top of page

RONDLEIDING DOOR SACRARIO DI REDIPUGLIA

De laatste rustplaats van maar liefst 100.000 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog
De highlights van Redipuglia:
  • Sacrario Militare di Redipuglia
  • Begraafplaats St. Elia
  • Loopgraven op Monte Sei Busi
 
Op verzoek: bezoek aan hoger gelegen Monte San Michele
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN REDIPUGLIA?

SACRARIO MILITARE DI REDIPUGLIA

Indrukwekkend, en heel overdonderend, anders kan ik het niet uitdrukken.  De Sacrario Militare di Redipuglia – Het Militaire Herdenkings Monument voor de gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog in Forgario di Redipuglia – is een ontzettend groot van karststeen gemaakt monument tegen de flank van de heuvel Monte Sei Busi.

Ingewijd in 1938 door niemand minder dan Benito Mussolini om een  laatste rustplaats te geven aan maar liefst 100.000 gesneuvelde soldaten die in deze omgeving zijn omgekomen.

Het monument lijkt op een reuzentrap van maar liefst 22 verschillende niveaus. In alfabetische volgorde kun je de namen lezen van 40.000 geïdentificeerde soldaten terwijl 60.000 onbekende soldaten in een soort van massagraf bovenaan het monument begraven liggen.

Aan de voet van het monument staan de sarcofagen van enkele officieren waarvan de bevelvoerder Duca d’Aosta van de “Terza Armata” – het Derde Leger de beroemdste is. 

DE ELF ISONZO VELDSLAGEN

Dit monument ligt in het heuvelachtig karstgebied dichtbij de Isonzo rivier waar van 1915 tot 1917 zich maar liefst 11 verschillende veldslagen hebben afgespeeld. Om precies te zijn met name hier op de Monte Sei Busi maar ook het hoger gelegen Monte San Michele. Het doel was Gorizia en Trieste van het Oostenrijkse-Hongaarse leger te bevrijden. 

 

Gorizia is uiteindelijk na 6 veldslagen in augustus 1916 bevrijd, maar daarbij zijn zoveel manschappen om het leven gekomen en is de stad dusdanig verwoest dat de soldaten het ook wel “la città maledetta” noemden, "de verdoemde stad". Trieste is pas bevrijd in November 1918 toen duidelijk was dat de Oostenrijkers en Duitsers de oorlog hadden verloren.

 

MONTE SANT ELIA, DE OUDSTE BEGRAAFPLAATS

Tegenover het monument ligt de oudste en veel kleinere begraafplaats vernoemd naar de Sant Elia heuvel waar het op aangelegd is. Direct na de oorlog was er de gewoonte militaire objecten zoals geweren, helmen enz. op de graven te leggen. Vandaag vind je op St. Elia nog een dertigtal grafstenen met bronzen reproducties van deze oorspronkelijke oorlogsobjecten.

 

MONTE SEI BUSI EN DE LOOPGRAVEN

Bij een rondleiding neem ik je mee naar de dichtbij gelegen kleine berg Monte Sei Busi welke zijn naam te danken heeft aan de zes komvormige putten die hier te vinden zijn. Deze "putten" zijn nog met loopgraven aan elkaar verbonden en her en der kun je nog de restanten van een klein ziekenhuis, kapel en door soldaten uitgehouwen versierselen zien. 

Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Gorizia 
Wijngebied Collio
Cormòns
Cormòns

Cormòns

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

bottom of page