top of page

RONDLEIDING DOOR GRADO

Grado, de dochter van Aquileia en de moeder van Venetië 
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN GRADO?

HET SCHIEREILAND GRADO

Grado is een schiereiland wat met het vaste land verbonden is door een lange dijk. Het ligt ingeklemd tussen de laguna en de Adriatische zee. Dit vissersdorpje werd in de 19e eeuw een belangrijk badplaats en kuuroord waar vele rijke en met name Oostenrijkse families op vakantie gingen. In het hart van Grado bevinden zich de overblijfselen uit de Romeinse tijd . Grado was toen een belangrijke haven maar ook militaire legerplaats om de hoofdstad Aquileia die 10 km verderop op het vasteland ligt van waren en militaire steun te voorzien.  

Grado kreeg de bijnaam "Isola del sole" - zonne eiland, omdat de stranden nooit in de schaduw liggen en de zon hier bijna altijd schijnt. Tegenwoordig gaan hier allerlei nationaliteiten op vakantie.

 

Grado komt van het Latijnse woord “Gradus” wat “trede” betekent. Hier zetten de de zeelui tijdens na een lange zeereis voor het eerst weer voet aan wal.  De grote zeevaardige boten moesten in Grado  stoppen om daarna hun goederen over te hevelen naar kleinere boten die wel naar de rivierhaven van Aquileia konden varen. 

 

TOEVLUCHTSOORT

De dijk die Grado met het vasteland verbindt bestaat pas sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Daarvoor kon je er alleen per veerboot komen. Deze geïsoleerde positie was vele eeuwen ideaal wanneer de bevolking van Aquileia weer eens moest vluchten voor de aanvallen van verschillende barbaarse volkeren. Zo hebben zelfs de Hunnen onder leiding van hun koning Attila in 452 Aquileia dusdanig verwoest dat de inwoners hun heil zochten op het eiland. 

 

DOCHTER VAN AQUIILEIA EN MOEDER VAN VENETIË

 

Grado werd al gauw te klein en sommige inwoners uit Aquileia en omgeving begonnen op de eilanden in de laguna van Venetië te wonen. Vandaar dat Grado ook wel de dochter van Aquileia en de moeder van Venetië wordt genoemd. Bezoek het pas geopende Museo della Pesca (Het vismuseum) over de geschiedenis van Grado en haar viscultuur!

 

CASTRUM

De historische kern van Grado was ooit een soort van castrum, een fort beschermd door hoge stadsmuren met in het centrum maar liefst drie hele oude kerken uit de 6e-eeuw, waarvan er twee nog steeds bestaan. De Sant’Eufemia Dom is de hoofdkerk, binnen kun je de prachtige originele mozaïeken vloer en preekstoel bewonderen. Naast deze kerk staat het kleinere intiemere Santa Maria delle Grazie kerkje. Van de derde kerk die je op het Piazza Biagio Marin vindt, zijn alleen nog de funderingen te zien. Op dit plein, vernoemd naar de beroemde Gradese schrijver, staat ook het oudste huis van Grado.

 

WIRWAR AAN STEEGJES

Het historische kloppende hart van Grado is een wirwar van kleine steegjes en pleintjes, calli en campi genaamd, net zoals in Venetië, waar de geuren van de vele verse visgerechten je tegemoet komen.  Er is een groot aanbod aan typische kleine karakteristieke restaurantjes. Grado is niet groot en goed te overzien. Je loopt vanuit het oude stadscentrum in een paar minuten naar de moderne brede boulevard waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de Adriatische zee en je met een beetje geluk  zelfs de Sloveense kustlijn kunt zien.

 

DE OOSTENRIJKSE RIVIÈRA

Naast hotels, appartementen en kuuroorden zijn er ook verschillende campings in Grado te vinden. Grado is ideaal voor kleine kinderen die nog niet goed kunnen zwemmen omdat de zee erg lang ondiep is.

Tegenwoordig is Grado met name een toevluchtsoord voor toeristen die hier heerlijk tot rust kunnen komen. Dus waar wacht je op? 

 

De highlights van Grado:
  • De stranden
  • De kuuroorden
  • De laguna
  • De boulevard
  • Vele visrestaurants
  • Het museo della pesca (vismuseum)
  • De Sant'Eufemia kerk
  • De Santa Maria delle Grazie kerk
  • Isola di Barbana met boottocht
Klik op deze link voor meer toeristische  info over Grado 
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Palmanova

Palmanova

Foro van Aquileia

Foro van Aquileia

Basilica van Aquileia

Basilica van Aquileia

Isola di Barbana

Isola di Barbana

Fietsroute langs de kust

Fietsroute langs de kust

De vissersdorpjes in de lagune

De vissersdorpjes in de lagune

Evenement; Perdon di Barbana

Elke eerste zondag van de maand Juli wordt hier de feestelijke boten-processie "Perdon di Barbana" georganiseerd. Een lange vloot aan, met vlaggen en bloemen versierde boten, vaart van Grado naar het eiland Barbana om het beeld van de heilige Maria daarheen te brengen.

 

De traditie duurt al 800 jaar. Op deze wijze wil het vissersdorp elk jaar om vergeving vragen aan la Madonna zodat het vissersdorp en de vissers weer een jaar door haar beschermd worden. 

Perdon de Barbana.JPG

BOOTTOCHT DOOR DE LAGUNA

Vanuit Grado kun je een leuke boottocht maken door de laguna waarbij je de typische vissershutten “casoni”  op de kleine eilandjes kunt bezoeken. Je kunt ook naar het grootste eiland “Isola di Barbana” varen, welke beroemd is om de kerk en klooster welke een Maria Bedevaartsoord geworden zijn. Er is een restaurant en je kunt hier heerlijk een uurtje ontspannen voor je weer terug naar Grado vaart. Voor vertrektijden klik hier. Dit eiland speelt op de eerste zondag van Juli de hoofdrol tijdens het “Perdon di Barbana”, een religieuze processie per boot van de Gradesi naar het eiland Barbana waarbij aan  La Madonna di Barbana om vergeving en bescherming gevraagd wordt voor het aankomende jaar. 

FIETSTOCHT DOOR DE NATUUR EN LANGS CULTUUR

Ook voor uitstapjes met de fiets is er keuze genoeg. Grado ligt vlakbij twee mooie natuurreservaten zoals de Valle Cavanata en la Foce dell’Isonzo. Een geliefde broedplaats voor vele vogels.  Je vindt er wel 270 soorten. Ideaal voor birdwatching

 

De reservaten liggen langs de fietsroute “Tussen de lagune en de zee”, een fietspad van ongeveer 30 kilometer waarbij je door de natuur en direct langs de zee fietst.  Een andere fietsroute is de “Amber weg"van 25 kilometer. Hij leidt naar de romeinse stad Aquileia waar ooit in amber werd gehandeld. Een prachtige route die natuur en cultuur combineert.

casoni a grado.jpeg
Perdon de Barbana.JPG
foce-isonzo.jpeg
bottom of page