BEWANDEL (GEDEELTES VAN)  'IL CAMMINO CELESTE' - EEN RELIGIEUZE WANDELROUTE VAN 210 KM. WAARBIJ JE LANGS VERSCHILLENDE BEDEVAARTSOORDEN KOMT

Al wandelend loop je dwars door de regio van Zuid naar Noord. Beginnend vanaf de kust op het eiland Barbana bij Grado loop je vervolgens over het vlakke land richting het heuvelachtige landschap om bovenop de bergen bij Monte Lussari te eindigen. Je bezoekt verschillende bedevaartsoorden waar door de eeuwen heen de gelovigen uit drie landen: Slovenië, Oostenrijk en Italië je voor gingen en al tezamen kwamen om zich dichter bij God te voelen. Loop mee over dit eeuwenoude wandelpad en voel je één met de natuur en wie aan jou vooraf ging. 
Etappes van 'Il Cammino Celeste'
Met deze video krijg je een indruk van wat je ongeveer te wachten staat bij
'Il Cammino Celeste'.
Echter, let op: deze video is opgenomen in de omgekeerde volgorde waarin het pad bewandeld zou moeten worden. Hij begint namelijk bij de eindbestemming Monte Lussari.
 
De video is bedoeld om jullie een beeld te geven van de regio en van een aantal plaatsen waar je langs komt. Echter niet alle plaatsen uit deze video liggen op de wandelroute 'cammino celeste' en worden ook niet in de volgorde weergegeven waarin het pad bewandeld zou moeten worden.
Alle etappes in Friuli Venezia
Giulia op een rij:
 1. Barbana - Aquileia

 2. Aquileia - Aiello del Friuli

 3. Aiello del Friuli - Cormons

 4. Cormons - Castelmonte

 5. Castelmonte - Masarolls

 6. Massarols - Montemaggiore

 7. Montemaggiore - Rifugio A.N.A

 8. Rifugio A.N.A - Prato di Resia

 9. Prato di Resia - Dogna

 10. Dogna - Valbruna

 11. Valbruna - Monte Lussari

15,0 km
16.6 km
18,0 km
23,2 km
25,4 km
22,7 km
15,7 km
21,5 km
13,4 km
27,1 km
11,4 km
210 km
Isola Barbana
Aquileia
Castelmonte
Monte Lussari
WAT IS DE 'CAMMINO CELESTE'?

De ‘Cammino Celeste’ – ‘Blauwe Wandeling’ is een internationale religieuze route dat slingert tussen Italië, Oostenrijk en Slovenië en is bedoeld om de pelgrims van deze drie verschillende naties samen te laten komen op de speciale gebedsplaats en tevens eindbestemming van deze wandeling; het Heiligdom van Monte Lussari. Al eeuwen een bedevaartsoord waar het beeld van de Maagd Maria vereerd wordt. De wandeling wordt dan ook wel de ‘Hemelse Wandeling’genoemd vanwege de lichtblauwe kleur waarin de moeder van Jezus, Maria, vaak weergegeven wordt. De verschillende vaak afgelegen oude kerkjes waar je langs komt waren voor de bewoners van de omliggende dorpjes dan ook de plek waar door de eeuwen heen ze hun heilige Maria konden vereren.

 

Deze spirituele wandeling is ontstaan in de zomer van 2006. Voor de reconstructie van het oude pad is gebruik gemaakt van historische bronnen, geschreven documenten, de ligging van eeuwenoude kerkjes, maar ook de getuigenissen van bejaarde mensen. Al lopend over dit pad doorkruis je dwars de regio Friuli Venezia Giulia, van Zuid naar Noord, van de zee naar de bergen. Dankzij het trage tempo zie je het landschap voor je ogen veranderen: de lagune, de vlaktes, de rivieren, de steden, de wijngaarden in het wijngebied Collio, de verschillende valleien met hun rivieren, de uitlopers van de Julische Alpen, het komt allemaal voorbij. Je komt langs eeuwenoude kerkjes waar Maria vereerd wordt, je ziet antieke altaarstukken en sporen van oude kloosterordes.

 

HET PAD VERENIGT DRIE VERSCHILLENDE LANDEN

De complete wandeling bestaat uit drie paden waarvan er twee aftakken van de omringende landen (Slovenië en Oostenrijk) en tezamen komen in deze Italiaanse regio. De verschillende vertrekpunten waren en zijn nog steeds van bijzonder belang voor de geschiedenis en de geloofstraditie van deze landen.

 

In Italië wordt de stad Aquileia erkend als een plek waar voor de eerste keer het Evangelie werd verkondigd. Het is tevens de stad waar de eerste Patriarch van de regio zijn zetel had. Het was dan ook een startpunt voor zendelingen om de christelijke boodschap in Europa te verspreiden.

 

Slovenië heeft de plaats Brezje, in de buurt van Kranj, uitgekozen als de belangrijkste voor de vereringsplek van Maria, terwijl in Oostenrijk de kerk van onze Lieve Vrouwe in Maria Saal, boven Klagenfurt, van belang is voor de geschiedenis van Karinthië en de culturele en religieuze identiteit van Mitteleuropa.

 

De pelgrims afkomstig uit deze drie vertrekpunten komen al lopend tezamen bij het dorpje Camporosso waar ze aan de klim beginnen die hen tot aan de Monte Lussari, op 1760 meter hoogte, zal brengen.

 

HOE ZIET DE WANDELING ERUIT?

Het Italiaanse gedeelte van deze ‘Hemelse Weg’ bestaat uit elf verschillende etappes. De wandeling begint in het heiligdom Barbana wat, zoals de naam al doet vermoeden, ligt op het eiland Barbana tegenover Grado. Vervolgens steek je over naar het vasteland naar Aquileia, daarna door naar Cormòns wat middenin het wijngebied Collio ligt. Je vervolgt je route naar Castelmonte en Cividale (ooit de eerste Hertogdom van de Longobarden in Italië welke sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat), dan verder richting de Gran Monte en de valleien van Resia en Dogna om te eindigen bij het Heiligdom van Monte Lussari.

 

De regio Friuli Venezia Giulia was, vanwege zijn geografische ligging, altijd al "een land van passage" voor de reizigers afkomstig uit alle windstreken. De wandeling ‘Cammino Celeste’ is dan ook bedoeld om ook in deze moderne tijd verschillende volkeren samen te laten komen via deze historische pelgrimstocht.

MEER WETEN OVER DE CAMMINO CELESTE?
Je kunt me boeken wil je een rondleiding krijgen in een van de culturele plaatsen waar het wandelpad langs komt. Ik functioneer echter niet als touroperator of reisbureau. Wil je meer informatie? Klik op de volgende link en ga naar de site die over het cammino celeste gaat in verschillende talen. 

Elbrich Bos

explorefriulivg@gmail.com

Cod. fisc.: BSO LRC 71B64 Z126V

P.IVA: 02921560302

Guide-license nr. 222

©

   © 2017 -2020 Explore Friuli 

The e-mail address will not be published. Required fields are marked with an *

 • tjilpen
 • Facebook Social Icon
 • Instagram

Op alle op de site aanwezige materialen berust auteursrecht. Niets van deze website mag zonder voorafgaande toestemming voor publicatie in overige media gebruikt worden. Het is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan om informatie afkomstig van deze website te kopiëren of te verspreiden in welke vorm dan ook.