top of page
De grootste provincie van de regio zit vol met verrassingen. 
Gids in Udine
De provincie Udine
De provincie Udine 
WAT TE BEKIJKEN IN DE PROVINCIE UDINE ?
 
RONDLEIDING DOOR UDINE 
 
De provincie Udine heeft het allemaal. Bergen in het noorden, glooiende heuvels in het midden met her en der een kasteel bovenop de toppen, een vlakker landschap richting het zuiden om vervolgens over te gaan in brede zandstranden aan de kust met uitzicht over de Adriatische zee. Dit alles bezaaid met historische zeer interessante steden en dorpjes die zeker een bezoek waard zijn. Wat dacht je bijv. van: 
 
Udine, de hoofdstad met duidelijke Venetiaanse invloeden, ook wel stad van Tiepolo, de beroemde Venetiaanse schilder, genoemd.
 
Aquileia, ooit de vierde belangrijkste stad van het Romeinse Rijk waar je vele opgravingen kunt zien en de eerste Christelijke Basilica met een prachtige mooie mozaïekvloer uit de 4e eeuw, kunt bezoeken. Cividale de stad van de Langobarden en de Duivelsbrug en die samen met Aquileia en Palmanova op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. 
 
Palmanova een 16de eeuws vestingstad in de vorm van een negen puntige ster gebouwd door de Venetianen als bolwerk tegen de Oostenrijkers en Turken. Of wat dacht je van Villa Manin een prachtige 17e eeuwse Villa in Venetiaanse stijl, luxe vakantieverblijf van de laatste Doge van Venetië. Niemand minder dan Napoleon Bonaparte woonde hier 2 maanden tijdens zijn Friulaanse veldtocht.
 

San Daniele beroemd om de heerlijke rauwe ham en de Sixtijnse kapel van Friuli. Gemona & Venzone, twee middeleeuwse stadjes die na de aardbeving van 1976 weer helemaal in originele stijl zijn opgebouwd en waar je je terug waant in de tijd. 

 

En last but not least, in Carnia, het voorgebergte van de Alpen, gelegen dorpjes Zuglio, Sauris en Pesaris. Het eerste was ooit een Romeinse vestiging. De tweede een afgelegen bergdorpje waarvan de bewoners oorspronkelijk uit Oostenrijk kwamen en beroemd is om zijn gerookte ham. De derde wordt ook wel het klokkendorp genoemd, maar daarover kun je meer in mijn blog lezen. 

KIES MAAR UIT:
Gids in Udine
Gids in Aquileia
UDINE
 

De naam zegt het al, dit is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en met zijn 100.000 inwoners de op één na grootste stad van de regio. Het oude centrum is gebouwd om een heuvel waar bovenop het 16e-eeuwse kasteel schittert, ooit zetel van Patriarchen en Venetiaanse stadhouders. Ruim 350 jaar maakte Udine deel uit van de Venetiaanse republiek en dit is in de bouwstijl van het historische centrum goed te zien.  
Lees verder 

AQUILEIA
 

Het is nu haast niet voor te stellen maar ooit, tijdens de bloeiperiode van het Romeinse Rijk, was dit kleine dorpje vlakbij de Adriatische kust de op vier na belangrijkste stad in Italië

In Aquileia kun je de Romeinse opgravingen zien van het forum, de rivierhaven met zijn opslagruimtes en aanlegplaatsen, een begraafplaats, een romeinse weg, en de mozaïekvloeren van Romeinse huizen.  Een echte aanrader is een bezoek aan de eeuwenoude Basiliek welke bovenop de fundamenten van de eerste vroeg-christelijke kerk in Noord Italië gebouwd is! De 750 m2 grote mozaïekvloer dateert uit de 4e eeuw!. Aquileia staat alweer sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Lees verder

Gids in Cividale
CIVIDALE
 

Cividale is rijk aan historie en staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit vanwege zijn goed bewaarde schatten uit de Langobarden periode waarvan het Tempietto Longobardo het beroemdste is. Het was ooit vanaf de 6e tot einde 8e eeuw het eerste Hertogdom van de Langobarden in Italië. Het stadje is gebouwd langs de oevers van de Natisone rivier die met zijn spectaculaire kleurschakeringen garant staat voor hele mooie vakantiefoto’s. Al staande op il Ponte del Diavolo - de Duivelsbrug, heb je een magnifiek mooi uitzicht over de stad, de rivier en de omliggende bergen.

Lees verder 

Gids in Gemona en Venzone
GEMONA & VENZONE
 

Deze twee middeleeuwse dorpjes zijn door de eeuwen heen eigenlijk altijd met elkaar verbonden geweest. In de middeleeuwen vanwege hun belangrijke rol bij het aanbieden van onderdak aan de bedevaartgangers die onderweg waren naar de heilige stad Rome en de vele handelaren die over de rivierbedding van de Tagliamento liepen. 

In meer recentere tijden heeft de aardbeving van 1976 deze dorpjes voor altijd op de kaart weten te zetten. Het epicentrum van deze aardbeving lag onder de berg naast het dorpje Gemona niet ver van Venzone. In 1 minuut tijd zorgde de aardbeving met een magnitude vana 6.5 op de schaal van Richter ervoor, dat bijna alle eeuwenoude gebouwen en huizen in elkaar zakten. 

Lees verder

Gids in Palmanova
PALMANOVA
 

Het is jammer dat een bezoek aan de negen-puntige vestingstad Palmanova niet mogelijk is met een helikoptervlucht, want laten we eerlijk zijn, deze stad laat zich vanuit de lucht van haar mooiste kant zien. Palmanova is eind 16e eeuw gebouwd door de Venetianen als verdedigingsbolwerk tegen di invasies van de Oostenrijkers en Ottomanen. Een hele nieuwe vestingstad werd vanuit het niets in de vorm van een polygoon met 9 punten uit de grond gestampt.

Lees verder

Gids in San Daniele
SAN DANIELE DEL FRIULI 
 

Ongeveer 20 kilometer ten westen van Udine ligt bovenop een heuvel het pittoreske dorpje San Daniele del Friuli. San Daniele is met name beroemd om één ding. Il prosciutto crudo, oftewel de rauwe ham. Al eeuwen wordt hier dankzij haar speciale microklimaat rauwe ham op ambachtelijke wijze aan de lucht gedroogd. In en rondom het dorpje zitten dan ook 30 verschillende ham producenten “prosciutiffici” genaamd. Bij sommigen kun je het productieproces bekijken en in hun restaurants de ham zelf proeven en/of kopen. De ham van San Daniele is een serieuze zaak.

Lees verder
Gids in Villa Manin
VILLA MANIN
 

Wil je een kijkje nemen in een prachtige grote villa waarvan Napoleon zelf heeft gezegd “te klein voor een Keizer maar te groot en te luxe voor een Doge” kom dan naar het gehuchtje Passariano dichtbij Codroipo dan kun je met eigen ogen zien wat hij bedoelde. De prachtige in Veneto stijl gebouwde villa was eigendom van de gerenommeerde familie Manin waar de laatste Doge van Venetië aan toebehoorde. Napoleon Bonaparte heeft hier in 1797 twee maanden gewoond tijdens zijn Italiaanse veldtocht. Je kunt nog steeds de slaapkamer zien waar hij sliep.

Lees verder

Rondleiding in Friuli
ZUGLIO
 

Zuglio is een oude Romeinse vestiging die in dezelfde periode als Cividale rondm 50 v.C. is gesticht door Julius Caesar. Het heette vroeger Julium Carnicum. Julium naar Julius en Carnicum wegens zijn locatie in het voorgebergte van de Karnische Alpen, door de Romeinen Carnicum genoemd. Het is gebouwd langs een belangrijke Romeinse route die Noord Europa en Noord Italië via deze vallei verbond. Deze Julia Augusta weg begon in Aquileia, en eindigde in Klagenfurt.

Voor de Romeinen woonden hier de Kelten. Gebruiksvoorwerpen uit deze tijd zijn te zien in het plaatselijke archeologische museum.

Lees verder

Rondleiding in Friuli

SAURIS

 

Sauris ligt in de het voorgebergte van de Alpen in de streek die Carnia wordt genoemd. Het ligt nou niet bepaald om de hoek en vanaf Udine is het ongeveer 1 1/2 uur rijden, vooral het laatste half uurtje rijd je over een smalle bergweg met vele haarspeldbochten en smalle tunneltjes. Maar..... houd je van de bergen, de rust, typische boerendorpjes en van ...... gerookte ham, dan is het de rit meer dan waard! In het tweede en derde weekend van de maand Juli wordt ‘Sauris in Festa – Festa del prosciutto’ georganiseerd. Een waar feest voor de Sauris ham liefhebbers want dan staat de concurrent van de ‘San Daniele ham’ hier helemaal in de schijnwerpers.

Meer over Sauris kun je lezen in het hoofdstuk de meren van Friuli omdat het ook bekend staat om zijn grote meer.

Lees verder

Gids in Friuli

PESARIS

 

Middenin een vallei van de Karnische Alpen in de gemeente Prato Carnico ligt het dorpje Pesaris Deze vallei wordt ook wel 'vallei van de tijd' - la valle del tempo genoemd en ligt hemelsbreed niet ver van de Oostenrijkse grens. De officiële naam van de vallei is echter Val Pesarina, vernoemd naar de rivier Pesarina die erdoorheen stroomt. De dorpelingen praten hier nog in het echte Karnische Friulaase dialect en noemen dit plaatsje Pesaria.

 

Dit dorpje wordt ook wel het klokkendorpje genoemd omdat hier al 3 eeuwen lang klokken in alle soorten en maten worden geproduceerd. Vrij bijzonder aangezien je niet verwacht een klokkenfabriek te vinden in dit behoorlijk afgelegen kleine dorpje van nog geen 200 inwoners! Je zou bijna zeggen dat hier de tijd lijkt te hebben stilgestaan maar juist in Pesaris is het gebruik van deze gezegde echt onmogelijk! Dat zit namelijk zo...

Lees verder 

Welke plaatsen zijn goed te combineren in één dag In de provincie Udine?
  • Udine & Cividale
  • Udine & Palmanova
  • Udine & San Daniele
  • Udine & Aquileia
  • Udine & Gemona / Venzone
  • Udine & Zuglio
bottom of page