Ontdek de Friulaanse Dolomieten


DE FRIULAANSE DOLOMIETEN STAAN OP DE UNESCO WERELDERFGOED LIJST

Aan bergen geen gebrek in het noordelijke deel van de regio Friuli Venezia Giulia. De Alpen zijn er goed vertegenwoordigd en opgedeeld in de Karnische Alpen in het Oosten en de Julische Alpen in het Westen. Ieder die ooit van Friuli Venezia Giulia naar het buurtland Oostenrijk is gereden weet dat je door heel wat tunnels gaat die door het voorgebergte van de Alpen lopen voordat je in Karinthië uitkomt. Dat in deze prachtige nog redelijke onbekende regio zich ook het laatste staartje van de beroemde bergketens van de Italiaanse Dolomieten bevindt is echter veel minder bekend. En toch is het zo. Friuli Venezia Giulia is er erg trots op over zowel de bekende Alpen als de indrukwekkende Dolomieten te beschikken. De Friulaanse Dolomieten zijn zo bijzonder dat ze zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan! In alle jaargetijden kun je hier prachtige wandelingen maken en het Natuurpark ‘Parco Naturale Dolomiti Friuliani’ is hier de ideale plek voor. Dit natuurpark is rijk aan flora en fauna en biedt vele wandelroutes van verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden.

De Friulaanse Dolomieten

BEZOEK HET NATUURPARK 'PARCO NATURALE DOLOMITI FRIULANE'

Het Parco Naturale Dolomiti Friulane ligt uitgestrekt over de toppen van de bergketens van de Dolomieten en ingeklemd tussen de twee rivieren Tagliamento en Piave waarvandaan je uitkijkt over de westelijke vlaktes van de mooie regio Friuli Venezia Giulia.

Het omvat 36.950 hectare grond liggend in wat je eigenlijk wel het mooiste natuurgebied van de hele regio kunt noemen. De toppen van de Dolomieten behoren zoals ik al zei sinds 2009 tot het UNESCO-erfgoed. Het park is de ideale plek om te wandelen en berg te klimmen in de zomer of te skiën in de winter.

Het natuurpark 'Parco Naturale Dolomiti Friulane'

DE BOEKEN VAN SAN DANIELE

In het Natuurpark kun je verschillende bijzondere natuurlijke fenomenen bewonderen waarvan ik er snel even drie noem. Wil je het zeldzame fenomeen zien van de ‘boeken van San Daniele’ dan moet je tot een hoogte van 2200 meter klimmen bovenop de Monte Borgà. Dit aparte fenomeen doet je denken aan op elkaar gestapelde boeken in rots vorm. Ze noemen het ‘libri di San Daniele’ oftewel ‘de boeken van San Daniele’ omdat het Friulaanse dorpje San Daniele niet alleen beroemd is van de heerlijke rauwe ham die hier al eeuwenlang geproduceerd wordt, maar ook de plaats is waar de eerste openbare bibliotheek van de regio in de Renaissancetijd geopend werd. De beroemde bibliotheek Guarneriana met boeken daterend vanuit maar liefst de twaalfde eeuw!

De 'boeken van San Daniele'

CAMPANILE DI VAL MONTANAIA

Wat dacht je van een bergklim tot 2173 meter om de ‘Campanile di Val Montanaia’ te kunnen bewonderen. Deze rots doet je denken aan een 300 meter hoge klokkentoren met een basis met een doorsnee van maar liefst 60 meter. Het uitzicht is spectaculair en de klokkentoren is sinds 1902 al meerdere malen door ervaren bergbeklimmers beklommen.

De klokkentoren van Val Montanaia

Ben je geïnteresseerd in dinosaurussen dan moet je een bezoek aan het museum ‘Museo della Casa Clautana’ in het plaatsje Claut zeker niet aan je voorbij laten gaan. In de Friulaanse Dolomieten woonden ooit deze reusachtige prehistorische reptielen. Hun voetafdrukken zijn hier gevonden en kunnen nu in dit museum bekeken worden.

Het natuurpark is zo groot dat één ingang niet voldoende is. Vanuit maar liefst negen dorpjes kun je het park betreden en over een van die dorpjes wil ik jullie wat meer vertellen. Namelijk het dorpje Forni di Sopra, niet te verwarren met zijn kleinere iets verderop gelegen zusje Forni di Sotto.

VAN SMELTOVEN TOT TOERISTISCHE SKIOORD, WELKOM IN FORNI DI SOPRA

<