top of page

RONDLEIDING DOOR PORDENONE

Geboortestad van de beroemde Renaissance schilder Giovanni Antonio de Sacchis.
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN PORDENONE?

OOIT PORTUS NAONIS 

Pordenone is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Met ongeveer 50.000 inwoners is het geen grote stad maar dat maakt het juist toegankelijker en gezelliger. Het oude centrum met zijn mooie palazzi en kerken en gemeentehuis zorgt voor een knusse intieme sfeer en is prima in een halve dag te bezoeken.

De stad is langs de oevers van de rivier Noncello gebouwd en was al vanaf de Romeinse tijd een belangrijke rivierhavenstad welke toen nog Portus Naonis (de haven van de rivier Naone - het huidige Noncello) heette.  Het is geen toeval dat juist hier de stad gebouwd is. Hij lag namelijk op een belangrijke handelsroute, de Romeinse weg ‘Via Postumia’ die via Concordia Sagittaria in Veneto richting Zuglio in het Karnische gebergte richting Oostenrijk liep.

 

DE BEROEMDE SCHILDER GIOVANNI ANTONIO DE SACCHIS 

De stad werd in de Renaissancetijd verblijd met de geboorte van een beroemde Italiaanse schilder, Giovanni Antonio de Sacchis die ook wel ‘Il Pordenone’ werd genoemd omdat aan kunstenaars vaak als achternaam de stad van herkomst werd gegeven.  Hij werkte ook veel in Venetië waar hij een leerling was van de beroemde schilder Giorgione en een concurrent van Tiziano.

In verschillende kerken en gebouwen kun je zijn fresco’s nog bewonderen uiteraard ook in de Dom San Marco in Pordenone zelf. Hier hangt zijn beroemde schilderij ‘Madonna della Misericordia’ en heeft hij op een pilaar zijn zelfportret geverfd, verkleed als de heilige San Rocco. De Dom is ingewijd in 1374 en mag zijn klokkentoren van 79 meter hoog de hoogste van de regio noemen.  

 

Zijn eigen dochter trouwde zijn beste leerling Pomponio Amalteo welke tevens uitgroeide tot een bekende en veelgevraagde kunstenaar. Meerdere werken die ‘Il Pordenone’ begonnen was werden na zijn dood door hem voltooid. Een goed voorbeeld hiervan zijn de beschilderde luiken van het 15e -eeuwse orgel die tot op heden nog bespeeld wordt in de Dom van het plaatsje Valvasone.

 

HISTORISCHE CENTRUM  

In het historische centrum zijn er vele mooie 14e -eeuwse gebouwen – palazzi – te zien. De meeste liggen langs de hoofdstraat, de levendige Corso Vittorio Emanuele II waar je al lopend onder de portieken je de een na de andere voorbij ziet komen. Velen zijn kleurrijk beschilderd en hebben mooie verzorgde balkonnetjes. Zoals bijv. Het 13e -eeuwse Palazzo Ricchieri, oorspronkelijk had het een wachttoren maar is door de familie Ricchieri later verbouwd tot residentie. Tegenwoordig in gebruik als Kunstmuseum. Aan het einde van de hoofdstraat bevindt zich het mooie uit de 13e eeuw stammende gemeentehuis gebouwd in gotische stijl.

De stad is ook wonderbaarlijk groen en beschikt over verschillende mooie parken waar de plaatselijke bevolking maar al te graag gaat wandelen of picknicken. In de vorige eeuw is Pordenone vooral gegroeid als textielindustrie stad en in zijn directe omgeving zijn er dan ook meerdere fabrieken uit deze sector.  

De highlights van Pordenone:
  • Dom San Marco met fresco's van "Il Pordenone"
  • Historische centrum met de hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele
  • Palazzo Ricchieri (museo civico)
  • Kerk Santissima Trinità
  • Ex - Convento San Francesco
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Valvasone

Valvasone

Sacile

Sacile

Sacile

Sacile

bottom of page