top of page
KIES UIT BREDE ZANDSTRANDEN IN DE BADPLAATS LIGNANO, GA JE LIEVER NAAR EEN EILAND ? GEEN PROBLEEM GRADO IS HÉT ZONNE-EILAND. GEEF JE  DE VOORKEUR AAN KIEZEL- EN ROTSSTRANDEN? DAN IS DE BADPLAATS SISTIANA THE PLACE TO BE. 

KUSTLIJN

FRIULI VENEZIA GIULIA HEEFT 111 KM. AAN KUSTLIJN VARIËREND VAN ZANDSTRANDEN TOT KIEZEL- EN ROTSSTRANDEN

Friuli Venezia Giulia grenst in het Zuiden direct aan de Adriatische zee. In totaal is er wel 111 km. aan kustlijn. Je vindt er kilometers lange brede zandstranden met als trekpleister, onderaan de provincie Udine, de grote badplaats Lignano. Hier kan  jong en oud zich vermaken want het heeft een groot aanbod aan vertier en plezier! Lignano is beter bekend als 'Lignano Sabbiadoro' wat letterlijk 'zand van goud' betekent. 
De regio heeft ook zijn eigen eiland Grado, dit eiland in de provincie Gorizia is aan het vasteland verbonden door een lange brug. Het wordt ook wel het zonne-eiland genoemd. Als sinds de 19e eeuw is het een bekend kuuroord.  De stranden zijn gevormd door heel fijn zand en de heel langzaam schuin aflopende kustlijn maakt het ideaal voor vakanties met kleine kinderen omdat het water vrij lang ondiep is.
Zowel in Lignano als in Grado wappert de 'Bandiera Blu' wat garant staat voor een goede kwaliteit zeewater.
Naar het oosten van de regio richting Slovenië maakt de kustlijn met zandstranden plaats voor een veel ruiger landschap met hoge rotsen en kliffen gemaakt van karst gesteente. Hier vind je alleen kiezel- en rotsstranden die met hun heldere water de ideale plek vormen om te snorkelen en te duiken. De bekendste daarvan is Sistiana
Al met al voor iedereen wat wils! Tel daarbij op dat de regio niet zo groot is en dat je bij wijze van spreken in de ochtend een bergwandeling kunt maken en in de middag lui aan het strand kunt liggen, redenen genoeg om hier eens op vakantie te komen!
 
Dan heb ik het hier nog geen eens over de prachtige steden en dorpjes, de rijke historie en veelzijdige natuur en heerlijke wijnen en gerechten. Lees daarover meer op de rest van deze site. 
Door dit promotiefilmpje krijg je een goede indruk van de verschillende badplaatsen in Friuli Venezia Giulia. Kom ook eens op vakantie en geniet van de prachtige kustlijn langs de Adriatische zee!
bottom of page