top of page

RONDLEIDING DOOR SAN DANIELE DEL FRIULI 

Beroemd van de Koning der Hammen maar dat niet alleen ....
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN SAN DANIELE DEL FRIULI?
DE PROSCIUTTO DI SAN DANIELE

Ongeveer 20 kilometer ten westen van Udine ligt, bovenop een heuvel het pittoreske dorpje San Daniele del Friuli. San Daniele is met name beroemd om één ding. Il prosciutto crudo, oftewel de rauwe ham. Al eeuwen worden hier dankzij het microklimaat de rauwe hammen op ambachtelijke wijze gedroogd. Er zijn maar liefst 30 verschillende ham producenten “prosciutiffici” waarvan enkelen te bezoeken zijn voor een rondleidng en ham proeverij.  De ham van San Daniele is een serieuze zaak en beschikt over het door de Europese Communie erkende DOP-merk. Dit betekent “Denominazione di Origine Protetta” oftewel een merk die de herkomst en de wijze van produceren vastlegt en beschermt.

Ben je meer een vis liefhebber probeer dan de lokale gerookte forel. Na de ham een tweede gerecht wat zeker het proberen waard is. Keuze genoeg uit één van de vele restaurantjes die het dorpje rijk is.

DE SIXTIJNSE KAPEL VAN FRIULI 

In San Daniele draait het echter niet alleen om de ham. Van bovenop de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de glooiende omgeving. In het historische centrum zijn verschillende kerken te bezoeken waarvan het kleine Sant'Antonio kerk de mooiste is. Het kerkje heeft haar bijnaam de Sixtijnse kapel van Friuli te danken aan de prachtige fresco's die de Renaissanceschilder Pellegrino di San Daniele in het begin van de 15e eeuw geschilderd heeft. Een ware lust voor het oog!

 

DE GUARNERIANA BIBLIOTHEEK

Direct naast de Dom, boven de loggia is nog een bezienswaardigheid, Hier opende namelijk de oudste bibliotheek van Friuli in de 15e eeuw haar deuren. De adellijke heer Guarnerio had namelijk in zijn testament vastgelegd al zijn boeken aan de stad te donerem met het verzoek er een bibliotheek van te maken.. Zo ontstond de “Biblioteca Guarneriana” die nog steeds te bezoeken is. Reserveringen zijn verplicht voor minstens 10 personen. Topstukken zijn o.a. de 12-e tot 15e-eeuwse “codici miniati”, literaire werken die door de monniken met veel geduld stuk voor stuk zijn versierd en beschilderd.  

ARTIKEL OVER SAN DANIELE

Wil je meer lezen over San Daniele del Friuli? Dat kan! Ik heb voor het tijdschrift "Italië Magazine" een artikel geschreven over dit dorp en de dichtbij gelegen stad Udine (ze zijn samen goed te combineren voor een daguitje). Je kunt me ook boeken voor een rondleiding

De highlights van San Daniele:
  • il prosciutto crudo / de rauwe ham
  • de gerookte forel
  • la chiesa Sant' Antonio Abate
  • il duomo San Michele
  • la chiesa Maria della Fratta
  • de Guarneriana bibliotheek
  • il museo del territorio
  • il belvedere,  het uitzicht
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Udine

Udine

Udine

Udine

Udine

Udine

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

San Daniele, de hamstad

Maak een bezoek aan San Daniele kompleet door in één van de vele hamfabrieken of verkooppunten in het oude stadscentrum, van de heerlijke, zachte, romige rauwe ham te genieten.

 
Ham and Cheese Plate
Voor meer informatie over een rondleiding door San Daniele en de dichtbij gelegen mozaïekstad Spilimbergo, klik hier
bottom of page