top of page

RONDLEIDING DOOR ZUGLIO

Een Romeinse Vestiging middenin de Karnische Alpen
De highlights van Zuglio:
  • Archeologisch Museum
  • De Romeinse opgravingen
  • Het kerkje San Pietro 
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN ZUGLIO?

 

GESTICHT DOOR KEIZER JULIUS CAESAR

Zuglio is een oude Romeinse vestiging die in dezelfde periode als Cividale rondom 50 v.C. is gesticht door Julius Caesar. Het heette vroeger Julium Carnicum. Julium naar Julius en Carnicum omdat het zich bevindt in het voorgebergte van de Karnische Alpen door de Romeinen Carnicum genoemd. Het is gebouwd op een uiteraard strategische plek. De weg, de Romeinse Julia Augusta, die langs het stadje loopt was in het verleden al een drukke weg die Noord Europa en Noord Italië via deze vallei verbond. Hij begon in Aquileia, de drukke handelsstad in Friuli dichtbij Grado, en eindigde in Klagenfurt in Oostenrijk.

Vele handelaren, Pelgrims maar ook soldaten en andere volkeren kwamen via deze route het land binnen. De stad groeide aan belangrijkheid en werd van een simpele plaats waar de legioenen verbleven eerst een municipum en later Romeinse kolonie.

 

MAAR DE KELTEN WAREN HIER EERDER

Voor de Romeinen woonden hier de Kelten en er zijn verschillende gebruiksvoorwerpen gevonden tijdens opgravingen die in het plaatselijke archeologische museum te bekijken zijn tezamen met voorwerpen uit de Romeinse tijd. Niet ver van het museum kun je zelf een deel van de opgravingen bekijken. Je ziet hier de fundamenten van de oude Romeinse Basilica en Forum.

 

TE VOET NAAR HET KERKJE SAN PIETRO BOVENOP DE HEUVEL

Tegenwoordig is het een klein dorpje waar niet zoveel te beleven valt maar de ligging is mooi. Iets verderop bovenop de heuvel staat het kerkje San Pietro dat dateert uit de 14e eeuw.  De Patriarch wilde deze kerk op deze plek bouwen om aan 11 kleine dorpjes in de omgeving de mogelijkheid te geven daar de mis te volgen. Het mooiste is te voet naar het kerkje te gaan. Je begint in het dorpje Arta Terme vanuit waar je na een flinke klim van 5 km. beloond wordt met een prachtig uitzicht over de omliggende bergen. In het dorpje Arta Terme bevinden zich ook (zoals de naam doet vermoeden) de Thermen van Arta dus na de afdaling kun je je daar lekker ontspannen.  

BLOG OVER EEN ANDER BERGDORPJE;  PESARIS, HET DORPJE WAAR DE TIJD NOOIT STIL STAAT

Wil je mijn blog lezen over een ander bergdorpje, Pesaris gelegen in de Karnische Alpen, lees dan hier verder

Goed te combineren in één dag met:
Arta Terme

Arta Terme

Arta Terme

Arta Terme

Arta Terme

Arta Terme

De berg Zoncolan

De berg Zoncolan

Omgeving Carnia

Omgeving Carnia

bottom of page