top of page

In de voetsporen van luitenant Rommel op de Matajur-berg

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Aan de wandel vanwege het Corona virus

De onverwachte sneeuwbui van gisteren, aan het einde van deze droge winter met heel weinig sneeuwval in de bergen, heeft ook de 1600 meter hoge Matajur berg een wit laagje gegeven. Om de langer dan geplande voorjaarsvakantie, vanwege de sluiting van de scholen door het Corona virus die heel de wereld in de ban houdt, een leuke en gezonde draai te geven, ben ik vandaag samen met mijn dochter en de honden op verkenning gegaan in de Julische Alpen.


Van Monte Maggiore tot Matajur

Ik had het al eerder geprobeerd deze berg te trotseren maar was toen, vanwege de harde wind, gedwongen snel weer huiswaarts te gaan. Deze keer wilde ik het nog eens proberen, al was het alleen al om eindelijk eens de sneeuw te zien die deze winter helaas maar heel zuinig gevallen is. Op een uur rijden bij mijn huis vandaan ligt (of staat) hij dan... de Matajur. Ooit was zijn naam Monte Maggiore maar door de eeuwen heen en vele verbasteringen later is het Matajur geworden.


Op een steenworp van het eerste Hertogsdom der Longobarden in Italië

Deze berg ligt op de grens van Slovenië, niet ver van het prachtige stadje Cividale, ooit in de zesde eeuw n.C. het eerste van de vele Hertogdommen die de 'barbaren uit Noord Europa' - de Longobarden - in Italië zouden stichten. De legende zegt dat de Longobardische Koning Alboino in het jaar 568 n.C. vanaf hier het vruchtbare land aan de voet van de berg heeft bewonderd en opdracht gegeven heeft aan zijn neef Gisulfo het stadje Cividale te veroveren. Op een heldere dag kun je vanaf hier de laguna van Grado, de Adriatische zee, de stad Venetië, Istrië, en vele andere bergtoppen zien liggen. Het is dan ook niet zo moeilijk voor te stellen dat Koning Alboino wellicht tegen zijn neef, die de eerste Longobardische Hertog van Italië zou worden, gezegd heeft; "dit alles, mijn beste neef, zal jou straks allemaal toebehoren".


Luitenant Rommel en de Grote Oorlog

Ruim 1300 jaar later, om precies te zijn op 26 Oktober 1917 middenin de Eerste Wereldoorlog, zou vanaf de top van deze berg een ander krijgsheer uit het Noorden erin slagen dit gedeelte van Italië te veroveren door het italiaanse leger terug te drijven tot de in Veneto gelegen Piave rivier. Deze luitenant was niemand minder dan de Duitse Luitenant Erwin Rommel die na deze beroemde twaalfde Isonzo slacht in Oktober 1917, ook wel "de nederlaag van Kobarid" genoemd, al gauw grote carriere zou maken in zijn militaire loopbaan en van wie we tijdens de Tweede Wereld Oorlog nog veel zouden horen.


La rotta di Caporetto

Op de Matjurtop was tijdens de Grote Oorlog de belangrijkste Italiaanse observatiepost en artillerie gevestigd. Luitenant Rommel slaagde erin om met slechts 150 soldaten deze belangrijke bergtop in te nemen en 150 Italiaanse officieren, 9000 manschappen en 81 stuks geschut buit te maken. Deze grote nederlaag voor het Italiaanse leger zal in Italië de geschiedenis ingaan als "la rotta di Caporetto". Een term die nu nog steeds wordt gebruikt als iets echt goed mis gaat. Met deze actie slaagde de alliantie van Oostenrijk-Hongarije en Duitsland erin de Slag bij Kobarid van Italië te winnen en een jaar lang dit noordoostelijke deel van Italië in vijandige handen te houden tot aan het einde van de Grote Oorlog.


Een berg met karakter

Al met al een berg met karakter die mocht hij kunnen praten, vele historische gebeurtenissen zou kunnen navertellen. Je bent je van deze bijna spirituele belangrijke plek nog bewuster als je even de tijd neemt om tot jezelf te komen. Het kleine kappelletje "il Redentore" die hier na de verwoesting van de Eerste Wereld Oorlog gebouwd is, is hiervoor de ideale plek.

Na een korte pauze beginnen we onze terugtocht die een stuk sneller verloopt dan de klim. We deden er ongeveer een uur over om naarboven te lopen en een half uur over de daling. Het lijkt weinig maar ik blijf het, vanwege het pittige hoogteverschil op een redelijke korte afstand, een topprestatie vinden voor de wandelaars die vandaag in vredestijd deze berg bedwingen. De moeite wordt in ieder geval beloond met een prachtig uitzicht over bergtoppen, glooiende heuvels, vlakke land en zelfs de Adriatische zee!


Technische informatie:

Start punt: berghut Pelizzo in Montemaggiore - Savogna in de provincie Udine

Aankomst punt: berghut Pelizzo in Montemaggiore - Savogna in de provincie Udine

Nummer van het pad: 736

Hoogteverschil: 316 mt

Maximale hoogte: 1641 mt

Minimale hoogte: 1325 mt

Lengte: 4 km

Duur: 1.5 uur
Tot de volgende wandeling!


Archief foto van Oostenrijkse-Hongaarse soldaten aan het Isonzo-front.261 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page