top of page

RONDLEIDING DOOR CASTELLO DI DUINO EN HET CARSO 

De Inspiratie bron van de schrijver Rainer Rilke 
De highlights van Duino:
  • Castello di Duino 
  • Tuin van het kasteel Duino
  • Bunker van het kasteel Duino 
  • Sentiero Rilke
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN DUINO?

TWEE KASTELEN 

Eigenlijk vind je in het dorpje Duino maar liefst twee kastelen. Beiden zijn ze bovenop een rots gebouwd uitkijkend over de zee maar daar houdt de gelijkenis dan ook mee op.  De "jongste" stamt uit de 15e eeuw terwijl zijn oudere broertje, ongeveer 400 jaar eerder werd gebouwd.

 

DE LEGENDE VAN 'DE WITTE DAME'

Van die laatste is alleen nog maar een ruïne over en gekoppeld aan de legende van "la dama bianca" - de witte dame. Het verhaal doet de ronde dat een jaloerse kasteelheer niet wilde dat andere mannen zijn mooie echtgenote zagen en haar daarom opgesloten hield in de kasteeltoren. De arme kasteelvrouw kon hier niet langer tegen en is radeloos uit het raam gesprongen om zich in zee te storten. Ze kwam echter op de rotsen terecht en tot op de dag van vandaag kun je vanaf de zee nog steeds haar gesluierde gedaante zien in de vorm van een witte rots.

 

DE BEWONERS

De geschiedenis van het jongste kasteel is wat minder dramatisch maar daardoor niet minder interessant. Al 350 jaar wordt het bewoond door de adellijke familie von Thurn und Taxis en zijn spectaculaire ligging met prachtig uitzicht over de baai van Triëste in combinatie met zijn mooie terrassen tuinen maken een bezoek meer dan waard.

 

SCHRIJVER RAINER MARIA RILKE

Begin 20e eeuw waren hier beroemde personages uit de kunst- en literaire wereld te gast. De beroemdste was de schrijver Rainer Rilke die zich door het kasteel in zijn werk liet inspireren. Een prachtig mooi wandelpad van 2 km, genaamd Sentiero Rilke,  die direct langs de kustlijn loopt is naar hem vernoemd en een wandeling meer dan waard. Al wandelend geniet je van het prachtige uitzicht en de veelzijdige flora en fauna die dit gebied gemaakt van karst-gesteente rijk is. 

Goed te combineren met één van deze bezienswaardigheden:
Sentiero Rilke

Sentiero Rilke

Strand van Sistiana

Strand van Sistiana

Porto Piccolo Sistiana

Porto Piccolo Sistiana

Castello Miramare

Castello Miramare

Triëst

Triëst

Triëst

Triëst

bottom of page