top of page

Maak een wijnproeverij tour door het Collio wijngebied.
Je waant je in Toscane maar zonder de drukte van het massatoerisme. 

Collio staat bekend als een van de beste witte wijngebieden van Italië. Lekker sappig en fris wit komt er vandaan.
 
DE WIJNGEBIEDEN VAN FRIULI VENEZIA GIULIA

De regio Friuli Venezia Giulia produceert uitstekende wijnen maar is vooral bekend van haar witte wijnen die goed zijn voor maar liefst  70% van de totale wijnproductie.

Meer dan de helft van de regio bestaat uit maar liefst acht DOC wijngebieden waarvan het heuvelachtige Collio en Colli Orientali gebied de meest beroemde zijn. Elk gebied is uniek door zijn eigen bodemsoort en ligging maar ook het speciale micro-klimaat helpt een handje mee. Geklemd tussen de Adriatische zee en de Alpen genieten de wijngaarden van de aanvoer van zowel koele als warme en vochtige lucht. De vele zonuren doen de rest. 

 

DE ROMEINEN MAAKTEN HIER AL UITSTEKENDE WIJNEN

 

De wijntraditie gaat ver terug in het verleden. De Romeinen waren hier al fervente wijnmakers.  Men zegt dat Livia, de vrouw van Keizer Augustus haar respectabele leeftijd te danken heeft gehad aan de rode wijn ‘Pucinum’ die hier tot op de dag van vandaag geproduceerd wordt onder de huidige naam ‘Terrano’ . Een wijn die je in het Carso wijngebied kunt vinden, waar de wortels van de wijnranken zich een weg weten te banen door het ruige Karst gesteente.

 

DE AUTENTHIEKE FRIULAANSE WIJNEN

Naast de internationale wijnsoorten wordt Friuli steeds bekender om haar regionale en authentieke wijnen die alleen hier verbouwd worden. Denk daarbij aan witte wijnen zoals de droge ‘Friulano’ (die ooit Tocai heette maar haar naam verloor vanwege de concurrentiestrijd met de Hongaarse Tokaj), de heerlijke ‘Ribolla Gialla', de kruidige 'Malvasia', de zoete 'Verduzzo'. Allemaal witte wijnen die het goed doen bij kazen, dessert of een visgerecht. 

Ook de regionale rode wijnen staan hier op de (wijn) kaart. Ooit gehoord van 'Refosco dal Peduncolo Rosso' of 'Schioppettino'? Nee? Nou dan wordt het tijd om ze zelf te komen proeven!

WAAN JE IN TOSCANE MAAR ZONDER HET MASSATOERISME

De meest bekende wijngebieden zijn Collio en de aangrenzende Colli Orientali. Een prachtig heuvelrijk gebied versierd met vele cipressen waardoor het net lijkt alsof je in Toscane bent, maar dan zonder de drukte van het massatoerisme!

De kronkelende landweggetjes verrassen je na elke bocht weer met een ander prachtig uitzicht. Langs de route vind je een rijke keuze aan wijnhuizen waar je die heerlijke wijnen zelf kunt proeven. Wat is er nou leuker en lekkerder dan een fles echte Friulaanse wijn mee naar huis te nemen als het ideale vakantiesouvenir? Vele wijnboeren bieden zelfs de mogelijkheid te overnachten mocht je iets te diep in het glaasje hebben gekeken….

De wijngebied in Friuli Venezia Giulia
De Wijngebieden in Friuli Venezia Giulia
Het wijngebied Collio
Het wijngebied Collio in detail
Boek mij voor een wijnproeverij tour

Reizigers die op zoek zijn naar een echte unieke vakantie kunnen mij boeken voor een privé wijntour! Ik neem je mee naar enkele van mijn favoriete wijnhuizen in het mooie Collio wijngebied.

Ik begeleid je persoonlijk tijdens het  wijnproeven in één of meerdere wijnhuizen waarbij een culturele tussenstop in  bijv. Cividale of Gorizia ook tot de mogelijkheid bestaat. 

Wil je liever niet zelf rijden om zoveel mogelijk wijnen te kunnen proeven, geen probleem ik kan privé vervoer voor je  organiseren. Zo kun je zonder zorgen volop van de wijnen genieten. 

Het kan geregeld worden om opgehaald en weer afgezet te worden bij jouw  vakantieverblijf of het treinstation van Udine, Gorizia en Triëst. 
Wine Tasting with Explore Friuli.jpeg
Collio wijngebied
IMG_3812.jpeg

CORMÒNS, DE HABSBURGSE PAREL 

In het midden van dit glooiende landschap ligt het stadje Cormòns. Een Habsburgse parel in het hart van het Collio. Ooit maakte het net zoals de steden Gorizia en Triëst deel uit van het Habsburgse rijk en dat is goed af te zien aan de neoklassieke bouwstijl van de gebouwen en het standbeeld van de Keizer Maximiliaan van Habsburg op het centrale plein. 

Geen tijd om langs meerdere wijnboeren te rijden? Bezoek dan de wijnwinkel ‘Enoteca di Cormòns’ in Piazza XXIV Maggio nummer 21.  Hier kun je in één klap de beste lokale wijnen proeven. 

 
ALLE WIJNHUIZEN OP EEN RIJ
 
Door op de onderstaande knop te klikken opent zich de website www.collio.it waar je per zone alle wijnboeren op alfabetische volgorde kunt vinden.
Cormons
Cormòns

HUUR EEN KNALGELE VESPA OF (E)-BIKE! 

Sinds enkele jaren is het rijden door dit mooie gebied nog leuker geworden. Sommige wijnhuizen bieden de mogelijkheid om een knalgele ‘vespa’ – scooter – of (elektrische) fiets te huren.  Langs de routes staan op de meest idyllische plekken gele picknicktafels die onderdeel uitmaken van het nieuwe "Collio Brda Welcome Slow Tourisme Promotie Project'.  Brda is de Sloveense naam van deze streek. Voordat je het door hebt rijd je over de grens met Slovenië wat echt letterlijk een steenworp hier vandaan ligt. Het officiële verhuurbedrijf van vespa's en e-bikes is Zorgniotti. Je vindt ze in Via Vino della Pace, 18 in Cormòns. Tel: +39 0481 60595.

DE BESTE ADRESSEN OM LEKKER TE ETEN

 

Zoek je een goed restaurant, osteria of trattoria om de heerlijke keuken in het Collio wijngebied uit te proberen, klik dan op de onderstaande knop om een pdf met de beste restaurants te openen.

Huur een scooter in het Collio wijngebied
bottom of page