top of page

RONDLEIDING DOOR MUGGIA

Het laatste havenstadje aan de kust voordat je Slovenië inrijdt
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN MUGGIA?
DE KLEINE ZUS VAN VENETIË 

Muggia is het laatste havenstadje in Noordoost Italië. Als je nog even doorrijdt dan ben je in Slovenië. Als je door het stadje slentert dan denk je eerder echter dat je door Venetië wandelt. Hoe komt dat? Nou omdat in 1420 de Republiek van Venetië besloot dit stadje in beslag te nemen. Ze hadden Friuli al ingenomen maar konden door de machtige positie van de Oostenrijkse graven en het Habsburgse Huis geen grip krijgen op het tegenwoordige ‘Venezia Giulia’ deel van de regio waar steden als Triëst en het graafschap van Gorizia deel van uitmaakten. Muggia werd door zijn positie aan zee erg geteisterd door piraten en zijn buurtstad Triëst die van zijn haven en zoutpannen gebruik wilde maken. Daarom besloot Muggia zich over te geven aan Venetië in ruil voor bescherming.

 

BEZOEK DE RESTEN VAN DE 'CASTELLIERE'

Het stadje is gebouwd aan de voet van de heuvel waar je de resten kunt zien van wat ooit een ‘castelliere’ was, een soort van fort met muren eromheen waar eens de eerste inwoners woonden. De inwoners hebben eeuwenlang geleefd van de visvangst en landbouw en de handel daarin via de zee.

In het hoger gelegen deel van de stad kun je het oude in Romeinse stijl gebouwde kerkje bezoeken uit de  14e eeuw. Binnen kun je nog enkele restanten zien van het voorafgaande kerkje die op dezelfde plek stond.

 

MAAK EEN BOOTTOCHT NAAR TRIËST OF SLOVENIË 

Het stadje is een wirwar van steegjes met in het centrum een mooi plein waar de Dom en het gemeentehuis aan liggen. Het heeft ook een kasteel en een levendige haven waar je met een leuke boottocht de oversteek kunt maken naar Triëst of het nabije Slovenië.  

 

Carnevale di Muggia.jpg
Carneval van Muggia
De highlights van Muggia:
  • de castelliere
  • het 14e eeuwse kerkje Maria Assunta
  • het kasteel
  • het plein met de Dom
  • de haven
  • maak een boottocht
  • tijdens carnaval zijn optochten
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Val Rosandra

Val Rosandra

Val Rosandra

Val Rosandra

Castello Miramare

Castello Miramare

Triëst

Triëst

Triëst

Triëst

Evenement: Het carneval van Muggia
Muggia zou niet op haar grote zus Venetië lijken als het Carneval niet uitbundig werd gevierd. Mocht je her tijdens de Carnevalsperiode zijn dan kun je genieten van kleurrijke optochten waarbij iedere wijk zijn best doet het mooiste voor de dag te komen. 
Carnevale di Muggia.jpg
bottom of page