het centrum staat de imposante Dom Santissimo Corpo di Cristo. Prachtig gebouwd met twee verschillende steensoorten die de kerk roze en wit doen kleuren. Aan de bouw van de Dom is een mooie legende verbonden. Binnen kun je het originele 16e eeuwse orgel zien.

Lees verder

rondleiding door San Vito al Tagliamento

RONDLEIDING DOOR SAN VITO AL TAGLIAMENTO

San Vito al Tagliamento is een charmante en elegante middeleeuwse stad met in het centrum een rijk beschilderd kasteel wat ooit de Patriarch van Aquileia zijn tweede woning was, Het oude stadscentrum van San Vito al Tagliamento is nog steeds omringd met de middeleeuwse slotgracht en ook de drie toegangspoorten staan al eeuwenlang trots op de bezoekers te wachten.

 

Het kloppende hart is het plein Piazza del Popolo omgeven door opvallend mooie en kleurrijke Renaissance gebouwen met een elegante architectuur.

Lees verder

Welke plaatsen zijn goed te combineren in één dag?
Pordenone & Sacile
Pordenone & Sesto al Reghena
Pordenone & Spilimbergo
Pordenone & Valvasone
bottom of page