top of page

RONDLEIDING DOOR SACILE

De groene achtertuin van Venetië 
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN SACILE?
 
GIARDINO DELLA SERENISSIMA
 

'Il Giardino della Serenissima’ oftewel de ‘Tuin van de Serenissima / Republiek van Venetië’ zo wordt Sacile ook wel genoemd, dankzij de Venetiaanse sfeer die je hier proeft in vele kleine straatjes en pleintjes verspreid door de stad. Vanaf de 16e eeuw begonnen de rijke Venetiaanse families hun geld te investeren in mooie villa’s en landgoederen op het vaste land. Via de rivier Livenza die door Sacile loopt konden ze makkelijk dit gebied per boot bereiken en vandaar dat het stadje al gauw deze benaming kreeg. Mooie tuinen en parken die in Venetië zelf door gebrek aan ruimte niet te aan te leggen waren.

 

Sacile is klein en goed in een halve dag te bezoeken. Al slenterend door zijn straatjes loop je over bruggetjes en langs het water waar de vele groene treurwilgen een lust voor het oog zijn en zorgen voor mooie plaatjes.

 

 

PALAZZO RAGAZZONI

 

Beginnend op het centrale plein ‘Piazza del Popolo’ rijk aan winkeltjes, restaurantjes met hun portieken loop je in korte tijd naar de verschillende bezienswaardigheden. Zoals de ‘Palazzo Ragazzoni Flangini Biglia’ genoemd naar de vele adellijke families die hier woonden. Binnen in de ‘zaal van de Keizers’ kun je zes prachtige fresco’s zien uit de 16e eeuw waarin je als in een stripverhaal kunt zien hoe de graaf Iacomo Ragazzoni Europa afreisde op bezoek gaande bij Koninklijke Huizen of andere belangrijke personen. Hij deed dit om te lobbyen maar werkte daarbij ook als spion met als doel de handel tussen Venetië en deze landen te laten groeien.

 

Verder is in Sacile de Dom San Nicolò een bezoek waard maar ook het kleinere kerkje ‘Chiesa di Santa Maria della Pietà’ vernoemd naar het beeldje van de rouwende Madonna om haar zoon Jezus Christus.

De highlights van Sacile:
  • Palazzo Ragazzoni
  • Piazza del Popolo
  • Chiesa di Santa Maria della Pietà
  • Duomo San Nicolò
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Lago di Barcis

Lago di Barcis

sagra dei osei.jpeg
Evenement: Sagra dei Osei
22 Augustus 2020
Ben je toevallig in Sacile op de eerste zondag na de Nationale feestdag van 15 Augustus, dan heb je geluk. Die dag wordt in het oude stadscentrum sinds 8 eeuwen de vogelmarkt / vogel tentoonstelling gehouden "Sagra dei Osei" waar je vogels in allerlei soorten en maten kunt bewonderen. 
bottom of page