top of page

RONDLEIDING DOOR UDINE

De stad van de barokschilder Tiepolo met het mooiste in Venetiaanse stijl gebouwde plein op het vasteland 
De highlights van Udine:
  • Piazza Libertà

  • Kasteel bovenop de heuvel

  • Dom en kerkje "Oratorio della purità" met werk van Tiepolo

  • Piazza San Giacomo

  • Palazzo Patriarchale met fresco's van Tiepolo tevens Museo Diocesano met religieuze houten beelden 

  • Casa Cavazzini Museum van moderne kunst 

WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN UDINE?

PIAZZA LIBERTA' EN HET KASTEEL 

 

We beginnen op “het mooiste, in Venetiaanse stijl gebouwde, plein op het vasteland” zo wordt Piazza Libertà ook wel genoemd. Het plein ligt onderaan de heuvel en inderdaad de bouwstijl van het oude stadhuis “Loggia di Lionello” heeft veel weg van het Dogen paleis. Vanaf dit plein kun je een bezoek brengen aan het kasteel annex museum bovenop de heuvel vanaf waar je prachtig uitzicht hebt over de omgeving en bergketens in het noorden. Het museum heeft een collectie aan prenten, schilderijen en munten. 

 

FRESCO'S VAN DE BAROKSCHILDER TIEPOLO

Vervolgens lopen we naar de 14e-eeuwse Dom waar je de werken kunt bewonderen van meerdere lokale renaissance artiesten maar waarvan de beroemdste de Venetiaanse barokschilder Giovanni Battista Tiepolo is, die meerdere keren in Udine kwam op verzoek van de Patriarch. Zijn fresco’s zijn te bewonderen in het Patriarchen-paleis, de Dom en het kleine kerkje “Oratorio della Purità” gelegen tegenover de Dom waar hij samen met zijn zoon Giandomenico tijdens zijn laatste bezoek heeft gewerkt. Udine wordt dan ook wel de stad van Tiepolo genoemd.

 

Nu is het tijd voor de echte stadskern. We wandelen naar het oude marktplein “Piazza San Giacomo”. Dit is het hart van Udine en genoemd naar de kerk in barokstijl die hier staat. Rondom het plein is er genoeg keuze aan cafés om al drinkend van je cappuccino of aperitief te kijken naar alle mooie gebouwen en mensen.

 

PALAZZO PATRIARCALE ANNEX MUSEO DIOCESANO 

Na deze pauze is er tijd (voor wie wil) voor een bezoek aan het Patriarchen Paleis (nu zetel van de bisschop) maar tevens museum met werken van Tiepolo en een hele verdieping gewijd aan religieuze houten kunst. Let op de openingstijden want tussen 13 en 15 uur en de hele dinsdag is hij gesloten. Hier vind je vele houten beelden en snijwerken waarvan de oudste dateren uit de 14e eeuw. Dit museum ontstond na de aardbeving van 1976 om een plekje te geven aan al dit moois wat in kerken stond die te erg beschadigd waren.

 

CASA CAVAZZINI, MODERNE EN HEDENDAAGSE KUNSTMUSEUM

Heb je meer zin in moderne kunst dan is Casa Cavazzini wat voor jou. Dit moderne en hedendaagse kunstmuseum schuilt achter een oude gevel in de binnenstad, maar eenmaal binnen wordt je verrast door de moderne architectuur van de Italiaanse architecte Gae Aulenti (geboren in de provincie Udine) en o.a. beroemd van haar binnen architectuur in museum d’Orsay in Parijs, maar dat is voor een volgende vakantie. Let op gesloten op maandag. 

MIJN BLOG OVER UDINE

Wil je meer lezen over Udine? Dat kan! Ik heb voor het tijdschrift "Italië Magazine" een artikel geschreven over deze stad en het dichtbij gelegen dorpje San Daniele del Friuli (beroemd van de ham die hier geproduceerd wordt). Meer weten? Lees dan hier verder. 

CITY-WALK DOOR UDINE

Mocht je niet met mij maar met een digitale gids de stad Udine willen verkennen, dat kan! Ik heb voor de Nederlandse site ciaotutti.nl een city walk geschreven door deze mooie stad. Je kunt hem via deze link voor  

€ 4,99 downloaden of anders door op de afbeelding hieronder te klikken..

Goed te combineren in één dag met één van deze bezienswaardigheden:
Cividale

Cividale

Palmanova

Palmanova

San Daniele

San Daniele

Spilimbergo

Spilimbergo

Evenement Friuli Doc: 
Het 4 dagen durende eet- en drink evenement 'Friuli Doc' vindt plaats rondom het tweede weekend van de maand September . Het centrum  verandert die dagen in een openlucht etalage waarbij de liefhebbers van gastronomie, wijnen, ambachtelijk handwerk en kunst rijkelijk aan hun trekken komen. Alles wat er uitgestald staat en verkocht wordt, is in deze unieke regio geproduceerd. 
City walk door Udine
Citywalk UD.jpg
bottom of page