top of page

Sentiero del Ventaglio- De waaier wandeling

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Op zoek naar de waaier

Het is een prachtige mooie dag en ik ben vrij... wat zal ik eens doen? De keuze is snel gemaakt. Ik wil al lange tijd eens de wandeling van de waaier doen. Ik hoor je denken, wat is dat nou weer? Deze vrij makkelijke wandeling, boven het stadje Gemona in de provincie van Udine, heet zo vanwege zijn eindbestemming. Na zo'n 3 km over een "strada bianca" - een off the road pad van witte steentjes en gruis- gelopen te hebben, kom je uit in een vallei waar je precies tegen een grote rotspartij aankijkt in de vorm van een waaier. Vandaar dus.


De Hercules berg

Wizzie en Laila mijn honden zijn uiteraard ook weer van de partij. Na de vallei en 'de waaier' bewonderd te hebben wandelen we verder. Ons volgende doel is de berg 'Monte Ercole' wiens top 'cima Cumieli' heet. Vanaf ongeveer 600 meter hoogte kijk je uit over de 'blauwe ader' van de regio Friuli Venezia Giulia. De 180 km. lange Tagliamento rivier, die deze regio van noord naar zuid doorkruist, en uitendelijk in de Adriatische zee uitmondt.

Niet alleen de rivier is te zien maar ook het dorpje Glemona en nog andere omringende bergen vanwaar ik helaas nog niet alle namen ken.


Een vallei met vliegers

Door het bos lopen we weer terug naar beneden en komen weer uit in de vallei waar ook het oude Sint Agnese kerkje zich bevindt. Op 15 Augustus - een feestdag in Italië, genoemd 'Ferragosto', waarbij de 'Ten Hemel Opneming' van Maria wordt gevierd, ziet het hier zwart van de mensen en kinderen die picknicken en wandelen. Ook worden die dag hier tientallen vliegers opgelaten en kleurt de (meestal) blauwe hemel zich in felle kleuren van in de wind wiegende vliegers.


Al met al een vrij makkelijke wandeling van ongeveer 7 km die zeker aan te raden is. Je kunt de wandeling ongeveer 3 km. langer maken. In plaats van terug te keren, na de top Cumieli bereikt te hebben, zoals ik heb gedaan, loop je door richting het dorpje Ospedaletto, het plaatsje naast Gemona. Ik heb hier niet voor gekozen omdat ik dan over een fietspad en normale straat terug had moeten lopen naar de auto en Laila en Wizzie had moeten aanlijnen.


Technische informatie:

Start punt: Gemona - strada di Ledis. Parkeerplaats van de sportclub ( hoogte 310 mt)

Aankomst punt: Gemona - strada di Ledis. Parkeerplaats van de sportclub (hoogte 310 mt)

Nummer van het pad: 713A

Hoogteverschil: 270mt

Maximale hoogte: 580 mt

Minimale hoogte: 310 mt

Lengte: 7 km

Duur: 2 uurEen put uit 1200!


Het kerkje Sant Agnese


De waaier!Op de achtergrond de Tagliamento rivierTijd voor een broodje

Wizzie en Laila willen mijn broodje maar ik had brokjes voor ze bij me.Tot de volgende wandeling!


85 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page