top of page

RONDLEIDING DOOR SACRARIO DI REDIPUGLIA

De laatste rustplaats van maar liefst 100.000 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN REDIPUGLIA?

SACRARIO MILITARE DI REDIPUGLIA

Indrukwekkend, en overdonderend, anders kan ik het niet uitdrukken.  De Sacrario Militare di Redipuglia – Het Militaire Herdenkings Monument voor de gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog in Forgario di Redipuglia – is een ontzettend groot van karststeen gemaakt monument wat tegen de flank van de heuvel Monte Sei Busi (De berg van de zes gaten) is opgebouwd. 

Het monument is in 1938 ingewijd door niemand minder dan Benito Mussolini. Het is de laatste rustplaats van maar liefst 100.000 soldaten die in deze omgeving tot hun einde kwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Als een echt leger staan ze opgesteld in lange rijen op maar liefst 22 verschillende niveaus. In alfabetische volgorde kun je de namen lezen van 40.000 bekende soldaten terwijl de 60.000 onbekende op de top van het monument begraven liggen.

Boven elke naam staat “presente” wat “aanwezig” betekent alsof ze ieder moment weer antwoord zouden kunnen geven op de vraag van hun bevelvoerder de graaf van d’Aosta die de leiding gaf aan de “Terza Armata” – het Derde Leger – welke hier op de Monte sei Busi zo heldhaftig gevochten heeft tegen de vijand, de Oostenrijkers en de Duitsers.  Aan de voet van het monument staan de graftombes van de bevelvoerder de graaf d’Aosta en twee andere generaals.

DE TWAALF VELDSLAGEN

Dit monument ligt in een heuvelachtig gebied waar van 1915 tot 1917 zich maar liefst 12 verschillende veldslagen hebben afgespeeld. Om precies te zijn met name hier op de Monte Sei Busi maar ook het hoger gelegen Monte San Michele. Dit allemaal om beetje bij beetje kilometers aan land te overwinnen rondom de rivier Isonzo, met als doel Gorizia te bevrijden uit handen van de Oostenrijkers om uiteindelijk bij de belangrijke havenstad Triëste aan te komen, welke ook nog in handen van de Oostenrijkers was. Het bevrijden van Gorizia is gelukt maar daarbij zijn zoveel manschappen om het leven gekomen en is de stad dusdanig verwoest dat de soldaten het ook wel “città maledetta” noemden, de verdoemde stad. Triëste is pas bevrijd in November 1918 toen duidelijk was dat de Oostenrijkers en Duitsers de oorlog hadden verloren.

 

MONTE ST. ELIA, DE EERSTE BEGRAAFPLAATS

Tegenover het monument ligt de oorspronkelijke en veel kleinere begraafplaats op het heuveltje St. Elia waar men direct na de oorlog de gewoonte had objecten zoals geweren, helmen enz. op de graven te leggen. Vandaag vind je op St. Elia nog een dertigtal grafstenen met bronzen reproducties van de oorspronkelijke objecten die op de graven achtergelaten werden.

 

HET OORLOGSMUSEUM

Naast de begraafplaats St. Elia bevindt zich het Oorlogsmuseum. In verschillende zalen krijg je een goede indruk van hoe hier gevochten is. Aan de hand van kaarten zie je waar deze 12 veldslagen zich afspeelden. Er liggen meerdere objecten zoals wapens, bommen, gasmaskers, uniformen en er zijn vele foto’s. Voor geïnteresseerden in de Eerste Wereldoorlog zeker de moeite waard. Je kunt mij boeken als je een gedetailleerde rondleiding door het museum wilt in het Nederlands want alle teksten zijn helaas alleen nog maar in het Italiaans geschreven.  Na de rondleiding door het museum kan ik je meenemen naar de hoger gelegen Monte Sei Busi waar je zelf door de loopgraven kunt lopen en verschillende uit steen gehouwen overblijfselen kunt zien. 

De highlights van Redipuglia:
  • Sacrario Militare di Redipuglia
  • Begraafplaats St. Elia
  • Oorlogsmuseum
  • Loopgraven op Monte Sei Busi
 
Op verzoek: bezoek aan hoger gelegen Monte San Michele
Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Gorizia 
Wijngebied Collio
Cormòns
Cormòns

Cormòns

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

Gorizia

bottom of page