top of page

L'anello di Pinzano - de ring van Pinzano

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Op de rand tussen de provincie Pordenone en Udine

Het is een beetje een heiige zondag maar toch krijg ik zowaar mijn tienerzoon en manlief zover om een nieuwe wandeling uit te proberen. Uiteraard zijn de honden ook weer van de partij. Dit keer gaan we niet de bergen in maar rijden we richting het zuidwesten naar de provincie Pordenone. Ongeveer 30 minuten van ons huis loopt de machtig mooie rivier Tagliamento. Deze rivier 'snijdt' als het ware de regio Friuli Venezia Giulia in tweeën. Niet zo raar dat hij dan ook deze naam heeft, 'tagliare' betekent namelijk 'snijden' in het Italiaans. De rivier heeft een heel breed bed met vele kiezelstenen en laat zijn natuurlijk loop de vrije gang. De 180 km. lange rivierstroom verandert dan ook altijd, afhangend van hoeveel het geregend heeft en hoeveel water uit de bergen naar beneden stroomt.


Historische wandeling

De wandeling van vandaag was eigenlijk een historische wandeling in een gebied waar in Oktober 1917 zich een hele beroemde Eerste Wereldoorlog veldslag heeft afgespeeld. Het dorpje Pinzano zal voor altijd verbonden blijven met de tragische geschiedenis van de brug van Pinzano die op 25 Oktober door de Italiaanse soldaten werd opgeblazen om de opmarcherende vijandelijke Oostenrijkse, Duitse en Hongaarse troepen tegen te houden na de 'nederlaag van Kobarid'.


De 'Isonzo veldslagen'

Maar liefst 29 maanden lang is er gevochten in deze omgeving, tussen Mei 1915 en Oktober 1917 gedurende de 11 verschillende 'Isonzo-veldslagen' , vernoemd naar een andere rivier uit deze regio waar de veldslagen zich in de buurt afspeelden.

Nadat de Italiaanse troepen al ruim twee jaar altijd alleen maar aangevallen hadden om het laatste deeltje van Italië wat nog aan de laars ontbrak van het Oostenrijkse-Hongaa