top of page

RONDLEIDING DOOR GEMONA & VENZONE

Twee middeleeuwse stadjes beiden herrezen na de aardbevingen van 1976
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN GEMONA & VENZONE?

MIDDELEEUWSE HANDELSSTEDEN

 

Deze twee middeleeuwse dorpjes zijn door de eeuwen heen eigenlijk altijd met elkaar verbonden geweest. In de middeleeuwen vanwege hun belangrijke rol bij het bieden van onderdak aan de bedevaartgangers die op weg naar de heilige stad Rome. Het waren daarnaast ook kleine handelssteden waar de handelaren verplicht werden tol te betalen gedurende hun reis naar het Noorden of Zuiden.

 

DE MIDDELEEUWSE SNELWEG

De plaatsen liggen niet ver van de Tagliamento rivier wat eigenlijk de ‘middeleeuwse snelweg’ van deze regio was. De  kooplui en bedevaartgangers liepen langs de oevers van de rivier en moesten tol betalen om de brug te mogen oversteken en in de stadjes te overnachten. Hun rol werd minder belangrijk toen de stad Udine in de 13e eeuw het recht kreeg om een wekelijkse markt te houden. Al gauw besloot de kooplui iets verder door te lopen naar de meer centraal gelegen grotere stad Udine die daardoor al snel in omvang groeide.

 

DE AARDBEVING VAN 1976

In meer recentere tijden heeft de aardbeving van 1976 deze dorpjes voor altijd op de kaart weten te zetten. Vele Italianen wisten voorheen niet precies waar Friuli Venezia Giulia lag, laat staan dat ze van deze twee dorpjes gehoord hadden. De aardbeving van 6 Mei 1976 veranderde alles. Door deze aardbeving met een magnitude van 6.5 op de schaal van Richter. zakten In 1 minuut tijd bijna alle eeuwenoude gebouwen en huizen in elkaar. Bijna 1000 doden en vele gewonden en daklozen waren het gevolg. 

 

HET 'FRIULI MODEL'

De Friulanen zouden de Friulanen niet zijn als ze niet met verzamelde krachten en goede moed de handen uit de mouwen staken. Al gauw ontstond het ‘Friuli’ Model' waarbij gekozen werd om eerst de fabrieken te herbouwen, daarna de huizen en pas als laatste de kerken en monumenten. Dit om te voorkomen dat de bevolking ging verhuizen en het gebied leeg zou lopen.

Zo geschiedde het. De historische gebouwen werden tijdens de herbouw waar mogelijk steen voor steen uit elkaar gehaald, genummerd, en weer op dezelfde plek terug gemetseld. Het resultaat is verbluffend.

 

PRACHTIG HERBOUWD

Als je nu door deze stadjes loopt zou je niet zeggen dat alles ooit als een zandkasteel in elkaar was gestort.

Gemona en Venzone zijn een bezoek meer dan waard. Beiden zijn in één dag goed te doen. Vooral Venzone geeft je het idee als een acteur op de set van een middeleeuwse film rond te lopen. Hier bevindt zich ook het Tiere Motus museum wat aardbeving in de Friulaanse taal betekent. Je kunt hier aan de hand van video’s en foto’s zien hoe Venzone herrezen is na dit fatale jaar.

 

DE MUMMIES VAN VENZONE

Als je dan toch in Venzone bent loop dan even naar de overkant van de Dom naar het ronde kapelletje. Hier kun je namelijk de mummies van Venzone bekijken! De mummies van enkele middeleeuwse inwoners hebben zich gevormd dankzij een parasitaire schimmel die in de bodem van de begraafplaats zat.  Deze schimmel slaagt erin het lichaam in een jaar tijd geheel uit te drogen en van de huid perkament te maken. Voor de entree heb je een muntje nodig dat je voor € 2,- kunt kopen bij de cafés, winkeltjes of Info Point. 

FIETSROUTE ALPE ADRIA RADWEG

Venzone en Gemona liggen ook op de Alpe Adria fietsroute welke in 2015 uitverkozen is tot het mooiste fietspad van Europa! Hij begint in Oostenrijk in Salzburg en via Tarvisio fiets je vanaf de Alpen dwars door de regio waarbij je door prachtige natuurgebieden en langs interessante historische steden komt. Het pad eindigt in de badplaats Grado wat een schiereiland is. Voor meer info kijk op de pagina ‘Sportief’ onder fietsen. 

BLOG OVER VENZONE

Ik schreef voor Ciao Tutti ook een blog over Venzone die je hier kunt lezen. Je kunt me uiteraard ook boeken voor een rondleiding waarbij ik je nog veel meer over Venzone en Gemona kan vertellen! 

 
Venzone
Gemona
De highlights van Gemona & Venzone:
Gemona: 
  • De Dom
  • Het Museum Palazzo Elti
  • Het Museum  della Pieve e Tesoro del Duomo
  • Oude centrum 
  
Venzone: 
  • De Dom
  • Het Museum Tiere Motus
  • Oude centrum
  • De mummies 
  • De lavendel winkeltjes
  • Het pompoenen feest in Oktober
Goed te combineren met één van de volgende bezienswaardigheden:
Het Fusine Meer

Het Fusine Meer

Tarvisio

Tarvisio

Tarvisio

Tarvisio

Meer Cavazzo

Meer Cavazzo

Huis van de vlinders in Bordano

Huis van de vlinders in Bordano

Vlinders uit Casa delle Farfalle

Vlinders uit Casa delle Farfalle

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

San Daniele

Udine

Udine

Udine

Udine

 
Evenement: Festa della zucca

In het derde weekend van Oktober vindt het pompoenfeest  'La Festa della Zucca' plaats en verandert Venzone in een echt middeleeuws stadje met in de hoofdrol de pompoenen. De bewoners verkleden zich met middeleeuwse kleding, alle moderne verkeersborden worden bekleed met jutte . Er zijn ridderspelen, middeleeuwse straatconcerten en straatartiesten te zien. Natuurlijk  kun je overal etenswaren kopen gemaakt van pompoenen van brood tot taart tot gnocchi. Heerlijk!
bottom of page