top of page

De 'forest sound track' & 'Saisera wild track' in Val Saisera

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Aan de wandel in de vallei Val Saisera in de Julische Alpen

Heel de wereld is nog steeds in de ban van het Corona-virus en afgelopen nacht is door de Italiaanse regering besloten dat 14 provincies nu op slot moeten om de virus verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan.

De provincie Udine waar ik woon hoort daar niet bij en aangezien geadviseerd wordt om zoveel mogelijk sportief bezig te zijn in de buitenlucht, was dit voor mij en mijn vrienden een extra reden om dan maar weer eens aan de wandel te gaan.


Nadat het afgelopen weekend, na ruim twee maanden aan droogte, het eindelijk weer eens in de Alpen en Dolomieten gesneeuwd heeft, was deze prachtige mooie zonnige zondag het ideale moment om deze vers gevallen sneeuw met eigen ogen te aanschouwen. Waar zouden we eens heen gaan? We wilden niet te ver rijden over slingerende bergpasjes en ook een niet al te intensief parcours lopen. De keuze voor Val Saisera in de Julische Alpen was dan ook snel gemaakt. Een klein uurtje over de snelweg, bij de afslag Malborghetto in de provincie Udine eraf om na nog geen 5 minuten over een sneeuwvrij gemaakte B-weg in de vallei te belanden.


Het was nog vrij vroeg toen we aankwamen en op de parkeerplaats naast het restaurantje de 'Saisera Hütte' was nog genoeg plek voor onze auto's. Dit is het startpunt van een 11 km. lange ring die de Wild Track wordt genoemd. Het pad slingert door een bos, langs een beek en door een vallei aan de voet van het Montasio gebergte. Zonder vrijwel enig hoogteverschil is het een makkelijke wandeling die in ongeveer 3 uur te goed te doen is.

Je komt langs twee verschillende restaurantjes maar aangezien we de corona-virus anti-infectie maatregelen wilden respecteren hadden we geen zin om in een gesloten ruimte te zitten en hebben we zowaar een echte picknick in de sneeuw georganiseerd!