top of page

RONDLEIDING DOOR SPILIMBERGO EN DE MOZAÏEKSCHOOL

De kleurrijke stad van de mozaïek en met fresco's beschilderde huizen
De highlights van Spilimbergo:
  • De Dom en crypte 
  • Palazzo dipinto 
  • Mozaïekschool
  • Historische centrum
  • Kerk SS Giuseppe e Pantaleone met 15e eeuwse houten koor zetels
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN SPILIMBERGO?

DE KLEURRIJKE STAD

Het stadje Spilimbergo is in alle opzichten kleurrijk te noemen. Lopend door de hoofdstraat Corso Roma zie je links en rechts met fresco’s beschilderde palazzi (mooie huizen) waaronder zich leuke winkeltjes en restaurants en barretjes bevinden. De straat komt uit op het grote plein waar de Dom aan ligt en ook de wanden van de Dom zijn beschilderd met een grote heilige, Santo Cristofero. Loop nog even door en steek de ophaalbrug over en je staat oog in oog met hét mooiste beschilderde palazzo van Spilimbergo die, hoe kan het ook anders, ‘palazzo dipinto’ heet. Het beschilderde paleis.  Deze kleurrijke traditie wordt voorgezet in de vele mozaïeken beelden die her en der door de stad verspreid staan. Deze zijn gemaakt door de lokale mozaïekschool maar daarover vertel ik straks meer.

 

AARDBEVING VAN 1976

Ondanks dat deze stad tijdens de aardbeving van 1976 erg beschadigd was heeft de bevolking het wonderbaarlijk mooi weer weten te herbouwen. Als je hier nu loopt dan doet je niks meer denken aan de ‘maledetto’ vervloekte 6 mei waarop de aarde trilde met schokken van een magnitude van 6.5 op de schaal van Richter.

 

DE GESCHIEDENIS EN BEZIENSWAARDIGHEDEN

De geschiedenis van de stad gaat terug naar de elfde eeuw toen hier een belangrijke adellijke familie afkomstig uit Karinthië zich vestigde. De familie Spengenberg die benoemd waren tot landheren door de Patriarch van Aquileia.  Het is hoogstwaarschijnlijk dat de Italiaanse verbastering van hun Duitse achternaam gezorgd heeft voor de naam Spilimbergo.

 

De Dom gebouwd in de 13e eeuw werd grotendeels gefinancierd door de graaf Walterpertoldo wiens sarcofaag nog steeds in de crypte van de Dom te zien is.

 

Een ander trekpleister in de stad zijn de prachtige uit hout uitgesneden koorzetels gemaakt tijdens de Renaissanceperiode eind 15e eeuw. Ooit stonden ze in de Dom maar hebben nu hun plek gevonden in de kerk SS Giuseppe e Pantaleone.

DE BELANGRIJKE MOZAÏEKSCHOOL

De stad ligt dichtbij de grootste en breedste rivier van de regio, het indrukwekkende Tagliamento welke als ware de regio in tweeën snijdt. Het feit dat Spilimbergo zo dichtbij deze, rijk aan kiezelstenen, rivier ligt heeft na de Eerste Wereldoorlog het lot van de stad compleet veranderd.

 

In de jaren twintig hadden namelijk vele jonge jongens hun vaders verloren die gesneuveld waren in de oorlog. Zo konden ze van hun vader geen vak leren of overnemen en werd voor de toekomst van deze jongeren gevreesd. Totdat een zekere meneer Lodovico Zanini met de hulp van de burgermeester besloot deze mozaïekschool op te richten. De kiezelstenen uit de rivier werden benut om er kleine mozaïeksteentjes van te maken en de jongens leerden een vak.

 

De mozaïekschool is uitgegroeid tot een van de belangrijkste mozaïekscholen in Italië, samen met die van Ravenna. De opleiding duurt 3 jaar en jongeren uit de hele wereld komen hier de kunst van het mozaïek maken en leggen leren. Al tijdens de opleiding worden de studenten ingezet voor restauratiewerk over de hele wereld.

 

 

PROVESANO, DE LAATSTE RUSTPLAATS VAN PIM FORTUYN

Spilimbergo werd eind jaren negentig ook regelmatig bezocht door de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn. Hij had namelijk een tweede huis in het dorpje Provesano niet ver hier vandaan. In dit dorpje staat het prachtige klein kerkje ‘San Leonardo’ met binnen religieuze beschilderingen van de uit Friuli afkomstige Renaissanceschilder Gianfrancesco da Tolmezzo. Pim Fortuyn werd in zijn geliefde Provesano begraven. 

Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Provesano

Provesano

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Sacile

Sacile

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Valvasone

Valvasone

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Evenement: La Macia

Weekend rondom 15 Augustus

In het weekend die dichtbij de Nationale feestdag van 15 Augustus valt, en de twee dagen die eraan vooraf gaan, wordt in Spilimbergo een groot middeleeuws feest gehouden, la Macia genaamd.

Optochten, muziek, spelletjes en gerechten in de sfeer uit die tijd, houden de bewoners en bezoekers 4 dagen lang in de ban. De laatste avond is er vuurwerk. 

spilimbergo_rievocazione-storica-della-m
provesano
bottom of page