top of page

RONDLEIDING DOOR AQUILEIA

Ooit de vierde belangrijkste Romeinse stad. Staat op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege o.a. de Basiliek met 750 m2 aan mozaïekvloer uit de 4e eeuw. 
De Basiliek van Aquileia
De Basiliek van Aquileia

press to zoom
De Basiliek van Aquileia
De Basiliek van Aquileia

press to zoom
De oude rivierhaven van Aquileia
De oude rivierhaven van Aquileia

press to zoom
De Basiliek van Aquileia
De Basiliek van Aquileia

press to zoom
1/12
WAT MOET JE  ZEKER BEKIJKEN IN AQUILEIA?

EEN BELANGRIJKE ROMEINSE STAD

Het is nu moeilijk voor te stellen maar ooit, tijdens de bloeiperiode van het Romeinse Rijk gedurende de eerste 400 jaar na Christus, was dit kleine dorpje vlakbij het schiereiland Grado gelegen aan de Adriatische zee, de op vier na belangrijkste stad in Italië van het Romeinse Imperium.

 

Het telt nu een paar duizend zielen maar ooit woonden hier 100.000 mensen afkomstig uit allerlei windstreken rondom de Adriatische zee. Ze kwamen per boot uit o.a. Afrika, Egypte en Griekenland. Aquileia beschikte namelijk over een hele belangrijke rivierhaven waar goederen (denk daarbij aan olijfolie, wijn, fruit maar ook amber - barnsteen, marmer en geblazen glas)  in en uit voerden via de rivier Natisse. Deze vaarbare rivier stond in verbinding met Grado en uiteindelijk vonden deze schepen via het Middellandse zeegebied hun weg naar de kuststreken van andere landen.

 

MILITAIR BOLWERK

Toch was Aquileia niet altijd een drukke handelsstad. Het is in 181 v.C opgericht door de Romeinen als militair bolwerk tegen de invasies van de barbaren uit Noord- en Oost Europa. Maar ook als standplaats voor de Romeinse legioenen die vanuit hier over de Alpen trokken om juist zelf Noord- en Oost Europa te overwinnen. Vooral in de winter trokken de Romeinen zich hier terug en we weten dat verschillende Keizers zoals Julius Caesar, Augustus en Constantijn hier verbleven.

 

PRACHTIGE BASILIEK MET 750 M2 AAN MOZAÏEKVLOER

In Aquileia kun je tegenwoordig vele opgravingen zien zoals het forum, resten van de rivierhaven met zijn opslagruimtes en aanlegplaatsen, een begraafplaats en resten van Romeinse Domus (villa’s). De grootste trekpleister is  de fantastisch mooie Basiliek gebouwd in de elfde eeuw bovenop de fundamenten van de eerste Vroeg Christelijke Kerk in Noord Italië! De 750 m2 grote mozaïekvloer van deze voor het Christendom zeer belangrijke kerk is vrijwel geheel intact gebleven en kan zich rekenen tot de grootste in Europa.

 

De meeste gebouwen uit de Romeinse tijd zitten helaas nog onder de grond of zijn door de eeuwen heen verwoest en afgebroken om het bouwmateriaal te hergebruiken. Zo is de klokkentoren van de Basiliek bijvoorbeeld gemaakt van stenen van het vroegere Amfitheater!

 

DE ROL VAN GRADO

Een belangrijke rol in deze verwoesting heeft Attila, de koning van de Hunnen, gespeeld. Hij heeft in 452 n.C de stad lange tijd belegerd en uiteindelijk compleet verbrand en verwoest. Toch was niet alleen Attila maar ook de wrede en moordlustige Goten verantwoordelijk voor het feit dat vele bewoners in die moeilijke, gewelddadige tijden zijn gevlucht naar het dichtbij gelegen eiland Gradus, het tegenwoordige Grado. Een bezoek aan Aquileia gaat dan ook het beste gepaard met een bezoek aan het schiereiland Grado. Dat deden de oude Romeinen tenslotte ook al. De grote schepen die te diep waren om de rivier te bevaren stopten hier om de waren en goederen over te hevelen op kleinere ondiepere boten die vervolgens van en naar Aquileia voerden. Gradus betekent dan ook ‘trede’ omdat de zeelui hier als eerste voet aan wal zetten. Meer daarover kun je op de pagina over Grado lezen.

 

Aquileia beschikt ook over een zeer interessant Archeologisch Museum die tot de belangrijkste van Italië behoort. Het Nationale Archeologische Museum heeft een rijke collectie aan beelden, mozaïekvloeren, gebruiksvoorwerpen, urnen, geblazen glaswerk, munten en sieraden die allemaal in en rondom Aquileia gevonden zijn.

 

UNESCO WERELD ERFGOEDLIJST

De belangrijke rol in het Christendom van de patriarchale kerk tezamen met al het moois wat er gevonden en opgegraven is en nog steeds wordt, heeft ervoor gezorgd dat Aquileia een plaats kreeg op de Unesco Werelderfgoedlijst.  

 

Een bezoek aan Friuli Venezia Giulia is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan Aquileia! Aarzel niet contact met me op te nemen als je graag door al dit moois zou willen worden rondgeleid. Ik heb er nog veel meer over te vertellen!

De highlights van Aquileia:
 • Het Forum
 • De oude rivierhaven
 • De Basiliek en doopkapel
 • 750 m2 aan mozaïekvloer in de Basiliek
 • De Domus episcopale 
 • De crypte van de Basiliek 
 • De Domus van Tito Macro
 • De Romeinse begraafplaats
 • Het Nationale Archeologisch Museum
 • Het Museum van het vroege Christendom (paleocristiano)
 • Militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog
Goed te combineren  met één van de volgende bezienswaardigheden:
Palmanova Outlet

Palmanova Outlet

Palmanova

Palmanova

Grado

Grado

Castello Strassoldo

Castello Strassoldo

Evenement Tempora Aquileia: 
Het tweede weekend van Juni verandert Aquileia 3 dagen lang in een levensgroot podium.  Gedurende die dagen wordt er een strijd nagebootst genaamd 'Tempora Aquileia'. Figuranten verkleed als  Romeinse soldaten en Kelten bootsen de oorlog na die zich hier in 171 v.C tussen hun heeft afgespeeld. 
Verder kun je speciale Romeinse gerechten eten, marktkraampjes afstruinen en misschien zelfs een paar gladiatoren tegen het lijf lopen!
bottom of page