top of page

RONDLEIDING DOOR AQUILEIA

Ooit de vierde belangrijkste Romeinse stad. Unesco Site vanwege de 4e eeuwse Basiliek met 750 m2 aan mozaïekvloer en de Romeinse opgravingen. 
WAT MOET JE  ZEKER BEKIJKEN IN AQUILEIA?

EEN BELANGRIJKE ROMEINSE STAD

Het is nu moeilijk voor te stellen maar ooit, tijdens de bloeiperiode van het Romeinse Rijk was dit kleine dorpje, op 10 km. afstand van de Adriatische kust, de op vier na belangrijkste stad in Italië tijdens het Romeinse Imperium.

 

Het telt nu een paar duizend zielen maar ooit woonden hier 100.000 mensen afkomstig uit allerlei windstreken rondom de Adriatische zee die hier via de rivierhaven aan land kwamen. De restanten van deze haven zijn nog steeds zichtbaar! Naast mensen werden ook vele producten in- en afgevoerd en maakten van Aquileia een belangrijke handelsstad

 

MILITAIR BOLWERK

Toch was Aquileia niet altijd een drukke handelsstad. Het is in 181 v.C opgericht door de Romeinen als militair bolwerk tegen de invasies van de barbaren uit Noord- en Oost Europa. Maar ook als standplaats voor de Romeinse legioenen die vanuit hier over de Alpen trokken om juist zelf Noord- en Oost Europa te overwinnen.

PRACHTIGE BASILIEK MET 750 M2 AAN MOZAÏEKVLOER

In Aquileia kun je tegenwoordig vele opgravingen zien zoals het forum, resten van de rivierhaven, een begraafplaats en resten van Romeinse Domus (villa’s). Er is zelfs een nagebouwde villa genaamd Domus Tito Macro. De grootste trekpleister is  de fantastisch mooie Basiliek gebouwd in de elfde eeuw bovenop de fundamenten van de eerste Vroeg Christelijke Kerk in Noord Italië! De 750 m2 grote mozaïekvloer van deze voor het Christendom zeer belangrijke kerk is vrijwel geheel intact gebleven en kan zich rekenen tot de grootste in Europa.

KONING ATTILA

Attila, de koning van de Hunnen heeft in 452 n.C de stad lange tijd belegerd en uiteindelijk compleet verbrand en verwoest. Vele inwoners zijn in die moeilijke, gewelddadige tijden gevlucht naar het dichtbij gelegen eiland  Grado. Een bezoek aan Aquileia gaat dan ook het beste gepaard met een bezoek aan het schiereiland Grado. Dat deden de oude Romeinen tenslotte ook al.  Meer weten over Grado? Klik dan op deze link.

 

Aquileia beschikt ook over een zeer interessant Archeologisch Museum die tot de belangrijkste van Italië behoort. Het Nationale Archeologische Museum heeft een rijke collectie aan beelden, mozaïekvloeren, gebruiksvoorwerpen, urnen, geblazen glaswerk, munten en sieraden die allemaal in en rondom Aquileia gevonden zijn.

 

UNESCO WERELDERFGOEDLIJST

De prachtige 750 m2 grote vroeg-christelijke mozaïekvloer van de Basiliek  heeft ervoor gezorgd dat Aquileia alweer sinds 1998 de eerste van de drie Friulaanse steden is die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.

 

Een bezoek aan Friuli Venezia Giulia is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan Aquileia! Aarzel niet contact met me op te nemen als je graag langs al dit moois zou willen worden rondgeleid. Ik weet er nog veel meer over te vertellen!

De highlights van Aquileia:
 • Het Forum
 • De oude rivierhaven
 • De Romeinse weg
 • De Basiliek en doopkapel
 • 750 m2 aan mozaïekvloer in de Basiliek
 • De Domus episcopale 
 • De cryptes van de Basiliek 
 • De Domus van Tito Macro
 • De Romeinse begraafplaats
 • Het Nationale Archeologisch Museum
 • Het Museum van het vroege Christendom (paleocristiano)
 • Militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog
Goed te combineren  met één van de volgende bezienswaardigheden:
Palmanova Outlet

Palmanova Outlet

Palmanova

Palmanova

Grado

Grado

Castello Strassoldo

Castello Strassoldo

Evenement Tempora Aquileia

Het vierde weekend van Juni verandert Aquileia 3 dagen lang in een levensgroot podium.  Gedurende die dagen wordt er een strijd nagebootst genaamd 'Tempora Aquileia'. Figuranten verkleed als  Romeinse soldaten en Kelten bootsen de oorlog na die zich hier in 181 v.C tussen hun heeft afgespeeld. 
Verder kun je speciale Romeinse gerechten eten, marktkraampjes afstruinen en misschien zelfs een paar gladiatoren tegen het lijf lopen!
23-24-25 juni 2023
tempora in aquileia.webp
bottom of page