top of page

RONDLEIDING DOOR GORIZIA, EUROPESE CULTURELE HOOFDSTAD IN 2025

Door de eeuwen heen heeft Gorizia verschillende bijnamen gehad.
WAT VALT ER TE ZIEN IN  GORIZIA , "NICE VAN OOSTENRIJK " ?

 

Gorizia is verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa voor 2025, samen met haar Sloveense buren Nova Gorica.

De provincie Gorizia is pas sinds het einde van de eerste wereldoorlog bij Italië gaan horen. Net zoals de provincie Triëst. Daarvoor was deze streek als sinds het jaar 1000 in handen van de Oostenrijkers. Eerst van graven en later sinds 1500 van het Habsburgse huis. Deze noordelijke invloeden zijn te zien in de bouwstijl. Gorizia werd ooit door de Oostenrijkse adel die hier hun tweede vakantiehuis hadden, het "Nice van Oostenrijk" genoemd door zijn zachte klimaat en misschien ook wel door het niet te ver gelegen kuuroord aan zee op het eilandje Grado

 

 

DE VERVLOEKT STAD

 

De stad Gorizia is gebouwd om een heuvel heen waarop een prachtig kasteel staat. Het kasteel is wel helemaal gerestaureerd na de Eerste Wereldoorlog maar geeft je een goed idee van hoe deze er in de middeleeuwen uitzag. Je kunt het kasteel bezichtigen. 

Boven op de heuvel van Gorizia vlakbij het kasteel kun je ook het Oorlogsmuseum bezoeken. Gorizia werd ook wel 'città maledetta' - de vervloekte stad, genoemd omdat er zoveel verwoesting en dood voor nodig was geweest om de stad van de Oostenrijkers te bevrijden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De stad is zeer vaak gebombardeerd en haar bevrijding heeft vele mensenlevens gekost.

 

Naast het kasteel is er het oude centrum met Piazza della Vittoria als stadskern. Hier staat de in Oostenrijkse Barokstijl gebouwde kerk St. Ignazio welke in de 18e eeuw oorspronkelijk voor de Jezuïeten is gebouwd. Rondom het plein zijn er nog enkele interessante gebouwen en villa's te bewonderen. Zie de higlights op deze pagina.

 

DE SCHONE SLAAPSTER

 

Sommige gasten noemen Gorizia wel 'de schone slaapster'. Van de pracht en praal uit het verleden is niet heel veel meer over maar wat er nog is doet je teruggaan in de tijd. Het is zeker de moeite waard omdat het goed te overzien is, niet al te druk en goed te combineren met een bezoek aan de prachtige wijkstreek Collio (het lijkt net of je door het glooiende landschap van Toscane rijdt) of het buurland Slovenië. 

 

 

HET ITALIAANSE BERLIJN 

 

Gorizia is aan het einde van de tweede wereldoorlog, net zoals Berlijn, in tweeën gedeeld. Zo ontstond in Slovenië het "Nova Gorica" en in Italië de oude helft van Gorizia. In 2004 met eerst het deel uitmaken van Slovenië van de EU en vervolgens met het verdrag van Schengen zijn de oude grensovergangen weggehaald. Je kunt op het plein Transalpina de aparte sensatie voelen door met één voet in Italië en met de andere in Slovenië te staan. 

De highlights van Gorizia:
  • Het kasteel
  • Piazza  Vittoria met de kerk Sant'Ignazio
  • Plein Transalpina, grenslijn tussen Italië en Slovenië
  • Palazzo Lantieri
  • Villa & Park Coronini
  • Het oorlogsmuseum
  • Het modemuseum
  • De Synagoge
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Sacrario di Redipuglia

Sacrario di Redipuglia

Loopgraven

Loopgraven

Sacrario di Redipuglia

Sacrario di Redipuglia

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Cormòns

Cormòns

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Evenement: Gusti di Frontiera
 
Elk jaar verandert het laatste weekend van September het oude stadscentrum van Gorizia in een wereldlandkaart aan smaken. Het oude centrum wordt tijdens het 'Gusti di Frontiera' verdeeld in wijken die ieder zijn eigen thema en keukenspecialiteiten hebben aan de hand van hun geografische ligging op de kaart. 
bottom of page