top of page

RONDLEIDING DOOR ZUGLIO

Een Romeinse vestiging middenin de Karnische Alpen
De highlights van Zuglio:
  • Het Archeologische Museum
  • De Romeinse opgravingen
  • Het kerkje San Pietro 
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN ZUGLIO?

 

GESTICHT DOOR JULIUS CAESAR

Zuglio is een oude Romeinse vestiging die in dezelfde periode als Cividale rondm 50 v.C. is gesticht door Julius Caesar. Het heette vroeger Julium Carnicum. Julium naar Julius en Carnicum omdat het zich bevindt in het voorgebergte van de Karnische Alpen door de Romeinen Carnicum genoemd. Het is gebouwd langs een belangrijke Romeinse route die Oostenrijk en Noord Italië via deze vallei verbond. Deze Julia Augusta weg begon in Aquileia, en eindigde in Klagenfurt.

 

MAAR EERST DE KELTEN 

Voor de Romeinen woonden hier de Kelten en er zijn verschillende gebruiksvoorwerpen gevonden tijdens opgravingen die in het plaatselijke archeologische museum te bekijken zijn tezamen met voorwerpen uit de Romeinse tijd. Niet ver van het museum kun je zelf een deel van de opgravingen bekijken. Je ziet hier de fundamenten van de oude Romeinse Basilica en Forum.

 

HET SAN PIETRO KERKJE 

Tegenwoordig is het een klein dorpje waar niet zoveel te beleven valt maar de ligging is mooi. Iets verderop bovenop de heuvel staat het pittoresche kerkje San Pietro dat dateert uit de 14e eeuw.  Het mooiste is te voet naar het kerkje te gaan. Je begint in het dorpje Arta Terme vanuit waar je na een flinke klim van 5 km. beloond wordt met een prachtig uitzicht over de omliggende bergen. In het dorpje Arta Terme bevinden zich ook (zoals de naam doet vermoeden) de Thermen van Arta dus na de afdaling kun je je daar lekker ontspannen.  

PESARIS, HET DORPJE WAAR DE TIJD NOOIT STIL STAAT

Lees mijn blog over een ander bergdorpje. Pesaris in de Karnische Alpen, het dorpje waar de tijd nooit stil staat. 

Goed te combineren in één dag met:
Arta Terme

Arta Terme

Arta Terme

Arta Terme

Arta Terme

Arta Terme

De berg Zoncolan

De berg Zoncolan

Omgeving Carnia

Omgeving Carnia

bottom of page