top of page

RONDLEIDING DOOR PORDENONE

Geboortestad van de Renaissance schilder "Il Pordenone"
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN PORDENONE?

OOIT PORTUS NAONIS 

Pordenone is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Met ongeveer 50.000 inwoners is het geen grote stad maar dat maakt het juist toegankelijker en gezelliger. Het oude centrum met haar mooie beschilderde palazzi en Dom heeft  een knusse intieme sfeer. 

De stad is langs de oevers van de Noncello rivier gebouwd en was al vanaf de Romeinse tijd een belangrijke rivierhavenstad welke toen nog Portus Naonis (de haven aan de Naone rivier - het huidige Noncello) heette.  

 

DE SCHILDER "IL PORDENONE"

De stad werd in de Renaissancetijd verblijd met de geboorte van de beroemde Italiaanse schilder, Giovanni Antonio de Sacchis beter bekend als ‘Il Pordenone’. Hij werkte ook veel in Venetië waar hij een leerling was van Giorgione en een concurrent van Tiziano.

In verschillende kerken en gebouwen kun je zijn fresco’s nog bewonderen waaronder ook in de 14e - eeuwse San Marco Dom. Hier hangt zijn beroemde schilderij ‘Madonna della Misericordia’ en heeft hij op een pilaar de heilige San Rocco geverfd waarvan gezegd wordt dat het een zelfportret is. 

 

Zijn eigen dochter trouwde zijn beste leerling Pomponio Amalteo welke tevens uitgroeide tot een bekende en veelgevraagde kunstenaar. Schoonvader en schoonzoon werkten ook regelmatig samen.  Een goed voorbeeld hiervan zijn de beschilderde luiken van het 15e -eeuwse orgel in de Dom van het plaatsje Valvasone.

 

HISTORISCHE CENTRUM  

Het historische centrum bestaat met name uit de levendige straat - Corso Vittorio Emanuele genoemdAl lopend onder de portieken en omhoog kijkend valt je oog al snel op de met kleurrijke beschilderde elegante palazzi, versierd met mooie verzorgde balkonnetjes. Zoals bijv. Het 13e -eeuwse Palazzo Ricchieri en tevens Kunstmuseum, oorspronkelijk was het een wachttoren maar is door de familie Ricchieri verbouwd tot residentie.

De hoofdstraat kijkt uit op het 13e eeuwse in gotische stijl gebouwde gemeentehuis. 

Pordenone heeft verschillende mooie parken waar de plaatselijke bevolking maar al te graag gaat wandelen of picknicken. In de vorige eeuw is Pordenone vooral gegroeid als textielindustrie stad en in zijn directe omgeving zijn er dan ook meerdere textielfabrieken.

De highlights van Pordenone:
  • De San Marco Dom met fresco's van "Il Pordenone"
  • Het historische centrum rondom de hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele
  • Palazzo Ricchieri (kunstmuseum)
  • De Santissima Trinità kerk
  • Het oude San Francesco klooster
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Valvasone

Valvasone

Sacile

Sacile

Sacile

Sacile

bottom of page