top of page

RONDLEIDING DOOR SAN DANIELE DEL FRIULI 

Beroemd van de Koning onder de hammen maar niet alleen....
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN SAN DANIELE DEL FRIULI?
Prosciutto di San Daniele

Ongeveer 20 kilometer ten westen van Udine ligt, bovenop een heuvel 250 meter hoog, het pittoreske dorpje San Daniele del Friuli. San Daniele is met name beroemd om één ding. Il prosciutto crudo, oftewel de rauwe ham. Al eeuwen wordt hier dankzij zijn microklimaat rauwe ham op ambachtelijke wijze geproduceerd. In en rondom het dorpje zitten dan ook bijna 30 verschillende ham producenten “prosciutiffici” en bij vele van hen kun je het productieproces bekijken en in hun restaurants de ham zelf proeven en/of kopen. De ham van San Daniele is een serieuze zaak. Het beschikt sinds 1996 over het door de Europese Communie erkende DOP-merk. Dit betekent “Denominazione di Origine Protetta” oftewel een merk die de herkomst en wijze van produceren vastlegt en beschermt.

Ben je meer een vis liefhebber probeer dan de lokale gerookte forel. Na de ham een tweede gerecht wat zeker het proberen waard is. Keuze genoeg uit een van de vele restaurantjes die het dorpje rijk is.

Sixtijnse Kapel van Friuli 

San Daniele is echter niet alleen een bezoek waard om de ham te proeven maar ook om het dorpje zelf te bekijken. Het ligt bovenop een heuvel waar vanaf je een prachtig uitzicht hebt over de glooiende omgeving. In het oude centrum zijn verschillende kerken te bezoeken waarvan er eentje wel heel speciaal is. Het wordt wel de Sixtijnse kapel van Friuli genoemd. Hier heeft de renaissanceschilder Pellegrino di San Daniele in het begin van de 15e eeuw de kapel van het Sant’Antonio Abate kerkje zo mooi beschilderd dat het een lust voor het oog is.

 

Middeleeuwse openbare bibliotheek 'Guarneriana'

Naast de Dom is de ingang van nog een bezienswaardigheid, namelijk de eerste openbare bibliotheek van Friuli. Hier heeft de adellijke heer Guarnerio d’Artegna in de 15e eeuw al zijn boeken aan de stad gedoneerd met het verzoek er een bibliotheek van te maken voor iedereen. Zo ontstond de “Biblioteca Guarneriana” die nog steeds te bezoeken is maar alleen op afspraak en bij minimaal 10 personen. Binnen zijn o.a. de 15e-eeuwse “codici miniati” te zien, literaire werken die door de monniken met veel geduld stuk voor stuk zijn versierd en beschilderd.  

MIJN BLOG OVER SAN DANIELE DEL FRIULI 

Wil je meer lezen over San Daniele del Friuli? Dat kan! Ik heb voor het tijdschrift "Italië Magazine" een artikel geschreven over dit dorp en de dichtbij gelegen stad Udine (ze zijn samen goed te combineren voor een daguitje). Meer weten? Lees dan hier verder. 

De highlights van San Daniele:
  • il prosciutto / de rauwe ham
  • de gerookte forel
  • kerkje Sant' Antonio Abate
  • de bibliotheek Guarneriana
  • il belvedere,  het uitzicht
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Udine

Udine

Udine

Udine

Udine

Udine

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Evenement: Aria di Festa
Het derde weekend van Juni vindt het jaarlijkse dorps- en hamfeest 'Aria di Festa' plaats waar je kunt genieten van de ham, muziek en kermis in het oude centrum
bottom of page