top of page

RONDLEIDING DOOR UDINE

De stad van de barokschilder Tiepolo en van het mooiste in Venetiaanse stijl gebouwde plein op het vasteland 
De highlights van Udine:
  • Piazza Libertà

  • Kasteel en tevens stedelijk museum

  • De Dom en kerkje "Oratorio della Purità" met werk van Tiepolo

  • Piazza San Giacomo

  • Bisschopspaleis met fresco's van Tiepolo tevens Museo Diocesano met religieuze houten beelden 

  • Casa Cavazzini Museum van moderne kunst 

  • Piazza XX Settembre

  • Piazza Venerio met de S. Francesco kerk

WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN UDINE?

PIAZZA LIBERTA' EN HET KASTEEL 

 

Een goed startpunt is Piazza Libertà wat vaak omschreven wordt met “het mooiste, in Venetiaanse stijl gebouwde, plein op het vasteland”. Het plein ligt aan de voet van de heuvel en grenst aan het oude stadhuis “Loggia di Lionello” waarvan de gotische bouwstijl veel weg heeft van het Dogen paleis. Vanaf dit plein kun je een bezoek brengen aan het kasteel annex museum bovenop de heuvel vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de Alpen. Het museum heeft een collectie aan prenten, schilderijen, oude munten en een gedeelte wat over de geschiedenis van de onafhankelijkheidsoorlogen gaat. . 

 

FRESCO'S VAN DE BAROKSCHILDER TIEPOLO

In de 14e-eeuwse Dom kun je kunstwerken bewonderen van meerdere met name Venetiaanse artiesten waarvan de barokschilder Giovanni Battista Tiepolo de beroemdste is. Zijn fresco’s zijn ook te bewonderen in het Bisschopspaleis, en het kleine kerkje “Oratorio della Purità” gelegen naast de Dom. Udine wordt niet voor niks 'de stad van Tiepolo' genoemd.

 

De echte stadskern is het oude marktplein “Piazza San Giacomo”. Het kloppende hart van Udine, vernoemd naar de gelijknamige barok kerk die hier staat. Rondom het plein is er genoeg keuze aan cafés en terrassen om al genietend van je cappuccino of aperitivo te kijken naar alle mooie gebouwen en mensen.

 

BISSCHOPSPALEIS EN MUSEUM 

Heb je wat langer de tijd,  bezoek dan ook zeker het Patriarchen Paleis (nu Bisschopspaleis) rijkelijk versierd met fresco's van Tiepolo en waar een hele verdieping gewijd is aan religieuze houten beelden en kunst snijwerken daterend uit de 14e tot de 16e eeuw. Dit museum ontstond na de aardbeving van 1976 om een plekje te geven aan al dit moois wat in kerken stond die ernstig beschadigd waren. Gesloten op dinsdag. 

 

CASA CAVAZZINI, MODERNE EN HEDENDAAGSE KUNST

Heb je meer zin in moderne kunst dan is Casa Cavazzini wat voor jou. Dit moderne en hedendaagse kunstmuseum schuilt achter een oude gevel in de binnenstad, maar eenmaal binnen word je aangenaam verrast door de moderne architectuur van de Italiaanse architecte Gae Aulenti . Deze architecte was geboren in de provincie Udine en is o.a. beroemd van het door haar ontworpen museum d’Orsay in Parijs. Gesloten op maandag. 

MIJN BLOGS OVER UDINE

Wil je meer lezen over Udine? Dat kan! Ik heb voor het tijdschrift "Italië Magazine" een artikel geschreven over Udine en het dichtbij gelegen dorpje San Daniele del Friuli (beroemd van de ham die hier geproduceerd wordt). Voor "Ciao Tutti" schreef ik een blog over het ware verhaal achter Romeo en Giulia, wat zich namelijk niet in Verona maar in Udine afspeelt! Nieuwsgierig geworden? Klik op de knoppen om de blogs te lezen. 

Goed te combineren in één dag met één van deze bezienswaardigheden:
Cividale

Cividale

Palmanova

Palmanova

San Daniele

San Daniele

Spilimbergo

Spilimbergo

Evenement Friuli Doc: 

Het 4 dagen durende eet- en drink evenement 'Friuli Doc' vindt plaats rondom het tweede weekend van de maand September . Het centrum  verandert die dagen in een openlucht etalage waarbij de liefhebbers van gastronomie, wijnen, ambachtelijk handwerk en kunst rijkelijk aan hun trekken komen. Alles wat er uitgestald staat en verkocht wordt, is in deze unieke regio geproduceerd. 
Heb je zin gekregen om een rondleiding met me maken door Udine, klik dan op deze knop voor meer informatie. 

CITY-WALK DOOR UDINE

Mocht je niet met mij maar met een digitale gids de stad Udine willen verkennen, dat kan! Ik heb voor de Nederlandse site Ciao Tutti een city walk geschreven door deze mooie stad. Je kunt hem via deze link voor  

€ 4,99 downloaden of anders door op de afbeelding hieronder te klikken..

City walk door Udine
Citywalk UD.jpg
bottom of page