top of page

In de voetsporen van luitenant Rommel op de Matajur-berg

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Aan de wandel vanwege het Corona virus

De onverwachte sneeuwbui van gisteren, aan het einde van deze droge winter met heel weinig sneeuwval in de bergen, heeft ook de 1600 meter hoge Matajur berg een wit laagje gegeven. Om de langer dan geplande voorjaarsvakantie, vanwege de sluiting van de scholen door het Corona virus die heel de wereld in de ban houdt, een leuke en gezonde draai te geven, ben ik vandaag samen met mijn dochter en de honden op verkenning gegaan in de Julische Alpen.


Van Monte Maggiore tot Matajur

Ik had het al eerder geprobeerd deze berg te trotseren maar was toen, vanwege de harde wind, gedwongen snel weer huiswaarts te gaan. Deze keer wilde ik het nog eens proberen, al was het alleen al om eindelijk eens de sneeuw te zien die deze winter helaas maar heel zuinig gevallen is. Op een uur rijden bij mijn huis vandaan ligt (of staat) hij dan... de Matajur. Ooit was zijn naam Monte Maggiore maar door de eeuwen heen en vele verbasteringen later is het Matajur geworden.


Op een steenworp van het eerste Hertogsdom der Longobarden in Italië

Deze berg ligt op de grens van Slovenië, niet ver van het prachtige stadje Cividale, ooit in de zesde eeuw n.C. het eerste van de vele Hertogdommen die de 'barbaren uit Noord Europa' - de Longobarden - in Italië zouden stichten. De legende zegt dat de Longobardische Koning Alboino in het jaar 568 n.C. vanaf hier het vruchtbare land aan de voet van de berg heeft bewonderd en opdracht gegeven heeft aan zijn neef Gisulfo het stadje Cividale te veroveren. Op een heldere dag kun je vanaf hier de laguna van Grado, de Adriatische zee, de stad Venetië, Istrië, en vele andere bergtoppen zien liggen. Het is