top of page

De 'forest sound track' & 'Saisera wild track' in Val Saisera

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Aan de wandel in de vallei Val Saisera in de Julische Alpen

Heel de wereld is nog steeds in de ban van het Corona-virus en afgelopen nacht is door de Italiaanse regering besloten dat 14 provincies nu op slot moeten om de virus verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan.

De provincie Udine waar ik woon hoort daar niet bij en aangezien geadviseerd wordt om zoveel mogelijk sportief bezig te zijn in de buitenlucht, was dit voor mij en mijn vrienden een extra reden om dan maar weer eens aan de wandel te gaan.


Nadat het afgelopen weekend, na ruim twee maanden aan droogte, het eindelijk weer eens in de Alpen en Dolomieten gesneeuwd heeft, was deze prachtige mooie zonnige zondag het ideale moment om deze vers gevallen sneeuw met eigen ogen te aanschouwen. Waar zouden we eens heen gaan? We wilden niet te ver rijden over slingerende bergpasjes en ook een niet al te intensief parcours lopen. De keuze voor Val Saisera in de Julische Alpen was dan ook snel gemaakt. Een klein uurtje over de snelweg, bij de afslag Malborghetto in de provincie Udine eraf om na nog geen 5 minuten over een sneeuwvrij gemaakte B-weg in de vallei te belanden.


Het was nog vrij vroeg toen we aankwamen en op de parkeerplaats naast het restaurantje de 'Saisera Hütte' was nog genoeg plek voor onze auto's. Dit is het startpunt van een 11 km. lange ring die de Wild Track wordt genoemd. Het pad slingert door een bos, langs een beek en door een vallei aan de voet van het Montasio gebergte. Zonder vrijwel enig hoogteverschil is het een makkelijke wandeling die in ongeveer 3 uur te goed te doen is.

Je komt langs twee verschillende restaurantjes maar aangezien we de corona-virus anti-infectie maatregelen wilden respecteren hadden we geen zin om in een gesloten ruimte te zitten en hebben we zowaar een echte picknick in de sneeuw georganiseerd!


De 'Forest Sound Track'

Je kunt uit twee verschillende wandelingen kiezen; de Wild Track wandeling en de Forest Sound Track wandeling, beiden een ring van 11 km. De Wild Track wordt alleen in de wintermaanden voorbereid en onderhouden terwijl de Sound Track het hele jaar te doen is. Maar wat is nou het verschil?


De 'Sound Track' wandeling loopt dwars door een sparrenbos waarvan de sparren hier ook wel 'de groene reuzen' worden genoemd. Vele majestueuze sparren die de trots zijn van dit gebied "Valcanale" genaamd en zich mogen rekenen tot een van de natuurlijke bijzonderheden van Friuli Venezia Giulia.. Wat is er zo bijzonder aan een sparrenbos hoor ik je denken. Het hout van deze sparren is namelijk ideaal voor de productie van muziekinstrumenten, zoals violen, altviolen, cello's, gitaren, klavecimbels maar ook piano's. Langs de wandeling kom je dan ook houten kunstwerken tegen die wat met vooral strijkinstrumenten te doen hebben.


De route is volledig bewegwijzerd en zodra je op de plek van de 'Resonance' sparren aankomt, vind je een aantal illustratieve uitlegborden die de eigenaardigheden van deze bomen en de complexe kunst van vioolbouw beschrijven.


De 'Saisera Wild Track'

De Wild Track daarentegen loopt wat minder door het bos en wat meer door de open vlakte middenin de vallei waarbij het uitzicht op het majestueuze Montasio gebergte overweldigend is. Een must en lust voor het oog! Je loopt tijdens deze wandeling voor het grootste gedeelte in de zon, mits je de wandeling in de ochtenduren doet, wat in de winter toch wel zo aantrekkelijk is. Langs het pad kom je her en der bordjes tegen met korte gedichtjes met levenswijze lessen!


Een picknick in de sneeuw

Na een kleine drie uur gewandeld te hebben kwamen we weer aan op de parkeerplaats waar het ondertussen een stuk drukker was geworden. We waren zeker niet de enigen die op deze zonnige zondag van de sneeuw wilden genieten. De lunchtijd was ondertussen aangebroken en we hadden trek gekregen. In no-time werden de uitklapbare tafeltjes en stoeltjes middenin de sneeuw opgezet en konden we smullen van meegenomen broodjes, omelet en salami. Dit alles werd met een lekker glas prosecco weg gespoeld. Al toastend op de mooie wandeling werden er alweer plannen gesmeed voor aankomende zondag, maar daarover lees je meer in mijn volgende blog!


Technische informatie:

Start punt: parkeerplaats van het restaurantje Saisera Hütte in Malborghetto in de provincie Udine

Aankomst punt: parkeerplaats van het restaurantje Saisera Hütte in Malborghetto in de provincie Udine

Naam van de wandeling: Wild Track Val Saisera of Sound Track Val Saisera

Hoogteverschil: 50 mt

Maximale hoogte: 900 mt

Minimale hoogte: 850 mt

Lengte: 11 km.

Duur: 3 uur


Het startpunt van de Saisera Wild Track


De beloning: een prachtig uitzicht over het Montasio gebergte


Ook Wizzie en Laila zijn weer van de partij
Tijd voor een groepsfoto


En weer terug bij het startpunt


Tijd voor de picknick, proost!


Tot de volgende wandeling!


114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page