top of page

RONDLEIDING DOOR SESTO AL REGHENA

Bekijk de Abdij Santa Maria in Sylvis
De highlights van Sesto al Reghena:
  • De Abdij Santa Maria in Sylvis
  • Fresco's uit de 14e eeuw van leerlingen van Giotto
  • De urn van Sant'Anastasia
  • Het lapidaria museum
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN  SESTO AL REGHENA?

Sesto al Reghena is een klein dorpje in de provincie Pordenone met een naam die zijn herkomst heeft uit de Romeinse tijd. Sesto staat voor de zes Romeinse mijlen die het dorpje van de belangrijke Romeinse stad Iulia Concordia verwijderde. Reghena is de naam van het riviertje die erdoorheen stroomt.

 

ABDIJ SANTA MARIA IN SYLVIS

De trekpleister van dit dorpje is de prachtige uit de 11e eeuw afkomstige Santa Maria in Sylvis Abdij. Gebouwd op een plek waar in de 8e eeuw door 3 broers van Langobardische afkomst een Benedictijns klooster was gesticht. De funderingen van dit klooster zijn nog steeds te zien. 

In de 10e eeuw is het klooster verwoest tijdens de wrede Hongaarse invasies en de huidige Abdij dateert uit het jaar 1050. Ooit had de Abdij maar liefst 7 verschillende wachttorens waarvan nog slecht één overeind staat. In het hele complex zijn verder een klokkentoren, de oude kanselarij en het verblijf van de monniken (tegenwoordig gemeentehuis) te zien.

 

FRESCO'S VAN LEERLINGEN VAN GIOTTO 

Wat een bezoek zo speciaal maakt zijn de vele 14e eeuwse fresco’s binnenin de Abdij waarvan de oudste gemaakt zijn door leerlingen van de beroemde Italiaanse schilder Giotto. Zo zie je o.a. een hele zeldzame ‘Lignum Vitae’ oftewel ‘Levensboom’ waarvan er slechts drie zijn in de hele regio.

 

DE URN VAN SANT'ANASTASIA

In de crypte is een ander zeldzaam overblijfstel uit nog vroegere tijden te zien. De urn van Sant’Anastasia die opgeborgen is in een marmeren blok versierd met afbeeldingen uit de Langobardische periode (achtste eeuw) en wat waarschijnlijk ooit diende als marmeren lessenaar.

 

LAPIDARIUM MUSEUM

In de abdij is ook een klein museum gehuisvest waar je verschillende lapidaria (stukken steen met inscripties) uit vervlogen tijden kunt bekijken.  

Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Pordenone

Spilimbergo

Spilimbergo

Mozaïekschool Spilimbergo

Mozaïekschool Spilimbergo

Mozaïek in Spilimbergo

Mozaïek in Spilimbergo

Spilimbergo

Spilimbergo

Sacile

Sacile

Sacile

Sacile

Valvasone

Valvasone

Valvasone

Valvasone

bottom of page