top of page

RONDLEIDING DOOR GORIZIA, EUROPESE CULTURELE HOOFDSTAD IN 2025

Gorizia, de stad van de vijf bijnamen en meer
WAT VALT ER TE ZIEN IN  GORIZIA?

 

Gorizia is verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa voor 2025, samen met haar Sloveense buurtstad Nova Gorica.

HET "NICE VAN OOSTENRIJK"

De provincie Gorizia is pas sinds het einde van de eerste wereldoorlog bij Italië gaan horen. Net zoals de provincie Triëst. Daarvoor was deze streek als sinds het jaar 1000 in handen van Oostenrijkse graven en later sinds 1500 van het Habsburgse huis. Deze noordelijke invloeden zijn te zien in de bouwstijl. Gorizia werd ooit door de Oostenrijkse adel het "Nice van Oostenrijk" genoemd door zijn zachte klimaat en misschien ook wel door het niet ver gelegen kuuroord aan zee op het eilandje Grado

 

 

DE VERVLOEKT STAD

 

De stad Gorizia is gebouwd om een heuvel heen waarop een prachtig kasteel staat. Het kasteel is wel helemaal gerestaureerd na de Eerste Wereldoorlog maar geeft je een goed beeld van hoe deze er in de middeleeuwen uitzag. Je kunt het kasteel bezichtigen. 

Bovenop de heuvel van Gorizia vlakbij het kasteel kun je ook het Oorlogsmuseum bezoeken. Gorizia werd ook wel 'la città maledetta' - de vervloekte stad, genoemd omdat er zoveel verwoesting en dood voor nodig was tijdens de Eerste Wereldoorlog om de stad van de Oostenrijkers te bevrijden. De stad is zeer vaak gebombardeerd en haar bevrijding heeft vele mensenlevens gekost.

 

Naast het kasteel is er het oude centrum met Piazza della Vittoria als stadskern. Hier staat de in Oostenrijkse Barokstijl door de Jezuïten gebouwde Sant Ignazio kerk. Rondom het plein zijn er nog enkele interessante gebouwen en villa's te bewonderen. Zie daarover de highlights op deze pagina.

 

DE SCHONE SLAAPSTER

 

De inwoners noemen Gorizia wel 'de schone slaapster'. De glorieuze Oostenrijkse tijd lijkt hier soms letterlijk stil te hebben gestaan. Van de pracht en praal uit het verleden was er door de schade uit de Eerste Wereldoorlog niet veel meer van over maar gelukkig werd (bijna) alles mooi herbouwd.

Het is een beetje een dromerig provinciestadje maar met een prachtige ligging, groene parken en nog een aantal zeer interessante provinciale musea's en villa's uit vroegere tijden die een bezoek meer dan waard zijn.  

CULTURELE HOOFDSTAD VAN EUROPA 

Met het uitroepen van Gorizia als Culturele Hoofdstad van Europa voor 2025 wordt er momenteel veel in de stad geïnvesteerd om alles klaar te maken voor de evenementen van GO 2025! Een bezoek aan Gorizia is goed te combineren met een ritje door de prachtige heuvelachtige Collio wijnstreek, het lijkt net of je door het glooiende landschap van Toscane rijdt. Ook kun je even de grens oversteken naar het buurtland Slovenië.

logogo2025.jpg

HET ITALIAANSE BERLIJN 

 

Gorizia is aan het einde van de tweede wereldoorlog, net zoals Berlijn, in tweeën gedeeld. In Slovenië (ex Joegoslavië) is toen de nieuwe stad "Nova Gorica" gebouwd en in Italië bleef de historisch stad Gorizia. In 2004 maakte Slovenië deel uit van de EU en werd in 2007 toegevoegd aan het verdrag van Schengen. Hierdoor zijn de oude grensovergangen weggehaald. Je kunt op het Transalpina plein de aparte sensatie voelen door met één voet in Italië en met de andere in Slovenië te staan. 

RONDLEIDINGEN DOOR GORIZIA

 

Ben je nieuwsgierig geworden en zou je Gorizia wel met mij als gids willen bezoeken? Neem dan contact met me op! 

De highlights van Gorizia:
 • Het kasteel
 • Kerk Santo Spiridione
 • Toegangspoort Leopoldina
 • Piazza Sant'Antonio met palazzo Lantieri en restanten klooster
 • Piazza della Vittoria met de Sant'Ignazio kerk
 • Via Rastello
 • Het Transalpina plein, grenslijn tussen Italië en Slovenië
 • Het museum over de Goriziaanse muur / grens
 • Villa Coronini
 • De pinacotheek in Palazzo Attems
 • Het oorlogsmuseum
 • Het modemuseum
 • De Synagoge en oude joodse ghetto
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Sacrario di Redipuglia

Sacrario di Redipuglia

Loopgraven

Loopgraven

Sacrario di Redipuglia

Sacrario di Redipuglia

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Cormòns

Cormòns

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Evenement: Gusti di Frontiera
 
Elk jaar verandert het laatste weekend van September het oude stadscentrum van Gorizia in een wereldlandkaart aan gerechten en smaken. Het eetfestijn 'Gusti di Frontiera'  is opgedeeld  in "landen" met elk zijn eigen thema en keukenspecialiteiten,
bottom of page