top of page

RONDLEIDING DOOR TRIËST / TRIESTE

De havenstad en tevens hoofdstad beroemd om zijn koffie, kultuur, kunst en niet te vergeten zijn Oostenrijkse verleden. 
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN TRIËST?
 

 

KLEINE WENEN AAN ZEE

 

Ik schreef het al eerder, Triëst (Trieste op zijn Italiaans) wordt ook wel het ‘kleine Wenen aan Zee’ genoemd. Je ziet hier goed de invloeden van de Weense Neoklassieke bouwstijl die in Oostenrijk in de 18e eeuw zo geliefd was. Dit komt omdat Triëst van eind 14e eeuw tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het Habsburgse Rijk behoorde. Tot op heden is deze grensstad een Mitteleuropa stad met Oostenrijkse maar ook Slavische invloeden die terug komen in de taal, architectuur, tradities en plaatselijke keuken.

Pas in de 18e eeuw begon de stad een echt belangrijke rol te spelen. In deze eeuw verloor Venetië steeds meer aan macht zowel op zee als op het land en besloot de toenmalige Habsburgse keizer, Karel VI, zijn kans te grijpen door in 1719 in Triëst een vrijhaven, porto franco, op te richten. Zo werd het financieel wel heel aantrekkelijk om je in Triëst te vestigen. In razendsnel tempo begon te stad te groeien.

 

BELANGRIJKE HAVENSTAD

 

Al gauw mocht Triëst zich de titel van de belangrijkste havenstad van het Oostenrijkse-Hongaarse imperium toe-eigenen. Het was de op één na grootse havenstad van Zuid-Europa (op Marseille na) en groeide in 200 jaar tijd uit van een vissersdorp van zevenduizend inwoners tot een belangrijke internationale havenstad met wel tweehonderdduizend inwoners. Mensen afkomstig uit alle windstreken kwamen hier wonen. Al deze mensen kregen van de opvolgster van Keizer Karel VI, zijn dochter Keizerin Maria Theresia, godsdienstvrijheid wat de reden is dat Trieste zo'n rijke schakering aan kerken heeft, Vele geloven zijn hier vertegenwoordigd, er is een Synagoge, een Servische Orthodoxe Kerk, een Grieks Orthodoxe Kerk een Lutherse kerk en uiteraard ook Katholieke kerken. 

 

 

KOFFIE, LITERATUUR, GRAND CAFÉS EN EATALY

 

Triëst is niet alleen rijk aan kerken maar ook aan elegante cafés waar je in alle soorten en maten van een heerlijke Italiaanse koffie kunt genieten. Koffie is namelijk het belangrijkste importproduct van deze havenstad en het is niet voor niks dat het wereldberoemde koffiemerk illy hier vandaan komt. Daarnaast wordt Triëst ook wel de literaire stad genoemd dankzij beroemde schrijvers als James Joyce, Umberto Saba en Italo Svevo, die hier begin 20e eeuw woonden en werkten en maar graag in de Grand Cafés elkaar ontmoetten om al koffiedrinkend over hun laatste boeken te filosoferen en discussiëren.

In de beroemde internationale keten Eataly  met uitzicht over de baai, is een grote assortiment aan Italiaanse restaurants en delicatessen winkels aanwezig. Je vindt hem langs de 'Riva Gulli' in een gemoderniseerd opslaghuis. 

 

ROMEINSE RUÏNES

 

Triëst is echter niet alleen beroemd om haar Habsburgse verleden, schrijvers en koffiecultuur. De oorsprong van Triëst dateert van ongeveer 150 jaar voor Christus, toen de Romeinen een kleine handelsvestiging bovenop een heuvel stichtten die ze Tergeste noemden wat ‘marktstad’ betekent. Er werden vooral olijfolie, wijn, kalksteen en zeezout verhandeld. Er zijn nog steeds een aantal ruïnes uit deze tijd zoals het Romeinse theater, restanten van het Forum en de Romeinse toegangspoort Arco Riccardo.

Bovenop de naar de beschermheilige vernoemde Sant Giusto heuvel, staat het 15e eeuwse fort met binnen een museum over de Romeinse geschiedenis en antieke wapens. Naast het kasteel staat de 14e eeuwse Sant Giusto Kathedraal welke een samensmelting is van twee nog oudere kerken. Binnen zijn mooie fresco’s en met mozaïek ingelegde wanden en plafonds te bewonderen.

TIP, PAK DE BUS NAAR OPICINA

 

Leuk voor jong en oud is met de bus nr. 4 naar het hoger gelegen dorpje Opicina te rijden. Iedere 30 minuten vertrekt hij van de bushalte in Piazza Oberdan. Het retourkaartje koop je bij de krantenkiosk op dit plein.  Al rijdend naar boven, de steile heuvel op, heb je een prachtig uitzicht over de stad en baai.  Eenmaal boven aangekomen stap je bij de halte van de Obelisk uit en kun je een mooie wandeling maken van max. 5 km over het natuurpad 'La Napoleonica' waar ooit de troepen van Napoleon marcheerden.

OP STAP MET MIJ ALS GIDS

 

Al met al is Triëst dus een stad met vele gezichten. Het ene moment loop je langs de Romeinse ruïnes en het andere moment ben je omringd door prachtige neoklassieke palazzi. Het indrukwekkende Piazza Unità d'Italia - ‘het grootste plein direct aan zee van Europa - is het perfecte startpunt voor je bezoek aan deze kosmopolitische havenstad.  

Heb je zin gekregen om Trieste te bezoeken met mij dan kun je me uiteraard boeken voor een gedetailleerde rondleiding. Aarzel niet contact met me op te nemen.

De highlights van Triëst:
 • Piazza Unità d'Italia
 • Canal Grande
 • Katholieke en Orthodoxe kerken 
 • De San Giusto heuvel met daarop de kathedraal, het kasteel en het Romeinse Forum
 • De Romeinse Arco Riccardo
 • Het Romeinse theater
 • De Grand Cafés
 • De literaire route
 • Het Revoltella museum 
 • Een uitstapje met de bus naar het hoger gelegen Opicina
 •  Eataly
 • Het concentratiekamp Risiera di San Sabba
 • De città vecchia ' oude stadsgedeelte'
 • Oude porto franco met Museo del Loyd en Museo del Mare
 • De joodse ghetto 
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Muggia

Muggia

Muggia

Muggia

Castello di Duino

Castello di Duino

Sentiero Rilke

Sentiero Rilke

Sentiero Rilke

Sentiero Rilke

Porto Piccolo in Sistiana

Porto Piccolo in Sistiana

Strand in Sistiana

Strand in Sistiana

Castello Miramare

Castello Miramare

De Reuzen Grot in Sgonico

De Reuzen Grot in Sgonico

Natuurreservaat Val Rosandra

Natuurreservaat Val Rosandra

Natuurreservaat Val Rosandra

Natuurreservaat Val Rosandra

Evenement:

Iedere tweede zondag van Oktober vindt de Barcolana plaats. Dit is een historische internationale zeilwedstrijd waar kleine en grote zeilboten aan deel mogen nemen. In 2018 werd het record bereikt met meer dan tweeduizend deelnemers! Het parcours is 28 km.  lang en begint in Barcola, gelegen tussen Trieste en  Castello Miramare, om in de haven van Triëst te eindigen.
CITY WALK DOOR TRIËST

Ga je liever alleen op ontdekkingstocht uit, dan kun je mijn digitale city walk door Triëst, die ik schreef voor ciaotutti.nl, voor € 4,99 downloaden door op de afbeelding hieronder te klikken. 
City walk door Trieste
bottom of page