top of page

RONDLEIDING DOOR SPILIMBERGO EN DE MOZAÏEKSCHOOL

De kleurrijke stad van de mozaïek en met fresco's beschilderde huizen
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN SPILIMBERGO?

DE KLEURRIJKE STAD

Het stadje Spilimbergo is in alle opzichten kleurrijk te noemen. Lopend door de hoofdstraat Corso Roma wordt je verrast met mooie beschilderde palazzi met op de begaande grond leuke winkeltjes,  restaurants en barretjes. De Corso Romano komt uit op het grote Domplein. Ook de wanden van de Dom zijn beschilderd met fresco's, waaronder een enorme Santo Cristofero. Loop nog even door richting het kasteel en je staat oog in oog met het palazzo dipinto, het mooiste beschilderde paleis van Spilimbergo.  De kleurrijke traditie van Spilimbergo wordt voorgezet in de vele mozaïeken kunstwerken die her en der door de stad verspreid staan en gemaakt zijn door de beroemde mozaïekschool., maar daarover vertel ik straks meer.

 

AARDBEVING VAN 1976

Ondanks dat deze stad tijdens de aardbeving van 1976 erg beschadigd was heeft de bevolking het wonderbaarlijk mooi weer weten te herbouwen. Niks doet nu nog denken aan de ‘maledetto’ vervloekte 6 mei waarop de aarde trilde. 

 

DE FAMILIE SPENGENBERG

 

De geschiedenis van de stad gaat terug naar de 11e eeuw toen hier een belangrijke adellijke familie afkomstig uit Karinthië zich vestigde. De familie Spengenberg die benoemd waren tot landheren door de Patriarch van Aquileia.  Het is hoogstwaarschijnlijk dat de Italiaanse verbastering van hun Duitse achternaam gezorgd heeft voor de naam Spilimbergo.

 

De Dom gebouwd in de 13e eeuw werd grotendeels gefinancierd door de graaf Walterpertoldo wiens sarcofaag nog steeds in de crypte van de Dom te zien is.

 

Een andere trekpleister in de stad zijn de prachtige uit hout uitgesneden koorzetels gemaakt tijdens de Renaissanceperiode eind 15e eeuw. Ooit stonden ze in de Dom maar hebben nu hun plek gevonden in de kerk SS Giuseppe e Pantaleone.

DE BELANGRIJKE MOZAÏEKSCHOOL

De stad ligt dichtbij de grootste en breedste rivier van de regio, de indrukwekkende Tagliamento rivier, welke als ware de regio in tweeën snijdt. Het brede rivierbed is rijk aan kiezelstenen in alle kleuren en maten die al sinds de Romeinse tijd gebruikt werden om mozaïeken van te maken. Na de Eerste Wereldoorlog werd besloten juist hier de allereerste mozaïekschool te openen. 

 

Vele jongens hadden familieleden verloren die gesneuveld waren in deze Grande Guerra. Zo konden ze niet langer  van iemand het beroep van mozaïekmeester leren of overnemen en werd voor de toekomst van deze jongens gevreesd. Totdat een zekere meneer Lodovico Zanini met de hulp van de burgermeester besloot deze mozaïekschool op te richten. Zo konden de jongens een echt vak leren. 

 

De mozaïekschool is samen met die van Ravenna uitgegroeid tot een van de belangrijkste mozaïekscholen in Italië. Deze drie jarige beroepsopleiding trekt jongeren aan uit de hele wereld. Al tijdens de opleiding worden de studenten ingezet voor restauratiewerk of het maken van opere d'arte - kunstwerken.  Je kunt me boeken voor een rondleiding door de school. 

De highlights van Spilimbergo:
  • De Dom en crypte 
  • Palazzo dipinto 
  • Mozaïekschool
  • Historische centrum
  • Kerk SS Giuseppe e Pantaleone met 15e eeuwse houten koor zetels
  • De markt op zaterdag
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Provesano

Provesano

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Sacile

Sacile

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Valvasone

Valvasone

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Evenement: La Macia

Weekend rondom 15 Augustus

In het weekend die het dichtsbij de Nationale feestdag van 15 Augustus valt, wordt in Spilimbergo een groot middeleeuws feest gehouden, la Macia genaamd.

Optochten, muziek, vaandeldragers, spelletjes en gerechten in de sfeer uit die tijd, houden de bewoners en bezoekers 4 dagen lang in de ban. De laatste avond is er vuurwerk. 

spilimbergo_rievocazione-storica-della-m
provesano

PROVESANO, DE LAATSTE RUSTPLAATS VAN PIM FORTUYN

Spilimbergo werd eind jaren negentig ook regelmatig bezocht door de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn. Hij had namelijk een tweede huis in het dorpje Provesano niet ver hier vandaan. In dit dorpje staat het prachtige klein kerkje ‘San Leonardo’ versierd met religieuze beschilderingen van de uit Friuli afkomstige Renaissanceschilder Gianfrancesco da Tolmezzo. Pim Fortuyn werd in zijn geliefde Provesano begraven. 

bottom of page