De vier mooiste kastelen van Friuli Venezia Giulia

Bijgewerkt: 10 feb 2020


De regio Friuli-Venezia Giulia staat bekend om de schitterende kastelen. Waarom deze regio zo veel kastelen kent? Dat heeft alles te maken met de ligging, in het uiterste noordoosten van Italië, ingeklemd tussen de bergen en de zee.

Hoewel dit gebied in het noorden wordt beschermd door een natuurlijke barrière, de Alpen, mist men deze bescherming in het oosten, bij de huidige grens met Slovenië. Hier is het landschap vrij vlak, waardoor indringers vanuit Oost-Europa zonder al te veel problemen binnen konden dringen.

Door de eeuwen heen werd Friuli-Venezia Giulia vaak geteisterd door invasies van andere volkeren, die uiteraard niet altijd met vriendelijke bedoelingen het land binnenvielen. De Kelten, Hunnen, Goten en Longobarden wisten hier allemaal de grens over te steken. Vooral rond het jaar duizend heeft dit deel van Italië een zeer bloedige en wraaklustige invasie gekend, die van de Hongaren.

In de wat rustigere periode die daarop volgde, besloten de machthebbers zich goed voor te bereiden op een nieuwe invasie, door op een aantal strategische plekken kastelen te bouwen. Vaak werden de ruïnes van oude wachttorens uit de Romeinse tijd gebruikt als basis voor een moderner bolwerk.

Deze kastelen en burchten waren zo belangrijk, dat er vaak hele dorpen omheen ontstonden. De dorpelingen konden dan binnen de muren schuilen als een kwaadwillend volk de boel weer eens onveilig kwam maken.

Helaas zijn veel kastelen in de loop der tijd verloren gegaan – of is een eenzame toren het enige wat nog aan hun glorietijd doet herinneren. Gelukkig hebben een paar kastelen de tand des tijds doorstaan of zijn ze na een roerige tijd weer opgebouwd en gerestaureerd. Een enkel kasteel is gewoon puur voor de luxe gebouwd, nooit bedoeld als verdedigingswerk.

In deze blog tip ik jullie over een aantal kastelen die zeker een bezoek waard zijn. Ze liggen verspreid door de regio en verschillen onderling nogal qua bouwstijl, van een sober en robuust middeleeuws kasteel boven op een heuvel tot een uitbundig, over de zee uitkijkend, sierlijk bouwwerk dat het toonbeeld moest zijn van rijkdom en cultuur.

Castello Miramare (Trieste)

In een overzicht van de mooiste kastelen van de regio Friuli-Venezia Giulia kan het Castello Miramare niet ontbreken. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van de regio.

Ooit was dit de prachtige woning van de Habsburgse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, tegenwoordig is het een van de meest bezochte staatsmusea van Italië (na de Galleria degli Uffizi in Florence, de opgravingen van Pompeï en het Palazzo Ducale in Venetië).