top of page
Friuli, een klein paradijs in de hoek van Italië
Wijn proeven in Friuli
De mooiste meren in Friuli
De Tagliamento rivier
Op vakantie in Lignano
Op vakantie in Friuli Venezia Giulia

Benvenuti!

Welkom op mijn site 'Explore Friuli / Ontdek Friuli Venezia Giulia'. Ik ben Elbrich, officiële gids in deze prachtige regio in Noord Oost Italië.
 
Ben je op zoek naar een alternatieve vakantiebestemming in het bella Italia? Een regio dat nog niet overstroomd is door het massatoerisme met een prachtige veelzijdige omgeving waar je zonder lange afstanden hoeft af te leggen bij wijze van spreken in de ochtend een bergwandeling kunt maken en in de middag uit kunt rusten aan het strand.
 
Zoek je daarbij naar een Nederlandstalige gids die je veel kan vertellen over de prachtige en interessante steden geklemd tussen de Adriatische zee en de Alpen?
Dan heb ik goed nieuws voor je want dan ben je hier aan het juiste adres!
Ik woon al 23 jaar in Friuli Venezia Giulia, deze regio met die moeilijke en lange naam, en werk hier met veel plezier als officiële  gids met licentie.  
Friuli Venezia Giulia (afgekort Friuli) is een regio die veel te bieden heeft op een oppervlakte van nog net geen 8000 km2. Hoge bergtoppen, golvende heuvels, uitgestrekte zand- of kiezelstrandenmeren en bossen, bevaarbare rivieren of zelfs een echte steppe, alles is hier te vinden. Ook cultuur is volop aanwezig. Genoeg interessante historische steden, dorpen en  kastelen die te bezoeken zijn. Vergeet de heerlijke wijnen en lokale gerechten niet! Niet alleen het oog maar ook de tong wil gestreeld worden! 
Deze regio is dan ook door de Amerikaanse Tour Operator "Olive Tree Escapes" genomineerd tot  "The Italian region of 2021" ! Een buitengewoon mooie (wijn) regio vlakbij Venetië. Je kunt een bezoek brengen aan  de 120 km verderop gelegen sprookjesstad Venetië terwijl je in Friuli verblijft.  Klik op de volgende knop om het artikel te lezen.
 
 
Ga je liever sportief aan de slag ook dat is mogelijk in Friuli.
Er zijn hier vele wandelpaden en een vrij nieuw fietspad die deel uitmaakt van de Alpe Adria Cycle Trail  die loopt van Salzburg dwars door deze regio tot aan de badplaats Grado. In 2015 heeft dit fietspad de prijs "mooiste fietspad van Europa" gewonnen tijdens de fiets-en wandelbeurs. Ik organiseer ook rondleidingen op de fiets!
Houd je van skiën? Friuli kent vele ski-gebieden die nog niet overvol zijn en waar je niet lang in de rij hoeft te staan. Kom skiën in de Alpen en de Friulaanse Dolomieten. 
 
Op deze site kun je kiezen uit de vier provincies die de regio rijk is: Udine, Pordenone, Triëste en Gorizia. Elke provincie heeft zijn bezienswaardigheden en culturele aanbod. Ook bied ik aandacht aan de natuurparken, de vele stranden en meren. Op de "niet te missen" pagina geef ik leuke doe-tips. Zelfs het culinaire aanbod die deze regio rijk is, komt ter sprake. 
Voordat ik het zou vergeten... wil je de mooie steden, musea of monumenten graag bezoeken met extra uitleg van een Nederlandse gids die de regio als haar broekzak kent en je alle in's en out's kan vertellen? Boek me dan als gids en ik zal je graag meer vertellen over wat hier allemaal te ontdekken valt. 
 
Waar wacht je nog op? Kom op vakantie in Friuli Venezia Giulia!
 
Veel lees- en kijkplezier en hopelijk arrivederci!
 
Elbrich Bos
Elbrich gids in Friuli
bottom of page