Venzone, het mooiste dorpje van Italië


In april 2017 werd Venzone, een dorpje in Friuli-Venezia Giulia, in één klap beroemd. De kijkers van het Italiaanse reisprogramma Alle falde del Kilimangiaro kozen in die maand namelijk il borgo più bello d’Italia, het mooiste dorpje van Italië – en de meeste stemmen waren voor Venzone.

Uitzicht over Venzone

Ik neem jullie mee naar Venzone, voor een kennismaking met dit mooiste dorpje van Italië.

Het San Michele kapelletje

DE AARDBEVING VAN 1976

Het is een hele eer voor een klein dorp en voor Venzone was deze verkiezing nog eens extra eervol. Het gehucht van ongeveer tweeduizend inwoners werd namelijk op 6 mei 1976 compleet van de kaart geveegd door een fatale aardbeving. Een minuut lang trilde de aarde, met een kracht van 6.5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag een tiental kilometer van Venzone verwijderd.

Eeuwenoude gebouwen, huizen en kerken stortten als zandkastelen ineen. Ook het nabijgelegen dorpje Gemona werd zwaar getroffen. In totaal vielen er in Friuli bijna duizend doden.

Hoe het mogelijk is dat een verwoest dorpje tot de mooiste borgo van Italië wordt gekozen? Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste kreeg Venzone al in 1965 de status van nationaal monument, vanwege het prachtige, goed behouden oude stadscentrum en de dubbele stadsmuren.

De middeleeuwse stadpoort

De stadsmuren van Venzone

DE WEDEROPBOUW VAN HET GEBROKEN VENZONE

Het feit dat het hele dorpje omringd wordt door de originele middeleeuwse stadsmuren is een unicum in Friuli-Venezia Giulia. In alle andere plaatsen in deze regio hebben de stadsuitbreidingen ervoor gezorgd dat de muren moesten worden afgebroken.

Dat Venzone elf jaar voor de aardbeving was uitverkoren als monument is de redding geweest.

Alle gebouwen werden toen namelijk gedocumenteerd en gefotografeerd en dat was zeer kostbare informatie toen men aan de wederopbouw begon.

In no time kwam er na de aardbeving hulp op gang. De Friulanen sloegen hun handen ineen en werden daarbij geholpen door heel wat andere landen, niet alleen in de vorm van militairen voor hulp en wederopbouw maar ook in de vorm van financiële hulp. Met name uit het buurtland Oostenrijk, dat slechts zeventig kilometer verderop ligt, kwam snel veel steun.

Ten tweede is Venzone niet op moderne wijze herbouwd. Het is nog altijd een inspiratiebron voor ingenieurs en architecten, omdat men ervoor heeft gekozen de anastilosi-wijze te benutten. Dit betekent dat iedere middeleeuwse steen werd genummerd en weer hergebruikt op precies dezelfde plek waarvan hij afkomstig was.

Alleen waar dit niet mogelijk was, zie je het verschil tussen oud en nieuw. De soort stenen zijn wel allemaal hetzelfde, maar het oude en nieuwe gedeelte zijn van elkaar gescheiden door een dunne rij bakstenen of lood.