top of page

RONDLEIDING DOOR VALVASONE

Bekijk het prachtig beschilderde 16e eeuwse orgel in de Dom
De highlights van Valvasone:
  • Dom met 16e eeuwse orgel
  • Kerkje SS Pietro e Paolo met prachtige fresco's
  • Kasteel
  • Plein met omringende straatjes en steegjes met o.a. oude molen en wasplaats
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN VALVASONE?

San Paolo en Pietro kerk

Het dorpje is in vroegere tijden gebouwd op de plek dichtbij een doorwaadbare plaats die het mogelijk maakte de rivier Tagliamento en Meduna over te steken. Vroeger was het omringd door stadsmuren en bood bescherming aan de vele Pelgrims die hier enkele dagen verbleven om te rusten of medische hulp te krijgen in het kleine ziekenhuisje. Het kleine kerkje SS Paolo en Pietro is hier een goed voorbeeld van. Ooit was het een klein ziekenhuis waar de zwakke en zieke Pelgrims geholpen werden en medicatie kregen waar mogelijk. Dit is de reden dat de vele fresco’s aan de wanden de verschillende Santi (heiligen) afbeelden die wat met de genezing te maken hebben.

 

De dom met 16e eeuwse orgel

 

In het centrum staat de imposante Dom Santissimo Corpo di Cristo. Prachtig gebouwd met twee verschillende kleuren marmer die de kerk roze en wit doen kleuren. Aan de bouw van de Dom is een mooie legende verbonden.

Niet ver van deze plek heeft einde 13e eeuw zich een wonder volbracht. Terwijl een vrouw het kleed van het altaar van een andere kerk waste merkte ze dat er bloed vloeide uit de hostie die nog in het kleed verwikkeld was. Om dit wonder te vieren besloot de adellijke familie die toen in het kasteel woonde op eigen kosten de huidige Dom te bouwen om een plek te geven aan dit heilige relikwie.

 

Ga zeker even binnen kijken want daar is het beroemde tot op heden functionele orgel uit de 16e eeuw te bewonderen. Bij bepaalde gelegenheden wordt het orgel nog steeds bespeeld. De luiken voor het orgel zijn beschilderd door Pomponeo Amalteo, de schoonzoon van de beroemde Renaissanceschilder ‘Il Pordenone’.

 

Het kasteel en historisch centrum

Het middeleeuwse stadje is klein en in een paar uur te bezichtigen. Het kasteel gebouwd in de 13e eeuw is helaas niet vanbinnen te bekijken omdat het nog steeds bewoond is.

 

Rondom het plein zijn er een aantal steegjes waar je o.a. de oude wasplaats kunt zien waar vroeger de vrouwen hun wasgoed in het riviertje Roggia wasten. Verder is er een watermolen te zien die het water van de Roggia gebruikt om te draaien. De Roggia was vroeger trouwens veel breder en vormde de grachtengordel die grensde aan de oude stadsmuren.  

rievocazione storica valvasone.jpg
Goed te combineren met één  van deze bezienswaardigheden:
Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Sacile

Sacile

Sacile

Sacile

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

Evenement: Medioevo a Valvasone
Eerste weekend van September 

In dit weekend is het prachtige dorpje het schouwspel van een middeleeuws festijn. Drie dagen lang staat een middeleeuws thema of persoon centraal en zorgen de in middeleeuwse kledij verklede bewoners en figuranten voor veel vertier en vermaak. Voor meer informatie klik op de foto!
72022_image_347400530_657622093065674_2635717649882879308_n.jpg
bottom of page