© 2017 - Explore Friuli 

Elbrich Bos

explorefriulivg@gmail.com

Cod. fisc.: BSO LRC 71B64 Z126V

P.IVA: 02921560302

IBAN IT 16 B 050340 1753 0000 0000 1017

Gids-licentie nr. 222

 • Twitter Clean
 • White Facebook Icon

Op alle op de site aanwezige materialen berust auteursrecht. Niets van deze website mag zonder voorafgaande toestemming voor publicatie in overige media gebruikt worden. Het is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan om informatie afkomstig van deze website te kopiëren of te verspreiden in welke vorm dan ook.

The e-mail address will not be published. Required fields are marked with an *

©

AQUILEIA

Ooit de vierde belangrijkste Romeinse stad. Staat op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege o.a. de Basiliek met 750 m2 aan mozaïekvloer uit de 4e eeuw. 
WAT MOET JE  ZEKER BEKIJKEN IN AQUILEIA?

EEN BELANGRIJKE ROMEINSE STAD

Het is nu moeilijk voor te stellen maar ooit, tijdens de bloeiperiode van het Romeinse Rijk gedurende de eerste 400 jaar na Christus, was dit kleine dorpje vlakbij het schiereiland Grado gelegen aan de Adriatische zee, de op vier na belangrijkste stad in Italië van het Romeinse Imperium.

 

Het telt nu een paar duizend zielen maar ooit woonden hier 100.000 mensen afkomstig uit allerlei windstreken rondom de Adriatische zee. Ze kwamen per boot uit o.a. Afrika, Egypte en Griekenland. Aquileia beschikte namelijk over een hele belangrijke rivierhaven waar goederen (denk daarbij aan olijfolie, wijn, fruit maar ook amber - barnsteen - , marmer en geblazen glas)  in en uit voerden via de rivier Natisse die in verbinding stond met Grado en uiteindelijk via het Middellandse zeegebied hun weg vonden naar de kuststreken van andere landen.

 

MILITAIR BOLWERK

Toch was Aquileia niet altijd een drukke handelsstad. Het is in 181 v.C opgericht door de Romeinen als militair bolwerk tegen de invasies van de barbaren uit Noord- en Oost Europa. Maar ook als standplaats voor de Romeinse legioenen die vanuit hier over de Alpen trokken om juist zelf Noord- en Oost Europa te overwinnen. Vooral in de winter trokken de Romeinen zich hier terug en we weten dat verschillende Keizers zoals Julius Caesar en Augustus hier verbleven.

 

PRACHTIGE BASILIEK MET 750 M2 AAN MOZAÏEKVLOER

In Aquileia kun je tegenwoordig vele opgravingen zien zoals het forum, resten van de rivierhaven met zijn opslagruimtes en aanlegplaatsen, een begraafplaats, resten van villa’s maar vooral een fantastisch mooie Basiliek gebouwd in de elfde eeuw bovenop de fundamenten van de eerste Patriarchale Christelijke Kerk in Noord Italië! De vloer van deze voor het Christendom zeer belangrijke kerk is vrijwel geheel intact gebleven. De 750 m2 grote mozaïekvloer is de grootste in Europa.

 

De meeste gebouwen uit de Romeinse tijd zitten helaas nog onder de grond of zijn door de eeuwen heen verwoest en afgebroken om het bouwmateriaal te hergebruiken. Zo is de klokkentoren van de Basiliek bijvoorbeeld gemaakt van stenen van het vroegere Amfitheater!

 

DE ROL VAN GRADO

Een belangrijke rol in deze verwoesting heeft Attila, de koning van de Hunnen, gepeeld. Hij heeft in 452 n.C de stad lange tijd belegerd en uiteindelijk compleet verbrand en verwoest. Toch was niet alleen Attila maar ook de wrede en moordlustige Goten verantwoordelijk voor het feit dat vele bewoners in die moeilijke, gewelddadige tijden zijn gevlucht naar het dichtbij gelegen eiland Gradus, het tegenwoordige Grado. Een bezoek aan Aquileia gaat dan ook het beste gepaard met een bezoek aan het schiereiland Grado. Dat deden de oude Romeinen tenslotte ook al. De grote schepen die te diep waren om de rivier te bevaren stopten hier om de waren en goederen over te hevelen op kleinere ondiepere boten die vervolgens van en naar Aquileia voerden. Gradus betekent dan ook ‘voetstap’ omdat de zeelui hier als eerste voet aan wal zetten. Meer daarover kun je op de pagina over Grado lezen.

 

Aquileia beschikt ook over een zeer interessant Archeologisch Museum die tot de belangrijkste van Italië behoort. Het Nationale Archeologische Museum heeft een rijke collectie aan beelden, mozaïekvloeren, gebruiksvoorwerpen, urnen, geblazen glaswerk, munten en sieraden die allemaal in en rondom Aquileia gevonden zijn.

 

UNESCO WERELDERFGOEDLIJST

De belangrijke rol in het Christendom van de patriarchale kerk tezamen met al het moois wat er gevonden en opgegraven is en nog steeds wordt, heeft ervoor gezorgd dat Aquileia een plaats kreeg op de Unesco Werelderfgoedlijst.  

 

Een bezoek aan Friuli Venezia Giulia is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan Aquileia! Aarzel niet contact met me op te nemen als je graag door al dit moois zou willen worden rondgeleid. Ik heb er nog veel meer over te vertellen!

De highlights van Aquileia:
 • Het forum
 • De oude rivierhaven
 • De Basiliek en doopkapel
 • 750 m2 aan mozaïekvloer in basiliek
 • De Noord en Zuid Aula v.d. basiliek
 • De crypte van de basiliek 
 • De Romeinse begraafplaats
 • Het Nationale Archeologisch Museum
 • Militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog
Goed te combineren  met één van de volgende bezienswaardigheden:
Evenement: 
Het tweede weekend van Juni verandert Aquileia 3 dagen lang tijdens de nabootsing van de 'Tempora Aquileia' in een levensgroot podium waar de strijd tussen de Romeinse soldaten en de Kelten wordt uitgevochten zoals het zich in 171 v.C hier heeft afgespeeld. 
 • Twitter Basic Black
 • Facebook Basic Black