top of page

BEZOEK HET WIJNGEBIED COLLIO, JE WAANT JE IN TOSCANE MAAR ZONDER DE DRUKTE EN VELE TOERISTEN

Glooiende heuvels, uitstekende wijnen, bezoek de wijnhuizen met een gehuurde knalgele Vespa of (elektrische) fiets. Na elke bocht wacht er weer een prachtig uitzicht en een andere wijnboer op je.
1/9
DE WIJNGEBIEDEN VAN FRIULI VENEZIA GIULIA

AL EEUWEN GEWAARDEERD OM ZIJN WIJNEN 

De regio Friuli Venezia Giulia produceert uitstekende witte en rode wijnen die al sinds de middeleeuwen geëxporteerd worden over eerst Europa en later de hele aardbol. Menig Keizer en Koning heeft ze gedronken. De Romeinen waren er al gek op en men zegt dat Livia, de vrouw van Keizer Augustus haar respectabele leeftijd te danken heeft gehad aan de rode wijn ‘Pucinum’ die tot op de dag van vandaag geproduceerd wordt met de naam ‘Terrano’ in het wijngebied ‘Carso’ waar de wortels van de wijnranken zich zelfs een weg weten te banen door het ruige Karst gesteente.

 

Meer dan de helft van de regio bestaat uit wijngebieden. In totaal zijn het er acht. Elk gebied is uniek door zijn eigen soort bodem (kiezelstenen, zandsteen, mergel, aarde, kleigrond, Karst gesteente) en ligging (vlakke land, heuvelachtig gebied, dichtbij de zee, dichtbij de rivier). De meest bekende gebieden zijn het Collio en de aangrenzende Colli Orientali. Hier vind je met wijnranken begroeide heuvels die profiteren van veel zon, verkoeling vanuit de Golf van Triëst en de koele winden vanuit de Alpen. In deze regio wordt vooral witte wijn gemaakt. Wijnmakers uit Colli Orientali en Collio experimenteren er graag op los en ze behoren tot de meest vooruitstrevende van Italië. Ze waren de eersten die maar één druif in de fles stopten. Zoals de ‘Refosco dal peduncolo rosso’ of de ‘Pignolo’, druivenrassen die je nergens anders in Italië vindt.

 

DE AUTENTHIEKE FRIULAANSE WIJNEN

Hier worden in verhoudingswijze de meeste authentieke Friulaanse wijnen geproduceerd. Wat te denken van de droge ‘Tocai’ (die tegenwoordig Friulano heet vanwege de concurrentiestrijd met de Hongaarse Tokaj), de heerlijke ‘Ribolla’, de kruidige 'Malvasia', de zoete 'Verduzzo'. Allemaal wijnen die het goed doen bij het dessert maar ook bij een visgerecht. Het zijn niet alleen authentieke wijnen die hier geproduceerd worden maar ook de bekende ‘Pinot Grigio’ en ‘Chardonnay’, oorspronkelijk afkomstig uit de landen ten noorden van de Alpen maar die hier hun ideale natuurlijke leefomstandigheden hebben gevonden. 

 

WAAN JE IN TOSCANE MAAR ZONDER DE DRUKTE

Zoals ik al schreef is het Collio gebied het meest beroemde. Hier waan je je echt op vakantie, glooiende heuvels met op de toppen die prachtige karakteristieke cipressen waarbij we normaal gesproken altijd aan Toscane of Umbrië moeten denken. Kom je in de lente dan wordt het landschap her en der roze gekleurd door de kersenbomen die in bloei staan. Rij over bochtige landweggetjes met telkens een prachtig nieuw uitzicht en de keuze uit heel veel verschillende wijnhuizen waar je kunt stoppen om die heerlijke wijnen zelf te proeven en het ideale vakantie souvenir te kopen, een fles Friulaanse wijn. Velen bieden zelfs te mogelijkheid te overnachten mocht je iets te diep in het glaasje hebben gekeken….

 

HUUR EEN KNALGELE VESPA OF (ELEKTRISCHE) FIETS! 

Sinds enkele jaren is het rijden door dit mooie gebied nog leuker geworden. Een twintigtal wijnhuizen bieden de mogelijkheid om een knalgele ‘vespa’ – scooter – of (elektrische) fiets te huren. Geel, de kleur van de zon, de energie en uiteraard hun wijnen. Je herkent de wijnhuizen die aan dit initiatief meedoen door een soort totempaal of geel geverfde fiets bij de ingang. Langs de fietsroutes staan op plekken met het mooiste uitzicht gele picknicktafels die deel uitmaken van het nieuwe project "Brda Collio Welcome" om het "slow toerisme" te promoten. Wil je een vespa huren, richt je dan tot de officiële verhuurder Zorgniotti. Je vindt hem in Via Vino della Pace, 18 in Cormòns. Tel: +39 0481 60595.

 

CORMÒNS, DE HABSBURGSE PAREL IN HET  COLLIO GEBIED

In het midden van al dit glooiende landschap vind je het stadje Cormòns. Een Habsburgse parel in het hart van het Collio. Ooit maakte het net zoals Gorizia en Triëst deel uit van het Habsburgse rijk en dat is goed af te zien aan de neoklassieke stijl van de gebouwen en het standbeeld van de Keizer Maximiliaan van Habsburg op het centrale plein. Cormòns is niet groot maar intiem en centraal genoeg om even te bezoeken. Je zou niet zeggen dat dit stadje in 628 voor ruim een eeuw zelfs de zetel was van de belangrijke Patriarch die hier de religieuze touwtjes in handen hield. Hij koos deze plek vanwege zijn strategische hoge ligging en het fort die door de Longobarden was gebouwd, maar volgens mij was dit niet de enige reden…

Als je nog niet genoeg hebt van het wijnen proeven, bezoek dan de plaatselijke wijnwinkel ‘Enoteca di Cormòns’ in Piazza XXIV Maggio nummer 21.  Hier kun je de beste plaatselijke DOC Collio en Isonzo wijnen uitproberen maar dat niet alleen. Heb je ondertussen trek gekregen? Probeer dan hun kostelijke, op ambachtelijke wijze geproduceerde, gerookte ham zodat je met een volle maag je zoektocht door dit onbekende maar oh zo mooie wijngebied kunt voortzetten. En… vergeet na al dat proeven niet de vespa terug te brengen!

 
ALLE WIJNBOEREN EN RESTAURANTS OP EEN RIJ:

Klik op de knop hieronder en je komt op de site van www.collio.it waar je per zone alle wijnboeren op alfabetische volgorde kunt vinden. 

Zoek je een goed restaurant, osteria, trattoria om een hapje te eten, download dan de lijst door op deze link te klikken

De wijngebied in Friuli Venezia Giulia
De Wijngebieden in Friuli Venezia Giulia
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Cividale

Cividale

Sacrario di Redipuglia

Sacrario di Redipuglia

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Aquileia

Gorizia

Gorizia

Grado

Grado

Palmanova

Palmanova

Het wijngebied Collio
Het wijngebied Collio in detail
Collio wijngebied
Huur een scooter in het Collio wijngebied
bottom of page