top of page

RONDLEIDING DOOR CIVIDALE

Een mix aan volkeren woonden hier, van de Kelten en Romeinen tot aan de Longobarden. Redenen genoeg om een plek te hebben verdiend op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN CIVIDALE?

 

Cividale is rijk aan historie en staat al jaren op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het stadje wordt in tweeën gedeeld door de rivier Natisone die met zijn spectaculaire kleurschakeringen garant staat voor hele mooie vakantiefoto’s. Al staande op “il ponte del diavolo” - de brug van de duivel , heb je een magnifiek mooi uitzicht over beide delen van het dorpje.

 

DE KELTEN

 

Oorspronkelijk woonden op deze plek nog voor het jaar nul de Kelten, een merkwaardig overblijfsel uit deze tijd is de grot “ipogeo celtico”, vanuit een steegje daal je af onder de grond om vervolgens middenin deze oude heilige plek te staan. Je wordt omringd door maskers aan de muur en uitgegraven gaten in de rotswanden. Waarschijnlijk dienden deze als laatste rustplaats voor de doden. Daarna vermoet men dat de Romeinen er een gevangenis van hebben gemaakt. De sleutel van de ingang kun je afhalen bij het christelijke museum (museo cristiano)naast de Dom.

 

KEIZER JULIUS CAESAR

 

Niemand minder dan de Romeinse keizer Julius Caesar heeft dit Keltische dorpje rondom 50 v.C. veroverd om er een strategische legerplaats van te maken voor zijn legioenen die steeds vaker naar Noord- en Oost-Europa trokken om nieuwe landen te veroveren. Hij vernoemde het dorpje naar zichzelf door het “Forum Julii” te noemen. Dit betekent “plein, markt van Julius”. Grappig detail is wel dat eeuwen later niemand minder dan Karel de Grote besloot het woord “Forum Julii” te gebruiken voor de hele regio eromheen… ja inderdaad Friuli is een verbastering van deze naam. Karel de Grote gaf aan het dorpje de naam “Civitas Austrea” oftewel “stad in het Oosten” wat uiteindelijk Cividale is geworden.

 

DE LONGOBARDEN

 

Toch zijn het niet de Romeinen dankzij wie Cividale beroemd is geworden, maar een heel ander volk namelijk de Longobarden. Een volk dat oorspronkelijk uit Noord-Europa kwam en na eeuwenlange omzwervingen uiteindelijk hier is beland en het eerste Longobardische Hertogdom van Italië gesticht heeft. Vele schatten uit die tijd zijn nog steeds te bewonderen waarvan de beroemdste het “Tempietto Longobardo” is. Deze kleine privé kapel van de 'Gastaldo' de plaatsvervanger van de Koning zelf, gebouwd eind 8e eeuw,  maakt tegenwoordig deel uit van het kloostercomplex Santa Maria in Valle.  Het prachtige pleisterwerk in Oriëntale stijl en fresco’s doen je 1200 jaar teruggaan in de tijd.

 

MUSEA

 

In het Museo Cristiano",rijk aan religieuze objecten en historische schatten die zich naast de Dom bevindt, kun je nog andere objecten uit o.a. de Longobarden periode bekijken. Bijvoorbeeld het “altaar van Ratchis” en de “doopvont van Callisto”. In het plaatselijke archeologisch museum "Museo Archeologico Nazionale" daarentegen vind je niet alleen vondsten uit de Romeinse tijd maar ook allerlei kleine gebruiksvoorwerpen en sieraden van de Longobarden. Je kunt er zelfs de sarcofaag van een van de hertogen bewonderen die eind 19e eeuw opgegraven werd in de kern van het dorp en wel onder het hoofdplein 'Piazza Paolo Diacono'. Het plein heeft zijn naam te danken aan een diaken die de hele geschiedenis van de Longobarden eind 8e eeuw op papier heeft gezet. Op dit plein doet een herdenkingstegel ons aan deze opgraving herinneren. Met al deze mooie schatten uit de Longobarden periode, die we tot op de dag van vandaag nog kunnen bewonderen, is het dus niet voor niks dat Cividale sinds 2011 deel uitmaakt van het werelderfgoed van Unesco. Kom zelf eens kijken het is  echt een bezoek waard is. Aarzel niet mij te boeken als je een persoonlijke rondleiding wilt krijgen, ik kan je nog veel meer vertellen.

De highlights van Cividale
  • Tempietto Longobardo
  • Museo Archeologico
  • Museo Cristiano 
  • Dom
  • Piazza Paolo Diacono
  • Ponte del Diavolo
  • Het oudste middeleeuwse huisje 
  • Ipogeo celtico - Keltische grot
  • Het marionetten museum
Goed te combineren in één dag met een bezoek aan een van de volgende bezienswaardigheden:
Pelgrimsoord Castelmonte

Pelgrimsoord Castelmonte

Pelgrimsoord Castelmonte

Pelgrimsoord Castelmonte

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Cormòns

Cormòns

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Evenement Palio di San Donato: 
Het weekend die het dichts bij 21 Augustus ligt (de dag dat de
stadsheilige San Donato wordt
herdacht) verandert Cividale in een middeleeuws podium. Cividale viert dan de 'Palio di San Donato' De 5 historische wijken doen mee aan een toernooi van  boogschieten en andere middeleeuwse sporten, waarbij de bewoners  geheel zijn uitgedost in de kledingstijl uit de 14e eeuw.  Binnen de oude stadsmuren worden optochten gehouden, vaandels overgegooid, muziek gemaakt en marktjes gehouden. Zeker de moeite waard!
bottom of page