top of page

RONDLEIDING DOOR MUGGIA

Het laatste havenstadje aan de kust voordat je Slovenië inrijdt
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN MUGGIA?
DE KLEINE ZUS VAN VENETIË 

Muggia is het laatste havenstadje in Noordoost Italië. Als je nog even doorrijdt dan ben je in Slovenië. Al slenterend door de smalle straatjes lijkt het bijna alsof je door de steegjes - calli - van Venetië wandelt. In 1420 heeft de Republiek van Venetië besloten dit stadje onder de vleugel van de San Marco Leeuw te nemen! Muggia werd door zijn positie aan zee erg geteisterd door piraten en de stad Triëst aan de andere kant van de baai, probeerde meerdere malen haar haven en de zoutpannen te veroveren. Daarom besloot Muggia zich over te geven aan Venetië in ruil voor bescherming.

 

RESTANTEN VAN EEN 'CASTELLIERE'

Het stadje is gebouwd aan de voet van de heuvel waarop je de restanten kunt zien van wat ooit een ‘castelliere’ was. Denk daarbij aan een klein fort met muren eromheen waar eens de eerste inwoners woonden. De inwoners hebben eeuwenlang geleefd van visvangst, landbouw, zeezout productie  en handelden daarin over de zee.

Bovenop de heuvel kun je het in de Romaanse stijl gebouwde 14e eeuwse kerkje bezoeken. Binnen zie je de restanten van een nog oudere kerk en mooie middeleeuwse fresco's. 

 

MET DE BOOT NAAR TRIËST OF SLOVENIË 

Zoals ik al zei is het stadje een wirwar van steegjes met in het centrum een mooi plein waar de Dom en het gemeentehuis aan liggen. Het heeft ook een kasteel en een kleine levendige haven waar je met een leuke boottocht de oversteek kunt maken naar Triëst of het nabije Slovenië.  

BEETHOVEN IN MUGGIA

Wie had ooit gedacht naar Muggia te moeten gaan om één van de grootste collecties aan Beethoven objecten te kunnen aanschouwen. De familie Carrino is zo door Beethoven bevlogen dat ze door de jaren heen één van de grootste collecties met maar liefst 11.000 objecten aan beeldjes, prenten, affiches, schilderijen en prullerijen met de afbeeldingen van Beethoven. verzameld hebben. Voor de liefhebbers klik op deze link om meer te weten. 

Carnevale di Muggia.jpg
De highlights van Muggia:
  • De castelliere op de heuvel
  • Het 14e eeuwse Maria Assunta kerkje
  • Het kasteel
  • Het Beethoven museum
  • Het plein met de Dom
  • De haven
  • Maak een boottocht
  • De carnavalsoptochten
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Val Rosandra

Val Rosandra

Val Rosandra

Val Rosandra

Castello Miramare

Castello Miramare

Triëst

Triëst

Triëst

Triëst

Evenement:
Het carnaval van Muggia


Muggia zou niet op haar grote zus Venetië lijken als het Carneval niet uitbundig werd gevierd. Mocht je her tijdens de Carnevalsperiode zijn dan kun je genieten van kleurrijke optochten waarbij iedere wijk zijn best doet het mooiste voor de dag te komen. 
Carnevale di Muggia.jpg
Het Carnaval van Muggia
bottom of page