fusine1
grado2
De rivier Tagliamento
Porto Piccolo - Sistiana
Uitzicht over de Alpen
De Basilica van Aquileia
Kustlijn van Triëste
Uitzicht vanaf Kasteel d'Arcano

KOM OP VAKANTIE IN FRIULI IN NOORDOOST ITALIË

EN ONTDEK FRIULI VENEZIA GIULIA MET DE GIDS 

ELBRICH BOS

DE PROVINCIE UDINE

WAT TE BEZOEKEN?

DE PROVINCIE PORDENONE

WAT TE BEZOEKEN?

WAT TE BEZOEKEN?

DE PROVINCIE GORIZIA
DE PROVINCIE TRIËSTE

WAT TE BEZOEKEN?

SPORTIEF IN FRIULI VENEZIA GIULIA

WANDELEN, FIETSEN

OF SKIËN

CULINAIR , DE MAAG WIL OOK WAT!

PROBEER DE WIJNEN EN PLAATSELIJKE GERECHTEN

WIJNEN EN HAM PROEVEN 

FIETSEN, SKIËN, WANDELEN

Grotten

niet alleen boven de
grond is FVG mooi

Friuli Venezia Giulia is niet alleen boven de grond mooi en interessant maar ook onder! Er zijn vele grotten,van klein naar groot. Vooral in de omgeving van Triëste, hier is het landschap gemaakt van karstgesteente (rijk aan kalksteen) ook wel 'il carso' genoemd. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk water doorlaat en grotten ontstaan. 

 

De beroemdste grot is de reuzen grot, "la Grotte Gigante" in Sgonico,

dichtbij Triêste. De grote zaal is zo gigantisch groot dat men wel grapt dat de koepel van de Sint Pieterskerk van Rome erin past. Hij staat zelfs in het 'Guiness book of records' boek. Klik voor meer info op de link naar de site van de grot.

San Daniele

beroemd om zijn rauwe ham maar niet alleen....

20 kilometer ten westen van Udine, gelegen op de top van één van de heuvels die een "amfitheater" vormen rondom Udine, ligt op 250 meter hoogte het dorpje San Daniele. Het dorpje is beroemd om zijn rauwe ham "prosciutto crudo" die hier al eeuwen op een speciale manier bereid wordt dankzij het micro-klimaat. Toch is het dorpje ook zeker een bezoek waard om andere redenen. Wat dacht je van het prachtige uitzicht of het kleine kerkje "Sant'Antonio Abate" met daarin  zulke mooie 16e eeuwse fresco's dat die wel de Sixtijnse kapel van Friuli wordt genoemd. Of een bezoek aan de oudste openbare bibliotheek

"la Guarneriana" in de regio met boeken uit de 15e eeuw. Voor meer info, klik op deze link.

De Alpen

mountainbiken, 

wandelen en skiën

In het noorden van Friuli Venezia Giulia vind je de Alpen en zelfs een deel van de Dolomieten. Ze worden verdeeld in Alpi Giulie (noordoosten) en Alpi Carniche(noorden)en Dolomiti Friulane (noord westen). Het is mooi wandelen of mountainbiken hier gedurende alle jaargetijde maar vooral in de herfst met al zijn spectaculaire kleurschakeringen. In deze bergen vind je twee beschermde natuurparken, rijk aan wandel- en fietsroutes. In de winter kun je skiën in één van de vele skigebieden die de regio rijk is en niks onder doen voor hun Oostenrijkse concurrenten. Meer daarover kun je lezen in het hoofdstuk "skiën" op deze site. Wil je meer informatie over de natuurparken klik dan op de link hieronder.

Elbrich Bos

explorefriulivg@gmail.com

Cod. fisc.: BSO LRC 71B64 Z126V

P.IVA: 02921560302

Guide-license nr. 222

©

   © 2017 -2021 Explore Friuli 

The e-mail address will not be published. Required fields are marked with an *

  • tjilpen
  • Facebook Social Icon
  • Instagram

Op alle op de site aanwezige materialen berust auteursrecht. Niets van deze website mag zonder voorafgaande toestemming voor publicatie in overige media gebruikt worden. Het is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan om foto's en informatie afkomstig van deze website te kopiëren of te verspreiden in welke vorm dan ook.

bmc-logo.png
You can offer me a coffee!