top of page

RONDLEIDING DOOR TRIËST / TRIESTE

De havenstad en tevens hoofdstad beroemd om zijn koffie, kultuur, kunst en niet te vergeten zijn Oostenrijkse verleden. 
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN TRIËST?
 

 

WENEN AAN ZEE

 

Ik schreef het al eerder, Triëst wordt ook wel het ‘Wenen aan Zee’ genoemd. Je ziet hier goed de invloeden van de Weense Neoklassieke bouwstijl die in Oostenrijk in de 18e eeuw zo geliefd was. Dit komt omdat Triëst van eind 14e eeuw tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het Habsburgse Rijk behoorde.

Pas in de 18e eeuw begon de stad een echt belangrijke rol te spelen. In deze eeuw verloor Venetië steeds meer aan macht zowel op zee als op het land en besloot de toenmalige Habsburgse keizer, Karel VI, zijn kans te grijpen door in 1719 in Triëst een vrijhaven, porto franco, op te richten. Dit betekende dat men geen belasting hoefde te betalen over de geïmporteerde goederen. Zo werd het financieel wel heel aantrekkelijk om je in Triëst te vestigen. In razendsnel tempo begon te stad te groeien.

 

BELANGRIJKE HAVENSTAD

 

Al gauw mocht Triëst zich de titel van de belangrijkste havenstad van het Oostenrijkse-Hongaarse imperium toe-eigenen. Het was de op één na grootse havenstad van Zuid-Europa (op Marseille na) en groeide in 200 jaar tijd uit van een vissersdorp van zevenduizend inwoners tot een belangrijke internationale havenstad met wel honderdtachtigduizend inwoners. Mensen die afkomstig waren uit met name het huidige Slovenië en Kroatië, maar ook uit Griekenland en Egypte en niet te vergeten uit Noord-Europa kwamen hier wonen. Al deze mensen kregen van de opvolgster van Keizer Karel VI, zijn dochter Keizerin Maria Theresia, godsdienstvrijheid wat de reden is dat de stad zo rijk is aan veel verschillende soorten kerken die verschillende geloven vertegenwoordigen waaronder o.a. een Synagoge, een Servische Orthodoxe Kerk en Grieks Orthodoxe Kerk.

 

 

KOFFIE, LITERATUUR, GRAND CAFÉS EN EATALY

 

Triëst is niet alleen rijk aan kerken maar ook aan elegante cafés waar je op allerlei manieren van een echte Italiaanse koffie kunt genieten. Koffie is namelijk het belangrijkste importproduct van deze havenstad en het is niet voor niks dat het wereldberoemde koffiemerk illy hier vandaan komt. Daarnaast wordt Triëst ook wel de literaire stad genoemd dankzij beroemde schrijvers als James Joyce, Umberto Saba en Italo Svevo, die hier begin 20e eeuw woonden en werkten en maar graag van de Grand Cafés gebruik maakten om daar al koffiedrinkend over hun laatste boeken te filosoferen en discussiëren.

Sinds kort heeft de beroemde keten Eataly hier zijn deuren geopend. Deze internationale keten is niet alleen een groot Italiaans restaurant maar verkoopt ook allerlei Italiaanse Delicatessen, wijnen, olijfolies enz.  Je vindt hem langs de 'Riva' in een oud opslagmagazijn welke tot supermodern restaurant is omgebouwd.Al etende heb je een prachtig uitzicht over de baai. 

 

ROMEINSE RUÏNES

 

Triëst is echter niet alleen beroemd om haar Habsburgse verleden, schrijvers en koffiecultuur. De oorsprong van Triëst dateert van ongeveer 100 jaar voor Christus, toen de Romeinen een kleine handelsvestiging bovenop een heuvel stichtten die ze Tergeste noemden wat ‘marktstad’ betekent. Er werden vooral olijfolie en zeezout verhandeld. Vooral tegen de heuvel op en bovenop de top vind je nog opgravingen en ruïnes uit deze tijd zoals het Romeinse theater, het Forum en de Romeinse Arco Riccardo.

Bovenop de heuvel, genoemd naar de stadsheilige San Giusto, bevindt zich ook het prachtige 15e eeuwse Kasteel met binnen een museum waar je de opgegraven objecten uit de Romeinse periode kunt zien. Naast het kasteel staat de Basiliek welke een samensmelting is van twee eerdere kerken die er stonden. Binnen zijn mooie fresco’s en met mozaïek ingelegde wanden en plafonds te bewonderen.

 

TIP, PAK DE BUS NAAR OPICINA

 

Leuk voor jong en oud is met de bus nr. 4 naar het hoger gelegen dorpje Opicina te rijden. Iedere 30 minuten vertrekt hij van de bushalte in Piazza Oberdan. Het retourkaartje koop je bij de krantenkiosk op dit plein.  Al rijdend naar boven, de steile heuvel op, heb je een prachtig uitzicht over de stad en baai.  Eenmaal boven aangekomen stap je bij de halte van de Obelisk uit en kun je een mooie wandeling maken van max. 5 km over het natuurpad 'La Napoleonica' waar ooit de troepen van Napoleon marcheerden.

CITY WALK DOOR TRIËST

 

Al met al is Triëst dus een stad met vele gezichten, waar je het ene moment langs Romeinse ruïnes loopt en het andere moment omringd wordt door prachtige palazzi en elegante gebouwen in Neoklassieke stijl die je vooral kunt vinden op ‘het grootste plein aan zee van Europa; piazza Unità d’Italia. Een perfect startpunt voor je bezoek aan deze veelzijdige havenstad.  

Mocht je me willen boeken voor een gedetailleerde rondleiding door deze hoofdstad aarzel dan niet contact met me op te nemen.

 

Ga je liever alleen op ontdekkingstocht uit, dan kun je mijn digitale city walk door Triëst, die ik schreef voor ciaotutti.nl, voor € 4,99 downloaden door op de afbeelding hieronder te klikken. 

De highlights van Triëst:
 • Piazza Unità d'Italia
 • Canal Grande
 • Katholieke en Orthodoxe kerken 
 • De heuvel San Giusto met daarop de kathedraal, het kasteel en het Romeinse Forum
 • De Romeinse Arco Riccardo
 • De Grand Cafés
 • De literaire route
 • Het museum Revoltella
 • Een uitstapje met de bus naar het hoger gelegen Opicina
 • Het pas geopende restaurant annex delicatessenzaak Eataly, de beroemde internationale keten 
 • Het concentratiekamp Risiera di San Sabba
 • De città vecchia ' oude stadsgedeelte'
 • Romeinse theater
 • De joodse getto 
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Muggia

Muggia

Muggia

Muggia

Castello di Duino

Castello di Duino

Sentiero Rilke

Sentiero Rilke

Sentiero Rilke

Sentiero Rilke

Porto Piccolo in Sistiana

Porto Piccolo in Sistiana

Strand in Sistiana

Strand in Sistiana

Castello Miramare

Castello Miramare

De Reuzen Grot in Sgonico

De Reuzen Grot in Sgonico

Natuurreservaat Val Rosandra

Natuurreservaat Val Rosandra

Natuurreservaat Val Rosandra

Natuurreservaat Val Rosandra

Evenement:
Iedere tweede zondag in Oktober vindt de Barcolana plaats. Dit is een historische internationale zeilwedstrijd waar kleine en grote zeilboten aan deel mogen nemen. In 2018 werd het record bereikt met meer dan tweeduizend deelnemers! Het parcours is 28 km.  lang en begint niet ver van Castello di Miramare, om in de haven van Triëst te eindigen.
 • tjilpen
 • Facebook Social Icon
 • Instagram
City walk door Trieste
bottom of page