top of page

RONDLEIDING DOOR SACILE

De groene achtertuin van Venetië 
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN SACILE?
 
GIARDINO DELLA SERENISSIMA
 

'Il ‘Giardino della Serenissima’ oftewel de ‘Tuin van de Serenissima / Republiek van Venetië’ zo wordt Sacile ook wel genoemd. Deze Venetiaanse sfeer proef je nog steeds al wandelend door de vele kleine straatjes en over mooie pleintjes. Vanaf de 16e eeuw begonnen de rijke Venetiaanse families hun geld te investeren in de bouw van villa’s en landgoederen op het vaste land. Dankzij de Livenza rivier konden ze makkelijk dit gebied per boot bereiken, vandaar dat Sacile al gauw deze bijnaam kreeg. Mooie tuinen en parken die in Venetië zelf door gebrek aan ruimte niet te aan te leggen waren.

Sacile is klein en goed in een halve dag te bezoeken. Al slenterend door haar straatjes loop je over bruggetjes en pleintje en langs de oevers van de Livenza rivier, waar de vele groene treurwilgen een lust voor het oog zijn.

 

 

PALAZZO RAGAZZONI

 

Vanaf het centrale plein ‘Piazza del Popolo’ rijk aan onder de portieken verschuilde winkeltjes en restaurantjes en prachtige Renaissance gebouwen, loop je in korte tijd naar deze bezienswaardigheden.

Het Paleis ‘Palazzo Ragazzoni Flangini Biglia’, genoemd naar de vele adellijke families die hier woonden. Dit paleis herbergt in de Keizerszaal zes bijzondere 16e eeuwse fresco’s die, als in een stripverhaal, laten zien hoe Graaf Iacomo Ragazzoni Europa afreisde om als ambassadeur op bezoek te gaan bij koningen en keizers. Hij deed dit om te lobbyen maar werkte daarbij ook als spion met als doel de handel tussen Venetië en deze landen te laten groeien.

TWEE MOOIE KERKEN

 

Verder is in Sacile de San Nicolò Dom een bezoek waard maar ook het kleinere kerkje ‘Chiesa di Santa Maria della Pietà’ vernoemd naar het beeldje van de rouwende Madonna om haar zoon Jezus Christus.

Affresco palazzo Ragazzoni.webp
De highlights van Sacile:
  • Palazzo Ragazzoni
  • Piazza del Popolo
  • Chiesa di Santa Maria della Pietà
  • Duomo San Nicolò
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Mozaïekschool van Spilimbergo

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Sesto al Reghena

Lago di Barcis

Lago di Barcis

Evenement: Sagra dei Osei

Ben je toevallig in Sacile op de eerste zondag na de Nationale feestdag van 15 Augustus, dan heb je geluk. Die dag wordt in het oude stadscentrum sinds 8 eeuwen de vogelmarkt / vogel tentoonstelling gehouden "Sagra dei Osei" waar je vogels in allerlei soorten en maten kunt bewonderen. 
sagra dei osei.jpeg
bottom of page