top of page
fusine1
grado2
De rivier Tagliamento
Porto Piccolo - Sistiana
Uitzicht over de Alpen
De Basilica van Aquileia
Kustlijn van Triëste
Uitzicht vanaf Kasteel d'Arcano

KOM OP VAKANTIE IN FRIULI IN NOORDOOST ITALIË

EN ONTDEK DE REGIO FRIULI VENEZIA GIULIA MET

DE GIDS ELBRICH BOS

Hoe is de regio-naam Friuli Venezia Giulia ontstaan?
De herkomst van deze lange naam heeft alles te maken met zijn ligging. 
De regio werd ooit 'de poort naar Europa' genoemd. Vele volkeren uit het Oosten maar ook uit het Noorden vielen hier Italië binnen. 
Friuli Venezia Giulia ligt geklemd tussen de Adriatische zee in het zuiden, de Alpen op de grens met Oostenrijk in het noorden en Slovenië in het oosten.
In het westen grenst het aan de wat bekendere regio Veneto waar Venetië de hoofdstad van is...
Gaat er al een belletje rinkelen? De machtige Republiek van Venetië (la Serenissima) heeft 
tijdens zijn hoogtijdagen besloten zijn noordelijke buren in beslag te nemen en  ruim 350 jaar
lang regeerde zij over het huidige Friuli. Er was niemand minder dan Keizer Napoleon voor
nodig om daar een einde aan te maken. Friuli komt van de verbastering van de Latijnse naam
Forum Julii, ooit de naam van de mooie stad Cividale die werd gesticht door de bekende
Romeinse Keizer Julius Caesar,
Forum Jullii betekent in het Latijn letterlijk 'markt', 'plein' van Julius (de Keizer dus).
Het was Karel de Grote die besloot Friuli te gebruiken voor de hele regio en de naam
'Civitas Austriae' aan de stad Cividale gaf. 
 
Hoe zit het dan met het Venezia Giulia deel van de naam van deze regio? Nou Venezia heb
ik dus eerder al uitgelegd , die belangrijke heerschappij van Venetië over deze regio
heeft hiermee te maken. Blijft alleen nog Giulia over. Deze naam is gekozen om de Alpen
die in het noorden aan de regio grenzen te eren want dat zijn namelijk de Julische Alpen
oftewel in het Italiaans 'Alpi Giulie'. 

De geschiedenis van Friuli én Venezia Giulia 

We zijn er nog niet.... ook de geschiedenis van Friuli en Venezia Giulia heeft totaal niet gelijk met elkaar opgelopen. Friuli (met als hoofdstad Udine) behoorde zoals ik al eerder zei van 1420 tot 1797 toe aan de Venetiaanse Republiek. Venezia Giulia daarentegen (met als hoofdstad Triëst - ook wel Trieste genoemd) behoorde van 1382 tot aan 1918 toe aan het Oostenrijkse - (en later Oostenrijks-Hongaarse) Rijk. De Oostenrijkse en Slavische invloeden zijn hier nog steeds goed zichtbaar en hoorbaar. Aan de architectuur , tradities maar ook aan de lokale gerechten en dialecten merk je dat de geschiedenis van dit deel van de regio weinig tot niks te maken heeft met het overige en bekendere Italië.
Deze regio is een van de 5 regio's in Italië met een eigen autonome regering. Er worden maar liefst 4 talen gesproken: het Italiaans, het Duits, het Sloveens en het Friulaans (pas op het  is geen  dialect maar een officiële taal net zoals het Fries in Nederland).  De regio is verdeeld in 4 provincies die ik hieronder individueel bespreek.
Wat heeft Friuli Venezia Giulia te bieden?
Friuli Venezia Giulia is een hele goede alternatieve vakantiebestemming in Italië. Het is niet al te ver rijden (1200 km vanaf Nederland) of je kunt vliegen op het vliegveld 'Ronchi dei Legionari' dichtbij de hoofdstad Triëst of vliegveld San Marco in Venetië en het vliegveld van Treviso beiden ongeveer 120 km. verderop. Wil je je vakantie wellicht combineren met een verblijf in Oostenrijk, Slovenië of misschien zelfs in Kroatië? Of zoek je een veelzijdige rustige landelijke bestemming in combinatie met een bezoek aan Venetië? Dan zit je hier goed en... klein detail, het is hier ook nog eens ontzettend mooi!
Je kunt op deze site informatie vinden over de culturele steden verdeeld per provincie maar voor een compleet vakantieaanbod is cultuur is niet genoeg. Ik geef dan ook aandacht aan de prachtige natuur: de parken en reservaten, de meren , de bergen en de grotten. Ik vertel over de vele kastelen en geef leuke 'doe tips'. Voor de fietsers en wandelaars  onder jullie is hier ook het een en ander te vinden, zo kun je alles lezen over de Alpe Adria Cycle- of wandel Trail. Wie een spirituele wandeling wil maken komt hier ook aan zijn trekken met de 'cammino celeste'. Natuurlijk wil je tijdens je vakantie ook lekker eten en drinken. Ook daar praat ik over.  Je kunt video's kijken die gemaakt zijn met een drone in het hoofdstuk 'Promo Video FVG'  waar je al vliegende over de regio een goede indruk krijgt van deze prachtig streek.
Er worden in Friuli Venezia Giulia maar liefst 4 talen gesproken: het Italiaans, het Duits, het Sloveens en het Friulaans (pas op het  is geen  dialect maar een officiële taal net zoals het Fries in Nederland).  De regio is verdeeld in
4 provincies, ieder met zijn eigen cultuur, natuur, mooie steden en plaatselijke gerechten. Hieronder bespreek ik ze individueel.

Heb je een Nederlandstalige gids nodig?

Neem gauw zelf een kijkje om het met eigen ogen te kunnen zien. Voordat ik het zou vergeten... wil je de mooie steden, musea of monumenten graag bezoeken met extra uitleg van een Nederlandse gids die de regio als haar broekzak kent en je alle in's en out's kan vertellen? Boek me dan als gids en ik zal je graag meer vertellen over wat hier allemaal te ontdekken valt. 
 
Veel lees- en kijkplezier en hopelijk arrivederci!
Elbrich Bos
Hier ligt Friuli Venezia Giulia
Op vakantie in Friuli
Op vakantie in Friuli
DE PROVINCIE UDINE

WAT TE BEZOEKEN?

DE PROVINCIE PORDENONE

WAT TE BEZOEKEN?

Op vakantie in Friuli
Ontdek Triëste
DE PROVINCIE GORIZIA

WAT TE BEZOEKEN?

DE PROVINCIE TRIËST

WAT TE BEZOEKEN?

Op vakantie in Friuli
Ontdek de wijnen en gerechten in Friuli
SPORTIEF IN FRIULI VENEZIA GIULIA

WANDELEN, FIETSEN

OF SKIËN

CULINAIR , DE MAAG WIL OOK WAT!

PROBEER DE WIJNEN EN PLAATSELIJKE GERECHTEN

Kastelen in Friuli Venezia Giulia
BEZOEK EEN VAN DE  KASTELEN

AAN KEUZE GEEN GEBREK

Op vakantie in Friuli
RELAX IN DE PRACHTIGE NATUUR

VOOR IEDER WAT WILS

Op vakantie in Friuli

Grotten

niet alleen boven de
grond is FVG mooi

Friuli Venezia Giulia is niet alleen boven de grond mooi en interessant maar ook onder! Er zijn vele grotten,van klein naar groot. Vooral in de omgeving van Triëst, hier is het landschap gemaakt van karstgesteente (rijk aan kalksteen) ook wel 'il carso' genoemd. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk water doorlaat en grotten ontstaan. De beroemdste grot is de reuzen grot, "la Grotte Gigante" in Sgonico,

dichtbij Triêst. De grote zaal is zo gigantisch groot dat men wel grapt dat de koepel van de Sint Pieterskerk van Rome erin past. Hij staat zelfs in het 'Guinness book of records'. Klik voor meer info op de link naar de site van de grot.

Op vakantie in Friuli

San Daniele

beroemd om zijn rauwe ham maar niet alleen....

20 kilometer ten westen van Udine, gelegen op de top van één van de heuvels die een "amfitheater" vormen rondom Udine, ligt op 250 meter hoogte het dorpje San Daniele. Het dorpje is beroemd om zijn rauwe ham 'prosciutto crudo' die hier al eeuwen op een speciale manier bereid wordt dankzij het micro-klimaat. Toch is het dorpje ook zeker een bezoek waard om andere redenen. Wat dacht je van het prachtige uitzicht of het kleine kerkje "Sant'Antonio Abate" met daarin  zulke mooie 16e eeuwse fresco's dat die wel de Sixtijnse kapel van Friuli wordt genoemd. Of een bezoek aan de oudste openbare bibliotheek

"la Guarneriana" in de regio met boeken uit de 15e eeuw. Voor meer info, klik op deze link.

Op vakantie in Friuli

De Alpen

mountainbiken, 

wandelen en skiën

In het noorden van Friuli Venezia Giulia vind je de Alpen en zelfs een deel van de Dolomieten. Ze worden verdeeld in Alpi Giulie (noordoosten) en Alpi Carniche(noorden)en Dolomiti Friulane (noord westen). Het is mooi wandelen of mountainbiken hier gedurende alle jaargetijde maar vooral in de herfst met al zijn spectaculaire kleurschakeringen. In deze bergen vind je twee beschermde natuurparken, rijk aan wandel- en fietsroutes. In de winter kun je skiën in één van de vele skigebieden die de regio rijk is en niks onder doen voor hun Oostenrijkse concurrenten. Meer daarover kun je lezen in het hoofdstuk 'skiën' op deze site. Wil je meer informatie over de natuurparken klik dan op de link hieronder.

bottom of page